Test de atentie selectiva: ce se intampla cand esti foarte concentrat pe o actiune

Un test care demonstreaza inca o data ca mintea si creierul nu sunt tocmai specializate in a fi constiente de multiple aspecte ale realitatii, cu atat mai mult cu cat sunt concentrate pe o anumita sarcina mintala. Prin intermediul experimentului redat in clipul de mai jos a reiesit faptul ca jumatate dintre persoanele care fac testul (prin extrapolatie ar veni jumatate din oameni) au tendinta de a ignora lucrurile din jurul lor, chiar daca acestea sunt evidente sau au manifestari vizibile.

In videoclipul de mai jos sunt sase persoane, impartite in doua grupuri a cate trei persoane, un grup purtand tricouri albe, iar celalalt tricouri negre. Fiecare grup va pasa individual o minge de baschet in timp ce fiecare persoana isi va schimba continuu pozitia. Scopul testului este sa numeri de cate ori este pasata mingea doar de catre persoanele cu tricouri albe.

Urmareste deci videoclipul de mai jos si numara de cate ori este pasata mingea de catre persoanele in alb. [Nu derula mai jos de video decat dupa ca ai facut testul]


Cate pasari ai numarat? Daca raspunsul este 15, atunci ai numarat corect.

Insa ai mai remarcat si altceva, ceva neobisnuit?

Cum ar fi faptul ca la un moment dat apare inca o persoana imbracata intr-un costum de gorila, care se aseaza undeva la mijlocul ecranului, in interiorul cercului de persoane care paseaza mingile...

Experimentul a fost creat de catre doi psihologi, fiind numit "The invisible gorila" (Gorila invizibila). Acesta demonstreaza ca atunci cand apare un element nou in campul vizual al unei persoane care este concentrata pe un anumit aspect sau sarcina, sunt foarte mari sanse (50%) ca respectiva persoana sa nu observe elementul neobisnuit, fenomen cunoscut si ca "orbire perceptiva".

Daca te afli in categoria celor care au vazut gorila atunci este clar ca ai o buna atentie distributiva sau poate nu te-ai concentrat suficient de mult sa numeri de cate ori este pasata mingea, probabil nici nu ai numarat corect numarul de pasari. O continuare a testului, mai dificila, cu mai multe elemente noi si neobisnuite, vei gasi in continuarea articolului.

Daca nu ai vazut gorila, atunci o sa fii surprins ca ai putut sa omiti un lucru asa de evident. Poti sa iti iei revansa in urmatorul videotest.

Vizionand clipul de mai jos va trebui sa faci exact acelasi lucru ca in cazul primului clip - sa numeri pasele dintre jucatorii in alb. [Nu derula mai jos de video decat dupa ce ai facut testul]


Ai numarat 16 pasari? Corect!

Daca la testul anterior nu vazusei gorila, acum cel mai probabil ai vazut-o, insa ai observat si altceva - cum ar fi schimbarea culorii cortinei sau plecarea la un moment dat a unui jucator in negru?

Cand te astepti sa vezi o gorila, atunci o sa o vezi, insa cum ramane cu celelalte lucruri la care nu te astepti? Daca stai sa te gandesti, fenomenul are multe implicatii in viata reala, de exemplu folosirea telefonului in timpul conducerii mareste probabilitatea intamplarii unui accident rutier, in plus, explica si diverse tehnici de manipulare, atunci cand atentia este deviata catre un anumit subiect/punct, facand astfel mai greu de observat unele lucruri (chiar si cele care sunt sesizate cu usurinta in mod normal) care se intampla in realitate.

Personal, la primul clip am vazut gorila, insa la al doilea nu am sesizat ca unul din jucatorii in negru a disparut..

Voi cum v-ati descurcat, scrieti mai jos in sectiunea pentru comentarii.

Mai multe despre experiment pe theinvisiblegorilla.com.
- Anunțuri sponsorizate -