Cum să elimini publicitatea de pe site-urile pe care le vizitezi

AdBlock
       Pe aproape toate site-urile care au un număr mare de vizitatori vei întâlni anunţuri sponsorizate, ferestre care se deschid automat şi care duc către alte site-uri dar şi posibiliatea ca site-ul pe care îl vizitezi să iţi urmărească comportamentul în mediul online. Ţinând cont că publicitatea din mediul online asigură profitabilitatea companiilor IT, blogurilor şi site-urillor în general, este în regulă atunci cănd pe un site întâlneşti anunţuri publicitate, până la urmă poate te-ar putea ajuta să găseşti un produs pe care să il doreşti sau o informaţie pe care o cauţi. Doar că poate deveni, dacă nu invaziv, atunci cu siguranţă enervant modul în care site-urile expun publicitate utilizatorului.

    Vestea bună este că există deja soluţii pentru pentru a elimina, chiar şi în totalitate, anunţurile sponsorizate de marile companii publicitare din mediul online şi orice alta acţiune din partea site-urilor de a executa acţiuni în scopuri publicitare, cum ar fi deschiderea de ferestre noi (pop up) sau urmărirea utilizatorilor. Vestea mai puţin bună e că vei participa activ la scăderea profitabilităţii mediului online, adică o lipsă de interes pentru promovarea produselor şi serviciilor online. Dar dacă vei păstra totuşi anumite anunturi, cum ar fi cele aparţinând Google şi altor site-uri specializate în publicitate online, te vei putea bucura şi de lipsa abuzivă a anunţurilor dar şi de un mediu online competitiv.

    Adblock este o extensie pentru programele de navigare de internet (browsers) care filtrează conţinutul paginilor web şi înlătură afişarea anunţurilor publicitare. Extensia este disponibilă pentru Google Chrome, Apple Safari, Mozilla Firefox şi Opera. Pe lângă filtrarea anunţurilor publicitare, extensia mai are şi opţiuni pentru eliminarea butoanelor sociale, protejarea intimităţii şi evitarea programelor malware. Potrivit getadblock.com, extensia AdBlock este cea mai descărcată extensie pentru Google Chrome şi Safari, fiind folosită de peste 40 de milioane de utilizatori.

    Poţi descărca extensia de pe site-ul getadblock.com. Instalarea este rapidă şi uşoară iar utilizarea lui este gratuită. Alte extensii asemănătoare sunt AdBlock Plus, Disconnect, uBlock Origin ș.a.

Update:
O analiză complexă a extensiei AdBlock Plus, dar și o comparație cu alte extensii anti-tracking populare, găsiți aici (EN).