Review FotoJet – un editor foto, designer grafic și creator de colaje online

Fie că dorești să creezi un cover pentru rețelele sociale, un poster, un flayer, o invitație etc., fie să creezi colaje de variate tipuri, fie să retușezi o fotografie, să editezi imagini sau să creezi design-uri grafice, vei avea nevoie atât de unealta potrivită, cât și de cunoștințe minimale de design și editare foto.

FotoJet este o aplicație ce furnizează numeroase resurse online și instrumente de editare foto, care îți vor permite să creezi design-uri și colaje sau să editezi fotografi fără să fie necesare neapărat cunoștințe de editare grafică și, mai ales, într-un mod care să ducă rapid la rezultatul dorit (pe baza sutelor de șabloane de colaje sau design-uri). O unealtă, așadar, potrivită pentru o mulțime de situații și utilizatori.

Ce poți face folosind FotoJet
Tipuri de colaje, design-uri și operații de editare foto care pot fi făcute cu Fotojet. Sursă imagini pictogramă: www.fotojet.com.
Personal, pentru design-ul grafic de orice fel, folosesc de regulă programe desktop avansate în acest scop. Există însă și cazuri când este mai utilă folosirea unor programe/aplicații specializate în anumite operații, ușurându-ți astfel munca de design sau editare foto. Contactat fiind de către cei de la PearlMountain în vederea recenzării aplicației FotoJet, am considerat utilă scrierea unui review despre aceasta pe blog. Află ce se poate face folosind Fotojet, cum folosești aplicația online, care sunt punctele forte și cele slabe și care este verdictul personal cu privire la utilizarea aplicației.

Mențiuni:
1. Toate opiniile prezente în acest review îmi aparțin.
2. Review-ul nu este sponsorizat.

Ce este FotoJet


FotoJet este o aplicație online pentru browser prin care se pot crea design-uri și colaje (aceste două operații fiind în esență asemănătoare) și edita imagini. Aplicația este împărțită în trei secțiuni:


 • Designer grafic (Graphic Designer) – prin care se poate crea variate tipuri de design-uri după anumite șabloane. Exemple: carte poștală sau de vizită, banner, flayer, poster, invitație, copertă de revistă, cover pentru rețele de socializare (Facebook, Google Plus, Twitter, Tumblr, Youtube), imagine pentru postare pe Facebook, Instagram și Pinetrest, antet pentru e-mail ș.a.
 • Creator de colaje (Collage Maker) – prin care se pot monta fotografi și imagini într-un mod creativ. Exemple de șabloanele disponibile: poster, 3D, comic, cadru, colaj foto ș.a.
 • Editor foto (Edit Foto) – prin care se pot aplica operații de editare grafică asupra unor imagini încărcate, legate de dimensiune, efecte, rotație, perspectivă, culoare ș.a.

FotoJet poate fi folosit gratuit, fără să fie nevoie de a înregistra un cont de utilizator, însă anumite funcționalități nu sunt accesibile decât după upgradarea contului la versiunea premium, care este contra cost.

Aplicația oferă toate funcțiile de bază care stau la baza procesării grafice a imaginilor; în plus, pe lângă numărul mare de șabloane disponibile (600+ colaje și design-uri), unele dintre ele disponibile doar prin trecerea la versiunea premium, Fotojot conține și o colecție variată de imagini clipart (peste 500) și, de asemenea, și o colecție de icon-uri de forme și modele de fundal (peste 100).

Cum folosești FotoJet?


Aplicația FotoJet este ușor de folosit de către utilizatori. Principiul de funcționare este următorul:
 • accesezi site-ul;
 • alegi secțiunea dorită în funcție de ceea ce dorești să faci: pentru crearea unui design alege Graphic Designer, pentru crearea unui colaj alege Collage Maker sau pentru editarea unei fotografii alege Edit Foto;
 • selectezi șablonul dorit, respectiv imaginea de fundal dorită și adaugi elemente precum texte, imagini încărcate de pe calculator sau din cadrul colecției de imagini clipart sau modele de fundal;
 • personalizezi imaginea, colajul sau designul după bunul plac, poziționând, redimensionând, stilizând și stratificând pe layere elementele incluse din resursele online disponibile sau încărcate de pe calculator;
 • salvezi imaginea pe calculator în funcție de calitatea grafică dorită (util dacă se dorește ca imaginile să fie optimizate și în funcție de dimensiune) sau distribui imaginea creată pe rețelele de socializare.

Dacă folosești FotoJet pe baza unui cont premium atunci vei putea să salvezi o imagine, colaj sau design și online, putând reveni la editarea acesteia/acestuia și ulterior, altfel, nu vei putea să salvezi decât imaginea finală.

Notă:
Fotojet este o aplicație ce se bazează pe Adobe Flash Player. Dacă nu există instalat programul Adobe Flash Player, atunci acesta va trebui descărcat (sursă) și instalat pe calculator, înainte de a putea folosi editorul de imagini și creatorul de colaje și design-uri Fotojet.

Puncte forte și puncte slabe ale FotoJet


FotoJet este o aplicație foarte utilă tuturor celor care doresc să creeze colaje / design-uri de variate stiluri și dimensiuni sau să editeze imagini. Am test FotoJet timp de cel puțin două ore, iar de-a lungul utilizări acesteia am putut constata atât puncte forte, dar și puncte slabe. Acestea vor fi prezentate în continuare.

Puncte forte FotoJet:
 • Este simplu și intuitiv de folosit – nu vei avea neapărat nevoie de cunoștințe de editare foto și, în plus, te vei putea acomoda rapid cu aplicația.
 • Permite salvarea imaginilor fără să fie atașat logo-ul FotoJet, atât timp cât ești eligibil de a folosi resursele incluse.
 • Furnizează numeroase instrumente prin care se pot face operații de editare foto – îl vei putea folosi într-o mulțime de scopuri.
 • Este disponibil online (accesibil prin intermediul unui browser) – nu va mai fi nevoie să instalezi software asemănător pe calculator și, în plus, sunt evitate eventuale incompatibilități între program și sistemul de operare instalat.
 • Este bogat în resurse de variate tipuri – exemple: șabloane, imagini clipart, modele de fundal – ceea ce-ți va permite să inserezi rapid elemente grafice, fără să trebuiască se le creezi sau să le preiei din alte surse (caz în care va trebui să ții cont și de eventualele drepturile de autor ale acestora).
 • Există posibilitatea de a migra la versiunea premium – ceea ce îți va permite să extinzi numărul resurselor disponibile, dar și funcționalitățile aplicației (de exemplu, vei putea salva în cont o imagine, un colaj sau un design astfel încât să poți face reeditări și ulterior).

Punct slab FotoJet:
 • Aplicația de browser funcționează pe baza Adobe Flash Player. În urmă cu câțiva ani, Adobe Flash Player era o tehnologie în vogă în ceea ce privea aplicațiile/jocurile online, acest lucru nu mai este însă valabil și în prezent, această tehnologie fiind fie învechită, fie cunoscută pentru variatele breșe de securitate.

Update: Fotojet a fost portat de pe tehnologia Adobe Flash Player în HTML5, aplicația devenind mai sigură, dar și mai rapidă.

Sumar și impresie personală


Consider FotoJet ca fiind o aplicație foarte utilă pentru editarea de imagini și crearea de colaje / design-uri. Fiind o aplicație online, este destinată mai ales acelora care doresc rezultate rapide (eventual fără să trebuiască prea multe cunoștințe de editare grafică), deci utilizatorilor obișnuiți, însă Fotojot mai poate fi folosit și de către o mulțime de alte tipuri de utilizatori, de exemplu, bloggeri, vloggeri dar și designeri grafici care nu doresc să se complice cu un editor grafic avansat și, de asemenea, doresc să beneficieze de colecția de resurse disponibilă în FotoJet.

Principalul punct slab al Fotojet - ca și a multor altor aplicații de acest fel - este faptul că se bazează pe Flash. Acest lucru este justificabil, FotoJet fiind lansat în perioada când Flash-ul era încă foarte folosit în dezvoltarea de aplicații online. Consider că migrarea aplicației pe HTML5, de exemplu, deși nu ar aduce neapărat nimic în plus ca funcționalitate, ar aduce un grad mai mare de siguranță în folosirea aplicației, pentru utilizatorii sceptici în privința securității online și nu numai. În plus, ar reduce și din timpul de încărcare a aplicației și ar oferi deci o mai bună interacțiune cu utilizatorul.

Update: Fotojet a fost migrat pe HTML5!

Un punct forte ar mai fi faptul că FotoJet va deveni disponibil și pe dispozitive mobile, ceea ce va permite utilizatorilor folosirea acestuia nu doar de pe orice calculator, dar și de pe orice dispozitiv pe care există instalat un browser - smartphone, tabletă ș.a.

Update: Jotojet este disponibil și pe dispozitive mobile, odată cu trecerea pe HTML5!


Verdict


Din multitudinea de aplicații de browser care pot fi folosite pentru a edita fotografii sau crea colaje, respectiv imagini/design-uri online, FotoJet se remarcă printr-un număr mare de șabloane de design și colaj, dar și de resurse grafice online.

Recomand FotoJet tuturor celor care doresc să creeze colaje sau design-uri sau să editeze imagini cu un minim de efort, dar cu rezultate rapide, și într-un mod care să permită axarea pe creativitate, și nu pe nenumăratele detalii de execuție a designului sau editării grafice.

Personal, voi folosi FotoJet ori de câte ori îmi voi putea eficientiza procesul de design pe baza unui șablon disponibil în aplicație.
- Anunțuri sponsorizate -