Rularea si folosirea online a unor sisteme de operare vechi

Cea mai noua versiune de Windows, Windows 10, se prezinta a fi una futuristica, menita sa propulseaze interactiunea dintre utilizator si sistemul de operare la un nou nivel, iar acest lucru este dependent de numerosi factori, cei mai importanti de amintit fiind compatibilitatea sistemului de operare cu diferite dispozitive (computer, smartphone, tableta, etc.), stabilitatea sistemului si existenta unor aplicatii bazate pe inteligenta artificiala precum Cortana.

Privind inapoi, la versiunile precedente, se poate spune ca o parte dintre acestea au avut un succes bine meritat, in timp ce altele nu s-au dovedit la inaltimea asteptarilor utilizatorilor; dar, in general, Microsoft a incercat intotdeauna sa aduca ceva nou, iar acest lucru a facut ca pe termen lung sistemul de operare Windows sa cunoasca imbunatari majore atat eficiente cat si practice.

 Primul sistem de operare Windows reusit din toate punctele de vedere pentru vremea respectiva a fost XP, fiind si in prezent printre cele mai folosite sisteme de operare din lume, dupa Windows 7 si Windows 8.Inainte de XP alte versiuni importante au fost Windows 2000 si Windows 95 - care au fost demult uitate; toate versiunile Windows lansate inainte de ultimul mentionat au devenit deja istorie, insa printre acestea a existat o versiune inevitabila, ale carei caracteristici au fost preluate in toate versiunile de dupa - cea in care s-a implementat GUI(Grafic User Interface - interfata grafica de utilizare): Windows 1.01.

Windows 1.01
Interfata grafica Microsoft Windows 1.01, 1985
Pentru cei curiosi, care vor sa testeze Windows 1.01, MS-DOS, IBM OS/2 si diferite aplicatii (printre care si jocuri) fara sa fie neaparat nevoie de instalarea acestora pe calculator (in multe cazuri nefiind nici posibil), o pot face si online, dintr-un browser, fara sa fie nevoie de alte plugin-uri precum Flash sau Java.

Pe site-ul pcjs.org exista o colectie de astfel de sisteme de operare si aplicatii ce ruleaza pe sisteme hardware virtuale care simuleaza calculatoarele clasice ale anilor 1980-1990. Un aspect interesant de remarcat il constituie configuratia hardware pe care aceste sisteme de operare ruleaza; de exemplu, in cazul imaginii de mai sus, Windows 1.01 ruleaza pe un sistem IBM PC XT, 128Kb memorie video, 640Kb memorie RAM, 10Mb spatiu de stocare  si 4.77 Mhz viteza de procesare. Comparativ cu sistemele hardware actuale diferenta este enorma iar acest progres s-a realizat in doar 30 de ani. Ca sa fiu mai explicit, pentru a instala Windows 10 pe 32 de biti este nevoie de cel putin de 209 ori mai multa putere de procesare, de 1638 de ori mai multa memorie RAM si de 16000 de ori mai multa capacitate de stocare fata de sistemul specificat anterior.2

Lista cu o parte din sistemele de operare si aplicatiile disponibile pe site:

Gradul de utilizare al diferitelor sisteme de operare la nivel mondial
Cerinte minime Windows 10