Ce este un API

Termenul de API este acronimul de la Application Programing Interface care in limba romana se poate traduce ca interfata de programare a aplicatiilor si reprezinta un set de reguli si specificatii cu ajutorul carora un program poate accesa si folosi resursele oferite de un alt program. Cu alte cuvinte, un program care ofera API-uri permite altor programe sa interactioneze cu acesta automat, de la program la program sau de la program la sistem de operare, fara sa fie nevoie de folosirea unei interfete grafice de utilizare (GUI) si fara cunostinte legate de arhitectura sau elemente de programare ale programului ci doar folosirea specificatiilor de utilizare a API-ului oferit.

Tipuri de API-uri
Sunt mai multe tipuri de API in functie de sistemul care le implementeaza. Exista API-uri pentru sisteme de operare, aplicatii software sau aplicatii web. De exemplu, sistemul de operare Microsoft Windows ofera API-uri pentru:
  • programele ce opereaza asupra dispozitivelor instalate in sistem (drivere) pentru a putea folosi functiile acestor dispozitive;
  • programele care ruleaza - un exemplu de astfel de interactiune este atunci cand efectuati copy - paste asupra unui text dintr-un program intr-altul: atunci cand efectuati copiere programul va stoca informatia in Windows prin intermediul unui API cu transferul de date de la program la sistemul de operare, cand efectuati lipire programul va apela un API din Windwos pentru a transfera textul copiat din sistemul de operare in programul unde s-a initiat aceasta actiune;
  • un mediu de operare prin care programatori pot folosi API-uri (comenzi MS-DOS) pentru crearea unei aplicatii care sa ruleze in mediul in care a fost programat.

Acelasi principiu de functionare se poate aplica nu doar intre un program si sistemul de operare, dar si direct intre programe. In plus, lucrul cu API-uri este foarte folosit si in mediul online, o multime de aplicatii web furnizeaza accesul la serviciile oferite prin intermediul unor seturi de reguli de comunicare bine precizate. Exemple de API-uri folosite in mediul online:

Mai multe despre modul de functionare a API-urilor si impactul pe care il are asupra utilizatorilor de internet este ilustrat in infograficul de mai jos.

Rackspace® — API Adoption And The Open Cloud: What Is An API? [Infographic]Rackspace® — API Adoption And The Open Cloud: What Is An API? [Infographic]



- Anunțuri sponsorizate -