Esperanto - limba străină concepută artificial pentru a fi universală

Globalizarea devine un proces din ce în ce mai vizibil, iar asta se poate observa în primul rând prin existența unei limbi care să fie utilizată la nivel global. Limba internațională folosită în prezent este limba engleză, fiind cea mai vorbită a două limbă din lume, și a doua cea mai răspândită limbă după numărul de vorbitori, după limbă chineză.

Așadar, în multe țări și regiuni, limba engleză este considerată limba internațională. Pe lângă aceasta, mai există o limbă care a fost concepută exact în scopul de a fi folosită drept limbă universală, creată artificial, fiind o îmbinare între cele mai vorbite limbi de pe glob - limba esperanto.

Pe internet există o mulțime de informații despre limba esperanto, în acest articol o să punctez pe scurt lucrurile esențiale legate de acest subiect.

Ce înseamnă esperanto?


Esperanto provine de la pseudonimul adoptat de către principalul creator al limbii, și anume Doktoro Esperanto (Doctor Esperanto), care tradus ar însemna „doctorul care speră”. Acest pseudonim a fost preluat apoi drept nume al limbi.

Ce este esperanto?


Esperanto este o limbă artificială, oficializată în 1887 de către medicul polonez Ludovic Lazar Zamenhof, cunoscător de mai multe limbi, împreună cu o echipă de filologi, fiind creată pentru a servi drept limbă internațională universală, adică o a doua limbă pentru fiecare, respectiv singura limbă de comunicare în toată lumea.

Alfabetul este latin, cu câteva caractere speciale. Limba este special creată pentru a fi ușor de învățat și folosit, de exemplu este singura limbă din lume în care nu există verbe neregulate. În total există doar 16 reguli ale gramaticii limbii esperanto, iar pentru formarea de noi cuvinte se folosește în mod standard procesul de derivare, adăgare de sufixe și prefixe, care permite crearea unui vocabular vast, folosindu-se un număr mic de cuvinte-rădăcină.

Care este numărul de vorbitori ai limbii esperanto?


Numărul de persoane vorbitoare de esperanto este greu de precizat cu exactitate, fiind consemnat undeva la un milion de vorbitori, o mică parte din ei (cca. 1000) fiind vorbitori nativi de esperanto.

Argumente pro și contra ale folosirii limbii esperanto


Există foarte multe organizații care militează pentru adoptarea limbii esperanto ca limbă internațională, ba chiar se dorește adoptarea acesteia drept limbă auxiliară a Uniunii Europene. Chiar și în Romania există o astfel de asociație, Asociația Română de Esperanto, care reunește cluburi de esperantiști din toată țara. Mai jos sunt listate argumentele pro și contra, pe care le găsesc eu, pentru stabilirea limbii esperanto drept limbă internațională.

Argumente pro:
  • limba este foarte ușor de învățat, comparativ cu învățarea unei limbii dezvoltate natural;
  • esperanto ar fi un punct de legătură între toate limbile, atât de comunicare dar și intercultural;
  • nu este o limbă impusă de către o entitate națională, financiară sau politică, deci folosirea acesteia nu poate aduce discriminare pentru persoanele care o adoptă, în raport cu cei care o vorbesc nativ;
  • fiind o limbă în primul rand ușor de învățat și în al doilea rând compusă din mai multe elemente distincte ale altor limbi, aceasta poate fi o limbă intermediară pentru cunoașterea altor limbi, facilizând de fapt învățarea altor limbi, în special care sunt foarte diferite de limba nativă sau cele deja cunoscute, de exemplu araba din engleză și viceversa;
  • nu doar că există ca limba, dar și foarte multe documente sunt traduse sau scrise în esperanto, de exemplu, wikipedia conține peste 220,000 de articole în esperanto (vezi pagina de wikipedia în esperanto);
  • nu mai poate fi considerată doar o limbă artificială, ci și o limbă vie, în schimbare, fiind vorbită de un număr relativ mare de vorbitori, printre cele mai vorbite 100 de limbi de pe planetă, din cele 6800 în total;
  • de-a lungul timpului au existat întotdeauna, chiar și în perioade scurte de timp, schimbări în ceea ce privește limba folosită pentru comunicarea între mai multe popoare și regiuni - astăzi cea mai răspândită a doua limba cunoscută este engleza, dar nu același lucru se poate spune că va fi valabil și pe viitor, mai ales că un număr tot mai mare de persoane învață limba chineză, care este cea mai vorbită limbă din lume. Esperanto ar deci elimina această posibilă tranziție.

Argumente contra:
  • traducătorii și în general persoanele cunoscătoare de mai multe limbi ar avea de suferit, pierzându-și avantajele și privilegiile date de cunoașterea unor limbi străine, o mare parte dintre aceștia nemaifiind necesari pe plan profesional;
  • implementarea limbii esperanto ar necesita un număr foarte mare de persoane care să înceapă să investească timp, bani și energie în învățarea limbii;
  • numărul de vorbitori este relativ mic, iar acest lucru este în directă legătură cu faptul că nu există vorbitori nativi, cum este în cazul unei limbi oficiale ale unei țări, fiind deci un impediment important, pentru că limba va avea un grad redus de răspândire într-o primă instanță.

Resurse în limba esperanto


La momentul actual există o foarte mare colecție de resurse care pot fi folosite pentru a învăța limba esperanto, pe de-o parte, dar și de a distribui sau accesa informație în esperanto, pe de altă parte.

Cel mai bun exemplu de resursă online gratuită pe care îl pot da pentru învățarea limbii esperanto este duolingo, care are deja peste 370,000 de persoane care învață limba.

Pentru traducerea din sau în altă limbă se poate folosi google translate.

Link-ul pentru wikipedia în esperanto l-am dat mai sus, iar pentru alte exemple de situri, posturi de radio și TV în esperanto vezi lista de aici.

--
Referințe:
https://ro.wikipedia.org/wiki/Esperanto
http://egalite.hu/inf/arguro.htm

Citește și:
Cum să înveți, îmbunătățești și testezi cunostințele de limba engleză
Tutorial setare tastatură în limba română

--
Credeți că există vreo șansă ca esperanto să devină cea mai vorbită a doua limbă în deceniile următoare? Voi, cei care sunteți poligloți sau/și care vreți să învățați o limbă nouă, ați fi tentați să vă apucați să învățați esperanto?