Cum sa protejezi datele de pe stick cu o parola

Stick-ul usb este un dispozitiv de stocare ideal pentru transportul datelor de pe un calculator pe altul si are avantajul ca spatiul de stocare disponibil este de regula indeajuns pentru marea majoritate a cazurilor, de exemplu pentru salvarea de jocuri, filme, muzica etc., iar asta la un pret accesibil. Stick-urile de 4 GB sau de 8 Gb aproape ca au disparut, in locul acestora, cam la acelasi pret de acum cativa ani, aparand cele de 16 si 32 GB, iar dupa cate se pare inclusiv stick-urile de 64 GB devin foarte accesibile ca pret; existand totodata si stick-uri cu o capacitate de stocare cu multe peste cele enumerate (chiar si de un terabyte).

Tinand cont ca stick-ul de memorie este un dispozitiv destul de mic si ca se poate pierde sau fura cu usurinta, daca pe un stick exista salvate date cu caracter personal sau care nu trebuie sa fie accesibile oricui atunci este utila protejarea datelor stocate cu o parola, iar acest lucru este cu putinta doar folosind procesul de criptare a datelor. In functie de modul in care se aplica criptarea asupra datelor exista doua modalitati de protectie.

1. Parolarea documentelor inainte de a le pune pe stick-ul USB

Majoritatea formatelor de date, de exemplu textuale, tabelare, baze de date, prezentari s.a. pot fi protejate cu o parola in timpul crearii acestora, astfel ca se poate pune parola la deschiderea unui document Word, PDF, Excel etc. Facand acest lucru, datele sunt deja protejate si deci pot fi puse direct pe stick. Daca este vorba de alte tipuri de date, de exemplu continut audio, video, grafic si altele, atunci protejarea acestora se poate face si prin arhivarea cu o parola, care pe langa criptarea in sine va micsora si spatiul pe care datele il vor ocupa pe stick-ul USB.

2. Folosirea unui program specializat de protejare a datelor de pe stick

Daca se doreste criptarea directa a datelor de pe stick, atunci se poate folosi un program portabil specializat in acest sens, care trebuie sa fie copiat pe stick si va putea fi rulat pe orice calculator, fara sa fie nevoie de o instalare anterioara. Acesta va crea o partitie pe stick in care sunt salvate in mod criptat datele adaugate, iar accesul la acestea se face prin furnizarea parolei folosite la realizarea operatiei de criptare.

Am sa prezint doua programe de genul mentionat mai sus:

Rohos Mini Drive - creaza o partitie ascunsa pe stick-ul usb folosind o criptare puternica, mai exact AES pe 256 de biti. Programul nu necesita drepturi de administrator pentru a putea rula si prezinta numeroase strategii de protejare a parolei si datelor continute in partitie, inclusiv fata de programele malware de tip keylogger. In varianta gratuita este posibila crearea unei partitii de pana in 8 GB de date.

USB Safeguard - este un program portabil ce permite criptarea datelor pe stick folosind tot AES pe 256 de biti. Acesta nu necesita drepturi de administrator asupra sistemului si este portabil, adica poate fi rulat de pe stick fara sa fie instalat. Pe langa stick-uri USB, acesta mai poate fi folosit si pe hard discuri HDD sau SSD, sau carduri de memorie, si asigura protectia datelor atat pe sistemele de operare Windows, cat si Mac si Linux. In plus, programul poate bloca accesul la date dupa un anumit timp de inactivitate sau odata cu deconectarea dispozitivului de la sistem. Singurul dezavantaj este acela ca in varianta gratuita este permisa criptarea de date de pana in 2GB.