Importare blog de pe Blogger pe Wordpress

Platforma de blogging Google Blogger reprezinta o solutie completa pentru administrarea blogurilor, care in plus fata de Wordpress, ofera gazduire gratuita fara afisarea de publicitate. Se poate folosi un domeniu separat fata de domeniul gratuit Blogger dar platforma pe care ruleaza blogul nu poate fi copiata pe un alt server de gazduire. Acest lucru poate constitui un dezavantaj pentru blogurile cu un trafic foarte mare de utilizatori, ducand la incarcarea lenta a blogului; iar lucrul cu documentele si datele de pe blog este limitat doar la interfata web pusa la dispozitie de platforma Blogger. Pentru utilizatorii care doresc sa aiba control total asupra blogului, domeniului si gazduirii pe un server web este recomandata folosirea platformei Wordpress care poate fi folosita gratuit, separat de compania Wordpress, si cu posibilitatea de a controla toate aspectele website-ului. Mai multe despre platformele de blogging Wordpress si Blogger: Platforme de blogging.


Asa cum am spus anterior, blogul nu poate fi descarcat impreuna cu platforma de blogging Blogger, insa este posibila migrarea continutului pe platforma Wordpress. Migrarea nu presupune doar copierea continutului de pe o platforma pe alta ci si adaptarea acestuia conform platformei Wordpress. Aceasta adaptare cuprinde:
  • importarea articolelor si comentariilor;
  • importarea documentelor stocate in contul Google si folosite in continutul articolelor, de exemplu imagini, videoclipuri, documente;
  • importarea utilizatorilor blogului astfel ca utilizatorii care participa la administrarea blogului si cei care urmaresc blogul prin e-mail isi vor pastra identitatea in cadrul noii platforme;
  • structura blogului va ramane aceasi, importandu-se etichetele, iar toate link-urile sunt modificate sa corespunda noii platforme, de exemplu atunci cand intr-un articol se face trimitere la un alt articol, link-ul este modificat automat pentru a corespunde paginii la care se face referire dar pe noua platforma: myblog.blogspot.com/2015/04/myarticle.html devine myblog.com/2015/04.myarticle.html.
Atunci cand importarea blogului s-a realizat cu succes, continutul importat in Wordpress nu va avea nici-o trimitere la vechiul blog Blogger.

  Cum se face migrarea de pe Blogger pe Wordpress

Desi blogul de pe Blogger poate fi descarcat in format .xml, nu se poate folosi acest document pentru a migra blogul pe platforma Wordpress, ci doar pentru a muta articolele, paginile si comentariile de pe un blog Blogger pe altul. Find vorba de platforme diferite continutul blogului trebuie preluat direct de la sursa pentru a putea adapta in totalitate continutul la noua platforma.

Mutarea continutului blogului se face prin operatia de importare a datelor de pe o platforma pe alta. Pentru a face acest lucru trebuie instalat, activat si folosit modulul Blogger Importer al platformei Wordpress.

Din meniul principal deplasati-va la Unelte -> Import.

Din varietatea de surse din care puteti importa bloguri alegeti Blogger.

Dupa ce ati citit mai multe informatii despre modulul Blogger Importer, incepeti instalarea.

Va aparea o pagina ce indica stagiul in care se afla descarcarea si apoi instalarea, procesul nu ar trebuie sa dureze mult. Dupa instalare activati modulul si porniti importatorul.

Odata cu apasarea butonului 'Authorize', in cazul in care nu sunteti autentificat in aplicatia Blogger veti fi redirectionati catre pagina de logare.

Permiteti accesul aplicatiei Wordpress la contul Blogger pentru a prelua continutul acestuia. Se acorda permisiuni doar de vizualizare si gestionare si nu se pot produce modificari asupra blogului.

Vor fi listate toate blogurile asociate contului Blogger, selectati blogul pe care doriti sa il migrati pe platforma Wordpress si apasati Import.
  Concluzie

Migrarea de la platforma Blogger la Wordpress este gratuita, rapida si sigura. Folosind modulul Blogger Importer nu doar ca se importa blogul dar se adapteaza complet noii platforme astfel incat sa nu fie necesara modificarea link-urilor, importarea separata a imaginilor, videoclipurilor, etc. Totul este automat. Exista insa si un aspect care trebuie luat in considerare inainte de a muta blogul - veti pierde page rank-ul  blogului si vizibilitatea in motoarele de cautare. Pentru a preveni acest lucru este necesara redirectionarea permanenta a paginilor vechiului blog catre noul blog. In plus, link-urile articolelor trebuie sa aiba o structura cat mai asemanatoare. Despre aceste lucruri voi vorbi intr-un articol viitor.

   Mutarea blogului de pe Blogger pe Wordpress, mutarea blogului de pe blogspot pe wordpress, migrarea blogului pe wordpress, importarea unui blog in wordpress, cum se importa un blog blogger in wordpress.