Programe de inscriptionat pe CD / DVD / Blue-Ray in Windows

    Accesibile si cu o durata de viata relativ mare, mediile de stocare optice sunt folosite la scara larga pentru transportul de date si efectuarea unor copii de siguranta (backup). Daca datele stocate pe hard disk-uri sau pe memoriile flash pot fi modificate , cele inscriptionate pe unitati optice au proprietatea de baza ca datele pe care le contin sa nu mai pot fi modificate. Acest lucru este util pentru ca nu permite infectarea datelor cu virusi atunci cand acestea sunt folosite pe mai multe calculatoare. Si in plus de asta, stocarea unor date importante pe unitati optice mareste probabilitatea ca datele stocate sa ramana intacte atunci cand au loc evenimente hazardate cum ar fi expunerea la apa, tensiune electrica peste/sub limitele normale dispozitivului optic de citire, raze ultaraviolete, agenti aerosoli, socuri fizice si eletromagnetice (EMP - Electromagnetic Pulse, Puls Electromagnetic), etc.

    Pentru a scrie date pe unitatea optica este nevoie fie de a folosi o ustensila pe care o pune la dispozitie sistemul de operare Windows, fie de a folosi un program specializat, care pe langa inscriptionarea propriu-zisa, mai ofera si optiuni cum ar fi modificarea vitezei de inscriptionare, posibilitatea de a lasa discul in stare deschisa - adica se va permite stocarea de date si ulterior, sau de a face imagini ale unor discuri in format digital. In functie de optiunile folosite, usurinta in folosinta si stabilitatea programului, cele mai bune si la indemana programe pe care le poti folosi sunt:

  1. CDBurnerXP este cel mai util program de inscriptionare pe unitati optice. Este gratuit, compatibil cu sistemul de operare Windows si discurile suportate sunt CD, DVD,  Blu-Ray si HD-DVD. Acesta permite inscriptionare pe discuri, crearea si scrierea de imagini ISO cu posibilitatea de converti din alte formate precum bin sau NRG in formatul ISO.

    Fereastra principala CDBurnerXP (https://cdburnerxp.se)
  2. ImgBurn este un alt program de inscriptionare compatibil cu Windows si care opereaza asupra tuturor tipurilor de discuri optice. Permite operatii de scriere, crearea unei imagini virtuale a unui disc, dar ceea ce ofera in plus de celelalte programe din aceasta categorie este ca se poate verifica daca datele unui disc sunt 100% citibile si care este calitatea inscriptionari in functie de dispozitivul de inscriptionare folosit.

    Fereastra principala ImgBurn (www.imgburn.com)
  3. Nero Multimedia Suite este un alt program folosit de foarte multi utilizatori, oferind o gama mult mai larga de produse printre care inscriptionarea de discuri optice, stergerea discurilor care se pot rescrie, un player pentru documente video si audio in diverse formate si convertirea lor in altele, accesul la o baza de date cu muzica pe internet si multe altele. Daca primele doua programe mentionate sunt compatibile doar pentru sistemul de operare Windows, programul Nero este disponibil si pentru utilizatori de Linux. Singurul dezavantaj este ca programul ce contine toate aceste functii este contra cost, cu o perioada de proba. Insa se ofera si o varianta gratuita cu functionalitatile strict necesare pentru inscriptionarea pe discuri numita Nero BurnLite.

    Nero StartSmart Essentials - Nero BurnLite (www.filehippo.com)
    Utilizatorii de Windows pot scrie date pe CD sau DVD fara sa fie necesar folosirea unui program, insa doar la nivel de fisier si nu de imagini destinate inscriptionarii pe discuri. Pentru operatii elementare de copiere se poate folosi si aceasta optiune, insa pentru un control eficient al scrierii pe disc si modalitati multiple de lucru asupra mediilor optice, este necesara folosirea unui program ca cele enumerate mai sus.