Eliminare software malitions cu Microsoft Removal Tool | Windows

Securitatea IT este sau ar trebui sa fie prioritatea numarul unu atunci cand se doreste o utilizare a calculatorului sau o navigare pe internet lipsita de incidente neplacute sau chiar cu consecinte negative permanente, iar exemplele sunt multe: infectarea calculatorului cu diverse tipuri de virusi care duc la pierderea irecuperabila de date, furtul de date personale sau bancare, compromiterea identitatii pe diferite site-uri sau spargerea conturilor de pe acestea etc. Tocmai de aceea sistemul de operare Windows vine cu o suita de solutii si strategii de combatere a infractionalitatii cibernetice si de prevenire a infectarii calculatorului cu malware.

O astfel de solutie este si MRT (Microsoft Removal Tool) care este un program ce poate fi folosit pe orice versiune de Windows. De obicei acesta nu este incorporat direct in sistemul de operare insa daca este activata actualizarea automata se va descarca, printre multe alte update-uri, si programul MRT. Menirea lui este de a scana periodic calculatorul de software malitios care au un grad mare de raspandire si un impact grav asupra sistemului.

Daca MRT nu exista instalat pe calculator iar actualizarea automata este dezactivata programul poate fi descarcat si manual, atat pentru sistemele pe 32 de biti cat si pentru cele pe 64. Mai multe informatii despre Microsoft Removal Tool si link-ul de download gasesti pe pagina oficiala a acestuia, de aici.

Cum sa scanezi si sa cureti calculatorului de malware folosind Microsoft Removal Tool

Pentru a rula unealta de securitate MRT, trebuie sa accesezi meniul de start si sa tastezi mrt pentru a se cauta programul in lista cu programe instalate pe calculator. Daca acesta exista pe calculator atunci va fi afisat in lista cu rezultate, deschide programul efectuand dublu click pe el. O alta modalitate, care poate fi folosita la versiunile de Windows de pana in Vista, de exemplu XP, este prin apasarea tastelor Windows+R (Windows este tasta dintre Ctrl si Alt ce contine logo-ul Windows) iar in fereastra care apare tasteaza mrt si da Enter. Daca se afiseaza o eroare cum ca nu exista un astfel de program instalat inseamna ca Microsoft Removal Tool nu a putut fi descarcat prin centru de actualizare; caz in care va trebui sa il descarci sa il instalezi manual folosind link-ul postat mai sus in cadrul articolului.

Din fereastra care apare trebuie sa dai click pe Next pentru a merge mai departe in a configura scanarea de virusi. Asa cum se si specifica, programul MRT - Microsoft Removal Tool nu poate tine locul unui antivirus.


Alege tipul de scanare care sa se efectueze:
  • Quick Scan va scana doar fisierele importante din sistemul de operare.
  • Full Scan va realiza o scanare totala a calculatorului - retineti ca acest proces poate dura o perioada foarte mare de timp.
  • Customized Scan permite specificarea unui anumite locatii in care sa se realizeze scanarea.


In urmatoarea fereastra care apare se va ilustra procesul scanarii si daca au fost gasite elemente periculoase pe calculator.


In final va fi afisat rezultatul general al scanarii.