Cum să identifici dispozitivele necunoscute din Windows

Există o mulţime de dispozitive care se pot conecta la calculator, unele dintre ele instalându-şi driverele necesare imediat după conectare, de exemplu memoriile usb; altele sunt livrate împreuna cu un CD / DVD ce conţine driverul necesar. În mod normal, atunci când se conectează un dispozitiv care nu are driver-ul necesar instalat, in unealta de sistem Device Manager acesta va apărea listat în cadrul categoriei de dispozitiv din care face parte (video, de sunet, de memorie, etc.). Mai există însă şi dispozitive care nu numai că nu au driver-ul necesar instalat dar nici nu furnizează informaţii generale de identificare, iar acest lucru face ca utilizatorul să fie în imposibilitatea de a cauta driver-ul corespunzător. De regulă, astfel de dispozitive sunt conectate intern - din interiorul computerului - iar instalarea unui sistem de operare Windows cu o versiune învechită față de data la care a fost produs calculatorul va face ca acestea sa nu fie recunoscut de catre Windows.

Un dispozitiv va fi catalogat drept necunoscut de către Windows atunci când sistemul de operare nu are driver-ul corespunzător acestuia sau nu are mediul software care sa permită instalarea driverului necesar. În acest articol am să ilustrez o modalitate de a identifica astfel de dispozitive pentru ca ulterior să cauţi şi să descarci driver-ul acestuia de pe site-ul producatorului.

  1. Accesarea proprietăţilor dispozitivului

Deschideţi Device Manager, selectaţi dispozitivul şi vizualizaţi proprietăţile acestuia.
Deplasează-te la Details, selectează proprietatea 'Hardware lds' şi copiază informaţiile din chenarul evidenţiat (6) - adica sectiunile VEN si DEV.

  2. Identificarea dispozitivului necunoscut

Sunt multe site-uri ce pot fi folosite pentru a afla detaliile de identificare hardware a unui dispozitiv, inclusiv driverele necesare în funcţie de versiunea Windows-ului. Deschideţi pagina de internet pcidatabase.com şi folosiţi informatiile hardware obţinute la pasul anterior:
  • Vendor 1002
  • Device 4396
Căutăm dispozitivul care are respectivul Vendor ID.

Va fi afişat numele producătorului iar dacă se efectuează click pe link-ul acestuia vor fi listate toate dispozitivele ce aparţin de el.

Căutăm în listă numărul dispozitivului, care va apărea împreună cu alte detalii specifice acestuia iar în funcţie de caz, se poate găsi şi un link de download al driver-ului.
Dacă nu apare link-ul de download atunci pentru găsirea driver-ului trebuie să accesaţi pagina producătorului, în cazul de mai sus Advanced Micro Devices (amd), şi să cautaţi driver-ul în funcţie de specificaţiile hardware ale acestuia.