Ce poți face pentru a mări durata de viață a bateriei

Modul în care se face încărcarea și descărcarea bateriei va influența starea generala a bateriei.
Durata medie de viața a unei baterii este de 2-3 ani, suficient în majoritatea cazurilor de utilizare, pentru că apar periodic alte dispozitive asemănătoare mult mai performante, la fel de accesibile, și la modă. Totuși, pentru a putea folosi într-un mod cât mai pozitiv și lipsit de experiențe neplăcute (precum necesitatea de a înlocui bateria deși telefonul este încă în garanție) trebuie să ții cont și de anumite practici care duc la prelungirea durabilității bateriei. Iar acestea au legătură doar cu rutina încărcării, descărcării și folosirii bateriei.

Există câteva mituri legate de cum să prelungești durata de viața a bateriei, ba că trebuie să lași să se descarce complet înainte de a o reîncărca, iar încărcarea să se facă 100%, ba că nu trebuie să o lași niciodată să se descarce și încarce complet.

În acest articol am să detaliez cum trebuie încărcat telefonul, tableta, smartwach-ul sau laptop-ul pentru ca bateria să fie viabilă pentru o perioadă cât mai mare de timp. Și cum unele dintre acestea, de exemplu unele telefoane, au bateria integrată în dispozitiv, deci nu poate fi înlocuită în mod standard, se poate spune că întreținerea bateriei este un lucru absolut necesar pentru o utilizare îndelugată a dispozitivului sau gadget-ului.

Evită să descarci complet bateria


Dintr-un studiu făcut de Battery University reiese faptul că încărcarea bateriei atunci când această mai are un anumit nivel de energie mărește cu mult numărul de cicuri de reîncărcare, cu alte cuvinte perioada de viață a bateriei. De exemplu, dacă bateria este lăsată să se descarce complet, aceasta va suporta între 300 și 500 de reîncărcări, în schimb, dacă reîncărcarea se face în timp ce bateria nu este descărcată complet, ci doar pe jumătate, numărul de cicuri de reîncărcare este de 1200-1500, deci mai mult decât dublu față de descărcarea completă.


Evită să încarci complet bateria


Dacă aproape fiecare ciclu de încărcare al bateriilor cu lithium-ion se va face în propoție de 100%, atunci acest lucru va duce la degradarea mult mai rapidă a bateriei, și implicit și a duratei de viață. O altă practică ce contribuie chiar mai mult la degradarea bateriei este și continuarea alimentării o perioadă mare de timp atunci când bateria este deja încărcată complet. De exemplu atunci când îți lași telefonul la încărcat peste noapte este o practică care afectează starea bateriei pe termen lung.


Descarcă și încarcă complet bateria doar la un anumit interval de timp


Deși pare contradictoriu față de strategiile menționate anterior, descărcarea completă și apoi încărcarea completă a bateriei odată la vreo două săptămâni contribuie de fapt la mărirea durabilității acesteia. Motivul? Odată ce bateria acumulează un număr mare de cicluri de reîncărcare, dispozitivul care folosește bateria va interpreta cu aproximație starea bateriei, iar uneori această aproximație poate fi incorectă, ceea ce va duce la afișarea de măsuri eronate ale nivelului de energie disponibilă. De exemplu, se poate afișa că bateria mai are 30% din energie, când de fapt aceasta are mai mult.

Descărcarea și reîncărcarea completă va recalibra modul cum dispozitivul măsuară starea bateriei.

Ferește bateria de căldură în exces


Deși nu se știe, căldura contribuie cu mult la degradarea permanentă a bateriei. Dacă dispozitivul este ținut în medii cu temperaturi foarte ridicate sau dispozitivul însuși emană foarte multă căldură, bateria va avea o durabilitatea cu până la câteva zeci de procente mai mică comparativ cu durabilitatea folosirii într-un mediu cu temperatură ambientală uzuală.

De exemplu, lăsarea dispozitivului în bătaia soarelui, într-o zi caniculară, vara, chiar și pentru o jumătate de oră, poate duce la încingerea exagerată a bateriei și afectarea permanentă a acesteia.

Ca o concluzie, se poate spune că obiceiul de descărcare și încărcare a bateriei va determina cât o să țină bateria pe termen lung sau chiar mediu. Ca un rezumat, încărcarea trebuie să se facă cât mai există încă energie disponibilă, preferabil cât mai multă, iar odată ce încărcarea se apropie de 100%, să se deconecteze alimentarea, sau în orice caz să nu se lasă dispozitiul la încărcat mult timp după ce bateria s-a încărcat complet. Ocazional, bateria trebuie recalibrată prin încărcarea și descărcarea completă și trebuie să se evite plasarea dispozitivului lângă surse de căldură.

Voi ce alte practici mai știți pentru a mări durabilitatea bateriei? Este sau nu important pentru dvs. ca bateria unui telefon, tabletă, laptop să aibă o durată de viață cât mai mare?

Citește și:
Cum să setezi și să folosești telefonul sau tableta pentru a prelungi viața bateriei.