Ce este serviciul de postă electronica (e-mail)

Posta electronica este un termen provenit din limba engleza, electronic mail sau e-mail, si reprezinta totalitatea sistemelor software si hardware implicate in corespondenta de mesaje text, imagini, sunete, videoclipuri si fisiere prin intermediul internetului. Pentru a trimite si receptiona mesaje de e-mail este necesara crearea unui cont pe o platforma ce se ocupa cu manipularea la nivel local si de internet a acestui tip de documente. Crearea unui cont de e-mail presupune alegere adresei de email care se va atasa numelui site-ului prin caracterul @ ('a rond' / 'at') - in romaneste caracterul @ poate fi citit ca 'la', specificand astfel o corespondenta intre un nume de utilizator si platforma de email folosita (exemplu: [email protected]).

Un email este alcatuit din doua parti:  antetul (header) si continutul mail-ului (body). Antetul este format din mai multe sectiuni:
  • Expeditor (from) - adresa de email al expeditorului;
  • Destinatar (to) - adresa destinatarului;
  • Subiectul (Subject) - un text scurt ce va descrie continutul sau tematica mailului;
  • Data (Date) - data si ora cand s-a efectuat trimiterea mailului.
Se pot defini mai multi destinatari folosind sectiunile:
  • Copie la indigo (Carbon Copy, CC) - toate adresele specificate vor primi email respectiv, destinatarul putand vedea inclusiv celelalte adrese carora li s-a trimis e-mailul ;
  • Copie la indigo oarba (Blind Carbon Copy, BCC) - destinatarii vor primi e-mailul dar nu pot vedea daca acesta a fost trimis si altor adrese de mail.
Folosirea contului de email presupune utilizarea unui client de posta electronica care are menirea de a gestiona mesajele de e-mail trimise si receptionate, dar si de a oferi optiuni complexe de scriere a mailurilor precum formatari la nivel de text sau alte documente care sa fie incorporate in continut. O alta capabilitate este accea a atasamentelor, prin care documente externe continutului sunt alaturate celorlalte componente din structura mailului.

In functie de modul de interactiune dintre platforma online de servicii de email si clientul de e-mail exista mai multe protocoale de transmitere a datelor.

Pentru receptionarea mesajelor de e-mail de pe server pe calculatorul personal exista doua protocoale: POP (Post Office Protocol) si IMAP (Internet Message Access Protocol). Protocolul POP stocheaza mesajele de e-mail noi pe calculator si le va sterge de pe server - nu este util atunci cand contul de e-mail trebuie folosit pe mai multe calculatoare. In schimb IMAP permite transmiterea pentru stocare pe calculator a mailurilor dar si pastrarea lor pe server intr-o mainera organizata. Pentru trimiterea de mailuri protocolul folosit este SMTP (Simple Mail Transfer Protocol). Exemple de programe client de e-mail: Microsoft Outlook, Windows Live Mail, Pegasus Mail, Mozilla Thunderbird, etc.

O alternativa avantajoasa din multe puncte de vedere a unui client de e-mail este folosirea unei platforme web de e-mail, eliminand necesitatea instalari si configurarii unui client de e-mail. Cele mai folosite platforme web de e-mai sunt: