Cum faci o captura de ecran in Windows

O captura de ecran, cunoscuta si ca printscreen sau screenshot, este o imagine ce cuprinde tot ce este afisat pe monitor la un moment dat, eventual ce este afisat doar intr-o portiune sau fereastra selectata. Imaginea este facuta intern si nu necesita vreun dispozitiv extern precum aparatul de fotografiat sau camera web; pur si simplu sistemul de operare creeaza imaginea asa cum este afisata pe ecran si o salveaza in memoria temporara.

In acest tutorial am sa descriu pasii prin care se face rapid o captura a ecranului, pentru ca apoi aceasta sa fie salvata intr-un fisier de tip imagine.

  Pasul 1 - aplicarea capturii de ecran

In sistemul de operare Windows efectuarea unui capturi este foarte simpla si consta in apasarea tastei "Printscreen" de pe tastatura, deseori scris prescurtat "PrtSc" sau "PrtScr", si se gaseste de regula in continuarea grupului de taste F1-F12.

printscreen, screenshot, pozare, fotografiere ecran
Localizare tasta de prinscreen pe tastatura.
In functie de caz, efectueaza un printscreen al ecranului astfel:
  • daca se doreste capturarea intregului ecran - se apasa pur si simplu tasta PrtSc/PrtScr
  • daca se doreste capturarea doar a ferestrei curente - se apasa combinatia de taste Alt + PrtSc/PrtScr.
Nota: Apasarea tastei de printscreen (de fotografiere a ecranului) se poate face oricand si nu afecteaza cu nimic rularea programelor iar dupa ce tasta a fost apasata nici nu va aparea vreun mesaj sau instiintare, insa poza facuta ecranului exista si poate fi salvata.

  Pasul 2 - salvarea capturii intr-o imagine

Dupa ce s-a apasat tasta de fotografiere a ecranului, imaginea grafica va fi salvata in memoria temporara a sistemului - adica dispare odata cu inchiderea calculatorului sau este inlocuita automat daca se copiaza alte date grafice in memorie. Pentru ca aceasta sa poata fi salvata si accesata sub forma de fisier imagine trebuie deschis un program de editare grafica; de exemplu cel deja incorporat in Windows numit "Paint".

Deschideti programul si executati operatia de lipire (Paste) apasand tastele Ctrl + V. Acest lucru va copia poza facuta ecranului din memorie in programul de editare.
Cum se deschide Paint din meniul de start
Cautati programul "Paint" in meniul de start, apoi deschideti-l - valabil pentru Windows Vista/ 7/ 8/ 8.1/ 10. In Windows XP cautati-l in Start → All Programs → Accessories → Paint.
Copiere captura de ecran in Paint
Lipirea imaginii din memoria temporara in programul "Paint" va reda continutul grafic al capturii.
Tot ce ramane de facut este sa salvam imaginea in fisier, deci apasam Ctrl + S iar din fereastra care apare trebuie sa se aleaga unde va fi stocata imaginea si ce tip de document se doreste (jpeg si png sunt cele mai uzuale formate de imagine), apoi se da click pe butonul de salvare.

Rezultatul: ce a fost afisat pe ecran in momentul apasarii tastei de printscreen (PrtSc) este salvat intr-o imagine putand poate fi vizualizata ulterior de oricate ori se doreste.

   cum fac screenshot la ecran, fotografiere monitor, printscreen in Windows, cum se face o poza la ecran folosind Paint, cum sa fac un screenshot la calculator.
- Anunțuri sponsorizate -