Editarea imaginilor online - Site-uri de modificat poze gratis

Exista un numar foarte mare de fotografii prezente in mediul online, intrebuintate in diverse scopuri, de exemplu pe retelele de socializare. De asemenea, numarul pozelor private este urias, asta in primul rand pentru ca exista suficient spatiu de stocare, fie pe carduri de memorie, fie pe hard discul calculatoarelor, astfel ca este foarte improbabil ca la un moment dat sa nu existe suficient spatiu de depozitare a pozelor; iar in al doilea rand: aparatele foto sunt destul de accesibile, mai ales ca majoritatea telefoanelor mobile au aparat foto, care tinde sa aiba un grad de calitate al pozelor rezultate asemanator aparatelor foto digitale destinate mediului personal.

Astea fiind spuse, e de la sine inteles ca se poate ivi, in diverse ocazii, ca la un moment dat sa fie nevoie de modificarea anumitor aspecte ale unor poze, iar exemplele sunt multe: decuparea unei anumite portiuni din poza, adaugarea de text peste imagine, alipirea mai mulor fotografii, modificarea luminozitatii, contrastului si a altor aspecte ce tin de calitatea imaginii, blurarea sau cenzurarea unei parti din poza, salvarea pozei in alt format, plus multe, multe alte operatii grafice asupa imaginilor, unele simple iar altele mai avansate.

Solutii de editare a imaginilor digitate exista intr-o varietate mare de programe sau site-uri web (aplicatii web), unele dintre ele gratuite iar altele contra cost (cel mai bun program de editare a imaginilor, Photoshop, face parte din aceasta categorie), unele ofera solutii complexe in timp ce altele se bazeaza mai mult pe operatiile minimale care se pot efectua asupra imaginilor.

Pentru ca stiu ca exista o tendinta ca programele care pana nu demult erau disponibile doar pentru calculator - prin procesul traditional de descarcare-instalare-rulare - sa devina disponibile intr-o forma sau alta si online, fiind pur si simplu accesibile prin intermediul unui browser, am ales sa enumar top 4 solutii de editare poze online, care sa fie atat gratuit de folosit cat si sa nu fie necesar crearea unui cont pentru a putea incepe modificarea imaginilor online. De mentionat ar fi ca acestea, desi au unele ustensile si caracteristici de editare avansate nu pot concura cu programele performante precum Photoshop, Gimp sau altele, cel putin deocamdata. Ceea ce este in regula, pentru ca nu este necesara nici experienta in lucrul asupra imaginilor. Un prim inconvenient ar fi ca pozele de modificat trebuie sa fie incarcate online (upload), ceea ce in unele cazuri nu este tocmai de dorit.

  Pixlr

Pixlr este o excelenta aplicatie de editare poze online, care din multe puncte de vedere se poate asemana cu Photoshop, oferind o suita de unelte avansate de operatii care pot fi aplicate asupra imaginilor, asta impreuna cu o performanta marita si un timp rezonabil de executare a modificarilor aduse imaginilor. Poate fi folosit atat pentru efectuarea de modificari simpliste dar si operatii mai sofisticate, care, desigur, necesita o anumita indemanare rezultata in urma unei experiente in editare grafica. Aplicatia web are interfata structurata asemenea unui program de calculator, fiind disponibila inclusiv in limba romana, printre alte 24 de limbi.

Folosind Pixlr se poate alege intre varianta Editor sau Express, cea din urma fiind mai accesibila incepatorilor. Acceseaza site-ul, selecteaza varianta dorita si poti incepe efectiv editarea unei imagini care fie este incarcata de pe hard disc - adica de pe calculator - fie este incarcata de pe internet, mai exista si posibilitatea de a crea imagini simple, de exemplu continand diverse figuri geometrice, texte, culori si altele. Rezultatul final se poate salva in diverse formate de imagini (jpeg, png, bmp, tiff etc.) prin operatia de descarcare (download) pe calculator.

Captura de ecran aplicatie online Pixlr editor.
Aplicatia Pixlr este disponibila si in varianta desktop si deci poate fi instalata pe calculator, oferind un timp de procesare si prelucrare a imaginilor care nu este influentata de viteza conexiunii la internet si are avantajul ca poate fi folosita si in mod offline, adica fara sa fie nevoie de acces la internet.



  FotoFlexer

O alta aplicatie online de modificat imagini este si FotoFlexer, care este de asemenea gratuita. Folosind aplicatia online se poate incarca o imagine de pe calculator sau se poate specifica o sursa de pe internet, de exemplu de pe Facebook, Picasa, MySpace, Flickr, Photobucket si altele; operatiile de editare care se pot face asupra imaginilor este destul de mare si cuprind aspecte variate, de exemplu legate de culoare, retusari, redimensionari, decorari, animatii si o multime de efecte care pot fi aplicate. Ca si Pixlr, nu este nevoie de crearea unui cont pentru a incepe editarea imaginilor.

Editorul de imagini FotoFlexer.
FotoFlexer este intuitiv de folosit, rapid si bine organizat, cu o multime de unelte si efecte posibile, ceea ce este ideal pentru a putea edita imagini la un nivel mediu spre avansat, fiind foarte accesibil majoritatii persoanelor si cazurilor de interventie asupra imaginilor.



  Photoshop Express Editor

Photoshop vine disponibil si ca aplicatie web, oferind si in aceasta varinata o solutie de top in editarea imaginilor. Faptul ca poate fi folosita online, din cadrul unui browser si mai ales gratuit, face ca aceasta sa poata fi folosita atat de utilizatorii incepatori cat si de cei avansati, interfata si meniurile fiind intuitive si pot fi folosite cu usurinta. Optiunile de editare sunt legate de operatiile de baza in lucrul cu continutul grafic (redimensionarea, rotirea, decuparea de portiuni, adaugarea de portiuni etc.), ajustari si efecte care pot fi aplicate imaginii sau unei parti din imagine, si nu in ultimul rand este posibila adaugarea de elemente decorative (text, cadre, notesticks s.a.). Singurul dezavantaj este acela ca se pot edita doar fotografii de tipul jpeg (adica cele facute cu un aparat foto, eventual convertite in acest format), iar acest lucru poate fi in unele cazuri un dezavantaj pentru ca exista si alte tipuri de fisiere imagine care nu pot fi procesate cu Photoshop Express Editor.

Photoshop Express Editor online


  BeFunky

O aplicate de modificare poze online care trebuie amintita este si BeFunky, care este mediul ideal de editare grafica pentru cei care doresc rezultate imediate cu minim de efort. BeFunky pune gratis la dispozitia utilizatorilor o multitudine de unelte de editare si mai ales de efecte sau sabloane care pot fi aplicate instant cu minim de detalii care trebuie sa fie specificate, de exemplu se poate aplica efecte de modificare a culorilor in functie de anumiti paramentrii, se poate adauga variate elemente grafice peste imagine si multe altele, si care pot fi aplicate fie la nivelul intregului continut fie doar pentru o zona. Principala intrebuintare este modificarea pozelor in care exista incadrate persoane, acestora li se pot aplica diferite sabloane grafice, de exemplu: modificarea culorii ochilor sau parului, albirea dintilor, eliminarea anumitor imperfectiuni ale pieli care sunt vizibile in poza si multe altele. In plus, se poate trece la un numar de sabloane mai mare prin upgradarea la o versiune platita.

Editorul de imagini online BeFunky.