Cum sa blochezi accesarea unui site din Windows

Blocarea unui site se poate dori in variate situatii, cu precadere in controlul parental si prevenirea accesarii unor surse de infectare cu malware sau site-uri periculoase, respectiv inselatoare (care executa actiuni de phishing, de exemplu). Operatia de blocare a siturilor se poate face in primul rand din programul de antivirus sau firewall care exista instalat in sistem, insa mai exista o modalitate prin care se face acest lucru, din Windows, prin adaugarea acestora intr-o lista cu continut care sa fie blocat automat de catre sistemul de operare. Fara programe terta parte sau comenzi uneori dificil de inteles in Command Prompt... simplu, rapid si eficient.

Sistemul de operare contine un fisier numit hosts in care exista listate site-urile care se doresc a fi blocate, eventual se poate specifica manual serverul corespunzator adresei unui site. Fisierul se gaseste pe partitia unde este instalat sistemul de operare, in folderul intern la Windows-ului, localizat la Windows\System32\drivers\etc, iar pentru a se putea modifica continutul trebuie se se acorde utilizatorului calculatorului drepturi de depline asupra acestuia.

Pentru a putea modifica fisierul indicat, trebuie sa parcurgeti calea mentionata, sa selectati fisierul hosts, sa dati click dreapta pe el si sa alegeti optiunea Properties, apoi sa alegeti ramura Security, sa selectati categoria de utilizatori Users si sa dati click pe butonul Edit. Bifati optiunea numita Modify din lista cu permisiuni posibile de acces la fisier, apoi confirmati salvarea modificarilor facute apasand butonul OK in ferestrele ramase deschise. (1)

 Ilustraite 1. Acordare drept de modificare fisier hosts - de unde se poate face blocarea accesarii sitului.
Mai departe trebuie sa deschideti un editor de text, de exemplu Notepad, daca nu exista unul mai avansat precum Notepad++, si din cadrul acestuia sa dati click pe Open, sa urmati din nou cale spre fisier si sa deschideti astfel fisierul in editor.

Pentru a introduce un site care sa nu mai poata fi accesat trebuie ca la sfarsitul fisierului sa adaugati continut nou cu urmatoarea structura:
127.0.0.1 www.site-de-blocat.ro

Editarea fisierului hosts - Exemplu de blocare site in Windows.
La final salvati documentul apasand Ctrl + S, inchideti editorul de text, apoi, pentru a reveni la setarile initiale de acces la fisier, revocati drepturile de acces la fisier acordate anterior, adica debifati optiunea Modify - revezi ilustratia 1.

Pentru ca setarile facute sa fie aplicate este nevoie de repornirea sistemului. Odata ce un site blocat este accesat din browser se va afisa un mesaj de eroare de conexiune, neexistand niciun indiciu cum ca acest lucru se intampla din cauza unor modificari facute in fiserul hosts, si deci ca erorare este locala si nu la nivelul de conexiune sau a serverului site-ului care se doreste a fi accesat.

Cum sa interzici accesarea unui site din Windows - Mesaj de eroare la accesarea site-ului care a fost blocat.