Ce poți folosi în loc de Microsoft Office - alternative gratuite

creare și gestiune documente Office gratuit Microsoft Office este o suită de programe care extinde cu mult modalitățile în care un calculator poate fi folosit. Calitatea oferită este excelentă, produsul fiind bineînțeles contra cost, ceea ce poate fi un impediment atât pentru companiile începătoare care trebuie să folosească astfel de software, dar mai ales pentru utilizatorii de rând - până la urmă oricine va avea nevoie la un moment dat să folosească programe precum cele conținute în pachetul de birotică Microsoft Office.

Din fericire există alternative, și nu doar câteva, ci mai multe, atât gratuite cât și contra cost. Ba chiar există și variante online (în cloud) ale programelor din suita Microsoft Office, nefiind nevoie de instalarea programelor pe calculator, ci folosirea directă prin intermediul internetului, fiind necesară doar înregistrarea și cumpărarea de spatiu de stocare cloud auxiliar, în cazul în care cel pus la dispoziție gratuit (de câțiva GB) nu este suficient.

În acest articol am să ma axez doar pe alternativele gratuite la MS Office care conțin programele de birotică standard: de procesare text (Office Word), de calcul tabelar (Office Excel), de creare prezentări multimedia (Office PowerPoint), eventual și altele, precum cele de gestiune baze de date (MS Access), de organizare texte, imagini, documente multimedia (MS OneNote) ș.a.

La creare listei cu top 3 alternative gratuite pe care le poți folosi în loc de MS Office de mai jos am luat în considerare și compatibilitatea documentelor cu cele care sunt create în special cu MS Office, adică posibilitatea de a deschide și edita documente care aparțin unei alt dezvoltator sau program.

Iată care sunt cele mai bune 3 programe pe care le poți folosi în loc de Microsoft Office, în funcție de calitatea oferită și popularitatea folosirii.

1. LibreOffice


LibreOffice este un produs software open source care poate fi considerat cea mai viabilă alternativă gratuită a Microsoft Office. Pe lângă faptul că este foarte similar cu Microsoft Office, are avantajul că poate fi rulat pe multiple sisteme de operare, nu doar pe Windows, ci și pe Linux, MAC OS X, BSD și chiar pe Android - deci și pe dispozitive portabile, precum tablete și telefoane inteligente.

Programele oferite sunt:
  • LibreOffice Writer - echivalentul MS Word;
  • LibreOffice Calc - echivalentul MS Excel;
  • LibreOffice Impress - echivalentul pentru MS PowerPoint;
  • LibreOffice Base - echivalentul pentru MS Access;
  • LibreOffice Math - program pentru crearea de formule matematice;
  • LibreOffice Draw - program de editare grafică, similar cu MS Office Visio.


2. Apache OpenOffice


Asemănător cu LibreOffice, OpenOffice este un pachet gratuit de programe de birotică, care poate fi folosit ca un substituent al Microsoft Office, respectiv al unei alte suite de programe de acest fel. Este open-source (sursă liberă) și este compatibil cu sistemele de operare desktop Windows, Linux, BSD și MAC OS X, dar nu este însă disponibil pentru Android, așa cum este LibreOffice.

Programul poate citi și gestiona tipurile de documente din MS Office, LibreOffice ș.a., iar ce este particular față de alte programe de birotică este că folosește un format standard open-source de scriere a datelor, ceea ce contribuie la o mai mare aplicabilitate și utilitate a documentelor create, putând fi procesate de către alte programe, nu doar de cele care au același scop.

Programele incluse în OpenOffice au același nume cu cele din LibreOffice, fiind foarte asemănătoare între ele. Atât OpenOffice cât și LibreOffice au pornit de la aceași bază de dezvoltare, de unde și această asemănare între ele.


3. WPS Office


WPS Office este o altă suită de programe de birotică, care, pe lânga versiunea oferită gratuit, oferă și o versiune mai perfomantă contra cost. Pricipalele puncte forte ale WPS Office sunt dimensiunea robustă - întregul pachet de programe având în jur de 60 MB - dar oferind în același timp caracteristici și performanțe similare cu MS Office, și faptul că funcționeză cu un consum moderat de resurse ale calculatorului.

Un alt avantaj poate fi considerat și faptul că WPS Office este compatibil cu sistemele de operare desktop Windows și Linux și cu sistemele de operare mobile Android, iPhone și iPad.

Listă cu programe incluse în WPS Office:
  • Writer - alternativa pentru Office Word;
  • Spreadsheets - alternativa pentru Office Excel;
  • Presentation - alternativa pentru Offcie PowerPoint.

În cadrul acestor programe sunt incluse elemente adiționale față de MS Office, de exemplu un convertor de documente în PDF, o unealtă de ajustare avansată a alinierii textului și un modul de creare tabele cu interfeță prietenoasă.

Pagina oficială WPS Office.