Sfaturi pentru o cautare eficienta pe Google

"Cautarea pe internet" se face folosind aplicatii online care au rolul de a descoperi continutul prezent online si de a ghida internautii interesati de anumite subiecte catre acestea, astfel de aplicatii fiind cunoscute sub numele de motoare de cautare. Mai exact, cautarea de informatii in mediul online se face furnizand unui motor de cautare o serie de cuvinte relevante iar acesta va afisa o lista cu paginile care corespund cautarii. Cum stie motorul de cautare ce informatii exista online? Ei bine, scanand permanent www-ul(sau web-ul) pentru a detecta ce este nou sau a fost actualizat in timp.

Expresia romaneasca folosita pentru a defini procesul de cautare a unor informatii in mediul online este de obicei "cautare pe internet", iar acest lucru este impropriu spus. Totalitatea calculatorelor conecate in retea la nivel global poarta numele de internet, de unde rezulta ca o cautare pe internet ar insemna o cautare pe calculatoarele accesibile in reteaua de internet sau cautarea in intregul continut de date al internetului, ceea ce nu este adevarat.

Cand vine vorba de internet si interactiunea cu utilizatorii acestuia, sistemul folosit la scara larga pentru afisarea si prezentarea datelor este numit www (World Wide Web) sau pur si simplu web, acesta reprezentand o subdiviziune a internetului. Alte sisteme incluse in internet sunt cele de email, mesagerie instantanee, transfer de fisiere, s.a. iar toate acestea puse la un loc formaza partea de aplicatie(software) si continut a internetului, partea fizica fiind reprezentata de calculatoarele componente si infrastructura de retea.

Partea web a internetului este cea mai folosita si furnizeaza servicii de utilizare si a altor parti precum email, transfer de fisiere, mesagerie online. Principalul element al web-ului este formatul HTML (plus altele precum CSS, JavaScript) care permite prezentarea continutului intr-o maniera accesibila cu usurinta utilizatorilor: text formatat, elemente grafice, sunete, animatii. Continutul web este stocat sub forma de pagini web - pagini ce apartin anumitor site-uri web, iar fiecare site este stocat pe un calculator de tip server care permite stocarea mai multor site-uri in acelasi timp. Asadar cautarea nu se face pe internet ci pe web, si nu accesand o succesiune de site-uri pana se ajunge la informatia cautata ci folosind un motor de cautare care pe baza unor cuvinte cheie si folosind algoritmi complecsi de identificare al relevantei intre cuvintele specificate si continutul unor pagini de pe web, reda paginile care sunt cele mai relevante, pagini care au fost accesate si analizate in trecut de catre motorul de cautare.
sfaturi de cautare pe motorul de cautare google

Google este cel mai eficient motor de cautare, insa pentru a gasi cu usurinta pe web ceea ce te intereseaza trebuie sa folosesti si cateva dintre facilitatile de cautare puse la dispozitie. Inainte de toate, expresia de cautare trebuie sa fie cat mai scurta si sa contina cat mai multe cuvinte cheie, eliminandu-se pe cat posibil cuvintele inutile sau care se repeta precum conjunctiile, disjunctiile, elementele de intarire (de exemplu, "si", "sau", "ori", "de", s.a.)

In continuare sunt enumerate cele mai importante functii care pot fi aplicate intr-o cautare pentru a gasi mai rapid continutul cel mai relevant de pe web, pentru expresia cautata.

1. Folositi expresii exacte

Includerea cuvintelor de cautare intre apostrofuri va transmite motorului de cautare Google sa caute expresia asa cum a fost introdusa, tinand cont de toate cuvintele introduse dar si de ordinea lor in expresie.

Exemplu: "cautare eficienta Google"

2. Excludeti cuvintele pe care nu le doriti in cautare

Deseori, in rezultatele de pe google apar pagini care sunt relevate pentru cuvintele cautate insa continutul acestora trateaza subiecte diferite si tocmai de accea se doreste filtrarea lor pentru a obtine doar rezultatele care au legatura stricta cu subiectul cautat. Eliminarea paginilor care desi contin cuvintele cautate nu exprima subiectul dorit se face prin specificarea unor cuvinte care sa fie excluse puse dupa simbolul minus.

Exemplu: 'motoare cautare  -Google'. Aceasta cautare va afisa paginile care fac referire la motoarele de cautare, insa nu contin cuvantul Google.

3. Efectuati cautari doar pe un site si nu pe intregul web

Rezultatele de cautare pot fi filtrate astfel incat sa fie afisate doar paginile care apartin de un anumit site. Acest lucru este util in unele cazuri pentru ca se poate cauta informatii pe un site de specialitate si de incredere si nu pe web, care poate contine si pagini nesigure din punct de vedere al validitatii datelor continute. Aplicarea acestei functii se face folosind sintaxa de cautare: "site:numeSiteDeCautat.ro expresie de cautare"

Exemplu: 'site:adibarbu.ro motoare de cautare'

4. Filtrati cautarea in functie de locatia si limba paginilor

Google poate selecta paginile relevante unei cautari care au o anumita locatie sau limba folosind etichetele location, respectiv language. Acestea sunt utile in special atunci cand se efectueaza cautari intr-o alta limba sau dintr-o anumita regiune, cum ar fi stirile si prognozele meteo.

Exemplu: 'search google efficiently language:english location:romania'. In acest caz vor fi afisate paginile din romania scrise in engleza despre 'cautare google eficienta'.

5. Specificati tipul de date cautat

Principalul tip de date prezent pe internet este pagina web, insa mai sunt multe alte formate de date: documente Word, pdf, prezentari, videoclipuri, muzica, etc. Pentru a specifica formatul informatiilor de cautat se poate folosi eticheta filetype. O alta metoda este selectarea tipului de date din meniul principal prezent pe pagina de cautare Google in care puteti opta intre web, imagini, stiri, videoclipuri, aplicatii si carti.

Exemplu: 'cautare eficienta google filetype:pdf' - se va afisa o lista cu documente pdf ce includ in continut cuvintele mentionate.

6. Sortati rezultatele obtinute dupa timpul trecut de cand paginile au fost create sau actualizate

Un element important al cautarii este si cat de recenta este informatia. Sortarea rezultatelor dupa data aparitiei pe web este utila atunci cand se doreste ca informatia recenta sa aiba intaietate fata de cea veche, de cele mai multe ori si invechita. Pentru a aplica sortarea dupa data si, bineinteles, dupa relevanta, efectueaza cautarea dupa niste cuvinte pe google, urmeaza pasii de mai jos si alege cat de recenta sa fie informatia pe care o doresti.
afisarea paginilor cat mai recente de pe google dupa niste cuvinte cheie


7. Folositi o enumeratie de expresii de cautare

Pentru a efectua o cautare dupa mai multe expresii in parte dar fara ca aceasta sa includa neaparat toti termenii folositi atunci puteti utiliza operatorul 'sau' (eng. or), care trebuie scris in engleaza si cu majuscule: OR.

Exemplu: 'cautare pe google OR cautare eficienta google OR motorul de cautare google', va afisa paginile care sunt cat mai relevante pentru cele trei expresii in parte.