Ce este OEM si care sunt avantajele si dezavantajele acestuia

OEM este acronimul din limba engleza pentru Original Equipment Manufacturer si se refera la produse ce sunt vandute in nume propriu in cadrul unei companii dar care nu sunt fabricate de catre aceasta ci sunt achizitionate de la companii asociate.
Tableta, calculator desktop si laptop OEM cu sistemul de operare Windows 8 preinstalat si activat.
In informatica, termenul de OEM a devenit popular odata cu distribuirea unor sisteme de calcul, atat desktop cat si laptop sau alte dispozitive portabile, la pachet cu sistemul de operare Microsoft Windows, licenta OEM permitand acestui tip de software preinstalat sa fie folosit in conditii legale.

Acest lucru a facilitat productia de sisteme de-a gata, in care pe langa partea hardware specifica calculatoarelor, exista instalata deja si partea software, ce permite folosirea instant a calculatorului; cumparatorii ne mai fiind astfel nevoiti sa cumpere si un sistem de operare pentru ca apoi sa-l instaleze. In plus, pretul unei licente OEM este mult mai mic in comparatie cu pretul versiunii standard sau retail, uneori fiind chiar si de doua ori mai mic, asta datorita unor parteneriate intre producatorii de sisteme de operare si cei de sisteme hardware, eventual intermediari intre cei doi.

Cu toate astea calculatoarele ce ruleaza software OEM, adica in care sistemul de operare impreuna cu alte programe sunt deja instalate si configurate la achizitionarea calculatorului, au mai multe limitari, inclusiv legate de modificarile ce pot fi aduse componentelor hardware. De exemplu nu se permite imbunatatirea sau upgrade-ul componentelor hardware majore precum placa de baza sau procesorul iar odata cu defectarea acestora dupa expirarea valabilitatii garantiei, licenta OEM expira automat - se poate face totusi cerere de reactivare a licentei daca se poate demonstra ca componentele in cauza sunt defecte dar pot fi reparate intr-un service autorizat.

Un alt aspect este ca un software preinstalat activat cu o licenta Windows OEM nu poate fi transferat pe alt calculator iar licenta la randul ei nu poate fi folosita pe un alt sistem de calcul. De asemenea, nu va fi posibila trecerea la o versiune mai noua pe baza licentei initiale si nici migrarea pe o versiune de 64 de biti sau din contra pe 32 de biti.

  Concluzie

OEM reprezinta software preinstalat pe un calculator, astfel, prin sistem de operare Windows OEM se intelege ca acesta este livrat direct pe un calculator iar cel care foloseste calculatorul poate utiliza legal sistemul de operare, care are o licenta specifica, numita si ea tot OEM. Principalul avantaj rezultat din folosirea de software preinstalat este pretul mult mai mic decat daca s-ar fi cumparat o licenta originala. Dezavantajele sunt legate de durata valabilitatii licentei - care este aceeasi cu durata de viata a calculatorului pe care ruleaza si faptul ca upgradarea sistemului este limitata din mai multe perspective fara de care nu se poate imbunatati performantele sistemului.