Cum sa identifici si sa dezactivezi un server proxy in Windows

Un server proxy este un calculator intermediar autorizat sa acceseze internetul in locul unui PC - cu alte cuvinte este un intermediar intre un computer si internet. Sunt mai multe avantaje ale folosirii unui proxy, cele mai multe dintre ele fiind destinate companiilor, de exemplu pentru urmarirea actiunilor angajatilor pe internet, economisirea latimei de banda folosita, cresterea securitatii, s.a., iar o parte din ele pot fi folosite si de catre utilizatorii care navigheaza pe internet si doresc sa ramana anonimi. In cazurile legitime in care un calculator este configurat sa foloseasca un proxy (de exemplu, la locul de munca), nu se poate spune ca aceasta actiune este neaparat ilegala, dar lucrurile se schimba in totalitate cand un calculator foloseste un proxy desi utilizatorul care foloseste PC-ul respectiv nu stie de existenta acestuia.

Mai grav decat atat este ca programele instalate pe calculator pot instala un server proxy sau configura folosirea unui proxy fara ca antivirus-ul instalat sa detecteze sau sa considere acest lucru ca ceva suspect. Mai mult decat atat, tot traficul de internet efectuat (istoric, parole, etc.) va fi trimis catre un calculator sau server extern fara ca utilizatorul sa fie notificat, nici de antivirus, nici de Windows, nici de programele uzuale instalate.

Utilizatorii care acceseaza direct internetul de pe calculatorul personal, in afara de aceia care au configurat explicit folosirea unui proxy, de exemplu dezvoltatorii de aplicatii web sau persoanele care isi ascund locatia pe internet, in nici un caz nu trebuie aiba calculatorul setat sa trimita tot traficul catre un calculator strain, nesigur si neidentificat. Acest lucru ar insemna spinaj informatic, furt de indentitate, eventuale actiuni de phishing (frauda in mediul online), modificari ale modului cum sunt afisate paginile de internet accesate de catre utilizator (de exemplu, pot fi introduse diverse anunturi publicitare) - per total: nimic bun nu poate sa fie la mijloc.

In acest articol am sa descriu modul cum se poate identifica daca un calculator foloseste un proxy si mai ales cum se poate dezactiva folosirea acestuia.

   Cum sa verifici daca calculatorul tau foloseste un proxy

Accesati Control Panel -> Internet Options -> Connections -> LAN settings.
Daca optiunea "Use a proxy server for your LAN" este debifata atunci calculatorul este in siguranta - nu foloseste un server proxy pentru a se conecta la internet sau la o retea.

Exemplu de caz cand calculatorul foloseste un server proxy local.

    Dezactivarea serverului proxy

Daca PC-ul foloseste un server proxy, pentru a-l dezactiva, de regula, este suficienta doar debifarea optiunii "Use a proxy server for your LAN" si salvarea modificarilor facute.


Exista insa si cazuri cand desi folosirea unui server proxy a fost debiftata, aceasta nu se aplica, rebifandu-se automat ori de cate ori se incearca debifarea. Rezolvarea acestei probleme presupune incarcarea Windows-ului in Safe Mode si modificarea unor registri. Procedeul este descris in detaliu in videoclipul de mai jos.



    Concluzie

In cazul in care calculatorul pe care-l folosesti este configurat sa utilizeze un server proxy desi nu este cazul, atunci datele tale de autentificare pe unele site-uri, activitatea din mediul online si chiar integritatea computerului pot fi compromise. Cea mai buna solutie este restabilirea sistemului (reinstalarea Windows-ului) si schimbarea parolelor folosite la accesarea conturilor de pe platformele de email, socializare, bancare, etc.