Verifica online daca un site este sigur de accesat

Ca o masura de prevenire a infectarilor cu programe malware sau alte potentiale pericole informatice de pe internet, Google Safe Browsing (Navigare sigura Google) este creat pentru a filtra si examina paginile de pe web cu scopul de a detecta saiturile care gazduiesc programe periculoase sau initiaza actiuni rau voitoare, de exemplu furtul informatiilor de logare pe alte site-uri, a datelor bancare s.a. Odata ce pe un site sunt detectate elemente informatice periculoase atunci el este considerat ca fiind un risc pentru comunitatea de utilizatori care doresc sa acceseze site-ul, fiind adaugat intr-o lista neagra cu site-uri nesigure.
Nota:

Ca sa verifici daca un site este sigur de navigat trebuie sa introduci doar adresa URL a site-ului, daca introduci URL-ul pentru o pagina web sau alta resursa de pe internet care exista pe site-ul respectiv verificarea se va face tot la nivelul general al saitului.

Daca un site este detectat ca sigur de accesat asta nu inseamna neaparat ca nu pot exista amenintari ci doar ca acestea nu s-au detectat pana in prezent, ceea ce poate constitui o garantie (in majoritatea cazurilor) ca nici pe viitor nu se vor detecta si deci site-ul prezinta un grad dovedit de siguranta.

Verificarea daca pe un site exista virusi, tentative de phishing, furturi de date personale, de logare sau bancare cu Google Safe Browsing se poate face si automat daca browser-ul folosit este cel dezvoltat de Google, adica Chrome, sau prin intermediul unor extensii de browser pentru unele din celelalte navigatoare de internet.

Testarea o mai poti face si la pagina oficiala a serviciului Navigare sigura.