Revolutia OLED - Ecrane flexibile si foarte subtiri

Ecranul sau monitorul are o functie foarte importanta pentru orice dispozitiv electronic, aceea de a transmite si raspandi informatie vizuala. De-a lungul timpului acestea s-au dezvoltat si categorisit in mai multe feluri, in functie de criterii precum dimensiunea fizica, consumul de energie, gradul de confort si vizibilitate etc., iar intr-un viitor nu foarte indepartat (sa zicem 10 ani) se pare ca ecranele vor fi fie flexibile - moderne la vremea aceea (de ultima generatie) -, fie de moda veche - cele existent pe piata in prezent-, cu diferente atat de mari intre cele doua categorii incat pot fi asemanate cu cele dintre ecranele cu tub catodic (disparute de pe piata) si cele cu ecran subtire de tip plasma, LED sau LCD. Iar acest lucru este posibil doar pe baza tehnologiei OLED.

Caracteristicile ecranelor OLED

OLED este abrevierea de la englezescul Organic Light-Emitting Diode, uneori cunoscut si ca led organic, si este o componenta electronica sub forma de folie foarte subtire, cu caracteristici de a emite radiatie luminoasa. Intrucat materialele din care sunt facute ecranele sunt flexibile, ecranul in sine poate fi pliat, indoit sau curbat fizic fara a se produce defectarea sau degradarea acestuia. Mai mult decat atat, din moment ce folia externa a ecranului poate fi din plastic si nu neaparat din sticla (care este casanta, si deci usor de spart), ecranele OLED sunt si foarte rezistente la socuri fizice.

Flexibilitatea ecranurilor OLED reprezinta un prim avantaj, iar pe langa duritatea marita mai exista inca un atuu important, consumul redus de energie, trasatura fundamentala urmarita in special de catre producatorii de calculatoare portabile, tablete, telefoane inteligente, ceasuri inteligente s.a. Cu toate acestea, dupa mai bine de 10 ani de dezvoltare, display-urile OLED flexibile au inca dezavantajul ca au o durata de functionare scazuta in comparatie cu tehnologia cu plasma, LED sau LCD.

Impactul ecranelor flexibile asupra tehnologiei actuale

Un ecran flexibil si foarte subtire aduce multiple perspective de dezvoltare. Unul dintre ele este faptul ca dimensiunea ecranelor poate fi ajustata direct de catre utilizator: imaginati-va cum ar fi un smartphone sau o tableta care permite plierea si deplierea ecranului in mai multe parti, marindu-se sau reducandu-se astfel suprafata ecranului. Pe acelasi principiu, ecranele, chiar si de mari dimensiuni, vor putea fi purtate cu usurinta, de exemplu putand fi infasurate si purtate la sub brat asemenea unui ziar. Cu alte cuvinte au potentialul de a deveni portabile, iar asta, in combinatie cu portabilitatea deja existenta a calculatoarelor sau dispozitivelor inteligente precum telefoanele smart si tabletele, poate crea o simbioza, din punctul meu de vedere, foarte reusita, si anume posibilitatea de a te conecta (de exemplu prin wireless) la ecranul flexibil de pe laptop, smartphone sau tableta.

Aceasta idee este deja pusa in practica de catre Microsoft, prin intermediul dispozitivelor din seria Continuum - citeste si articolul despre cum se poate folosi precum un calculator telefonul cu sistem de operare Windows, prin atasarea la acesta a unui ecran, tastatura, maus sau un alt dispozitiv conectat uzual la PC.

Concluzie

Un lucru este cert in ceea ce priveste ecranele OLED flexibile: se lucreaza intensiv pentru dezvoltarea unui ecran flexibil care sa convina marilor producatori din IT, aspectele vizate fiind consumul redus de energie si un randament general sau particularizat pe un anumit aspect optimal. Iar rezultatele incep sa devina substantiale.

In cadrul conferintei CES(Consumer Electronics Show) pe anul 2016, conferinta in cadrul careia marii producatori de tehnologie isi prezina noile prototipuri care vor urma sa apara pe piata, compania LG face o demonstratie a unui ecran flexibil de 18 inch (45 cm).

CES 2016 - Prezentare ecran flexibil dezvoltat de catre compania LG:

Pe langa LG, alte mari companii precum Samsung, Apple si Sony dezvolta la randul lor ecrane flexibile, existand o mare rivalitate intre acestea. Scopul suprem al fiecareia dintre companii fiind de a lansa primii pe piata display-uri flexibile, cu consum redus de energie si cu un randament marit de functionare.

In ceea ce priveste duritatea ecranurilor OLED, Samsung a supus unor socuri fizice un astfel de display in cadrul CES 2010, rezultatul il puteti vedea mai jos.

Testare rezistenta la socuri a ecranului flexibil produs de Samsung

Drept urmare, se poate spune ca este doar o chestiune de timp pana cand aceste ecrane vor fi folosite la scara larga in industria IT si nu numai, si nu doar ca vor inlocui ecranele traditionale (rigide) datorita flexibilitatii si grosimii foarte reduse, dar vor permite si aparitia de noi moduri de a folosi, intrebuinta si interactiona cu tehnologia actuala dar si viitoare.