Platforme de blogging

Un blog este este un website al carui continut se actualizeaza periodic si este o ustensila care are scopul de a informa sau impartasi in mediul online informatii care pot avea si un caracter personal.
Crearea unui blog presupune inregistrarea unei adrese unde blogul va putea fi accesat pe internet, utilizarea unui spatiu de stocare a informatiilor continute si o folosire a unei platforma de blog.

O platforma de blog reprezinta sistemul informatic din spatele a ceea ce vede vizitatorul care acceseaza site-ul, interactionand in acelasi timp atat cu vizitatorul dar si cu autorul sau administratorul blogului. Scopul unei platformei de blog este:
  • de afisa informatia continuta - postari sau pagini statice;
  • redarea informatiei in pagina vizitatorului se face pe baza unui sablon de vizualizare (tema) si are rolul de a imbunatati aspectul vizual si interactiunea dintre vizitator si informatia prezenta pe blog;
  • permite efectuarea de setari aplicabile intregului blog precum editarea adresei si titlului blogului, alegerea nivelului de vizibilitate al blogului - public sau privat; precizarea modului in care motoarele de cautare vor indexa articolele continute, gestiunea autorilor - daca sunt mai multi; setari legate de articole, comentarii si vizibilitatea lor pe internet,etc.;
  • gestiunea postarilor, paginilor si comentariilor cu posibilitatea de creare, editare sau stergere;
  • crearea de continut nou punand la dispozitia autorului unelte utile de formatare si asezare in pagina a textului si a altor elemente precum hiperlegaturi (link-uri), imagini, videoclipuri, documente PDF, si altele; 
  • modificarea la nivel avansat a ceea ce priveste sablonul de vizualizare, cu posibilitatea de a-l schimba cu un altul;
Exista mai multe platforme de blog fiecare oferind solutii complete, sigure, gratuite si usor de utilizat. Alegerea unei platforme de blog trebuie facuta si in functie de numarul de teme disponibile sau elemente care pot fi inserate in blog (gadget sau widget).

Top 4 platforme de blog utilizate la nivel global sunt:

1. Wordpress

Wordpress este cea mai folosita platforma de blog, putand fi folosita si ca platforma pentru website-uri, magazine online sau forumuri. Un studiu din 2013 estimeaza ca 19% din totalitatea site-urilor de pe internet folosesc platforma Wordpress. Wordpress iti pune la dispozitie 3 posibilitati de a folosi platforma:
  1. crearea unui blog gazduit gratuit cu o capacitate de stocare de 3GB care va avea o adresa (domeniu) ce va incepe cu numele blogului pe care l-ai ales, urmat de .wordpress.com. Nu vei putea afisa publicitate si deci nu vei putea sa castici bani de pe urma blogului decat daca promovezi servicii sau produse textual ;
  2. crearea unui site contra cost ce pune la dispozitie 13 GB spatiu de stocare si un domeniu ales fara terminatia wordpress.com. Folosind acest tip de cont poti afisa reclame pe site;
  3. descarcarea gratuita a platformei wordpress si folosirea separata. Este necesara cumpararea unui domeniu de internet - ce va constitui adresa site-ului, si un spatiu de stocare online - locatia fizica a blogului pe internet.

Blogger este o platforma lansata in 1999 si cumparata de Google in 2003. Folosirea acesteia este gratuita si nu poate fi utilizata separat, ci doar pe serverelor Google. Inregistrarea presupune crearea unui nume al blogului care va avea terminatia .blogspot.com iar spatiu de stocare disponibil este de 1GB cu posibilitatea de a-l exinde gratuit cu inca 15GB folosind Google + Photos. Exista foarte multe teme, gadget-uri utile si gratuite care pot fi folosite. In plus blogul va fi optimizat si pentru dispozitive mobile precum smartphone-uri si tablete.

3. Tumblr

Tumblr este o platforma de blog axata in special pe distribuirea rapida a imaginilor, videoclipurilor, citatelor, link-urilor si muzica. Utilizatorii platformei pot posta, se pot abona la postarile altor utilizatori si distribui postarile acestora. Este usor de folosit, iar postarile pot fi facute dintr-un browser, telefon sau e-mail, cu posibilitatea de a urmari numarul de aprecieri sau redistribuiri ale postarilor pe alte bloguri tumblr.

4. Ghost

Ghost este o alta platforma de blog aparuta in anul 2013. Este dezvoltat de catre o companie non profit ce ofera, pe langa gazduirea blogurilor pe site-ul ghost.com, si posibilitatea descarcarii si folosirii acesteia pe un hosting separat. Ghost se doreste a fi o platforma simplista ce permite publicarea directa a continutului cu ajutorul unui limbaj de editare simplu ce permite formatarea textului in timpul scrierii folosind simboluri sau cuvinte cheie. Desi nu are o sectiune pentru comentarii, se poate incorpora un serviciu de comentarii separat precum Disqus.

Alte platforme: SquarespaceLiveJournalSvbtle si Weebly,