Curatare hard disc de fisierele inutile care sunt salvate pe acesta | Windows

Sistemul de operare va genera automat date legate de modul in care acesta functioneaza si va interactiona adesea cu fisiere temporare - care dupa ce au fost procesate pentru o anumita sarcina raman in sistem devenind deci inutile. Cu cat timpul de utilizare al calculatorului creste si cu cat acesta este folosit pentru mai multe tipuri de activitati informatice, cu atat creste si numarul de fisiere inutile care exista si raman stocate pe hard disc.

Consecintele aspectelor enuntate sunt urmatoarele:
  1. spatiul de stocare liber de pe hard disc scade, fiind ocupat cu date nefolositoare utilizatorului sau Windows-ului pe viitor;
  2. va fi nevoie de un timp mai mare de procesare pentru a gasi informatii sau date stocate pe HDD (hard disk), eventual pentru a efectua operatii cu fisiere sau optimizarea de date (de ex. defragmentarea).

Acestea fiind spuse, se poate deduce ca eliminarea acestor fisiere temporare si a altor date nefolositoare va duce la un spatiu de stocare liber mai mare dar si la o performanta imbunatatita a sistemului de operare.

Windows vine cu propriul sau instrument de curatare fisiere inutile de pe hard disc, respectiv partitie; se numeste Disc Cleanup (Curatare disc), si este un program ce se gaseste pe toate versiunile de Windows. Acesta ofera o interfata simplista, din cadrul careia se poate scana fisierele temporare sau alte date de sistem inutile de pe o partitie specificata. In functie de fisierele gasite va fi afisata o ferestra din care se poate selecta tipurile de date care nu mai sunt folosite de catre sistem.

Exemple de categorii de fisiere care nu mai sunt necesare Windows-ului sunt:
  • fisierele de sistem vechi care au fost comprimate pentru a ocupa un spatiu de stocare cat mai mic;
  • fisierele descarcate de pe internet, si care sunt temporare;
  • fisiere ale Windows-ului iesite din uz;
  • fisierele sterse din Recycle Bin;
  • eliminarea datelor care apartin programelor instalate sau componentelor nefolosite, respectiv care nu functioneaza;
  • fisierele de tip jurnal ale unor aplicatii sau ale sistemului de operare;
  • paginile web sau elementele de pe internet salvate in memoria cache.

  Cum sa cureti hard discul de fisierele neutilizate in Windows?

Pentru a deschide Disc Cleaner trebuie sa apesi tastele Windows+R (Windows este tasta situata intre Ctrl si Alt, si are inscriptionat logo-ul Windows), sa tastezi cleanmgr in campul Open (Deschide), apoi sa dai Enter.

Lansare Disk Cleaner din utilitarul Run.
Va aparea fereastra principala in care trebuie sa specificati partitia hard discului pe care doriti sa o curatati de fisierele inutile.

Fereastra de start Disk Cleaner / Curatare disc.
Dupa ce partitia a fost scanata, va aparea lista cu tipurile de fisiere inutile detectate, din care trebuie sa le bifati pe acelea pe care doriti sa le eliminati permanent din sistem, marind astfel spatiul liber de pe partitie; in plus, sistemul de operare va deveni mai rapid.

Selecteaza tipurile de fisiere care sa fie eliminate din sistem si apasa OK.
La final, faceti click pe OK si confirmati stergerea permanenta a acestor fisiere, apoi asteptati sa se termine operatia. Rezultatul curatarii discului va avea loc instant: pe partitie va fi mai mult spatiu liber disponibil iar procesele care se ocupa cu gestiunea sistemului de fisiere (de exemplu Windows Explorer) sau interactioneaza cu acesta vor consuma mai putina memorie RAM si mai putine resurse de procesare din cele disponibile pe calculator.