Cum să mărești viteza conexiunii la internet din Windows

Viteza cu care se descarcă și încarcă date prin rețeaua de internet depinde în primul rând de lățimea de bandă dată de furnizorul de servicii de internet, iar aceasta nu poate fi modificată decât prin achiziționarea unui contract cu o lățime de bandă mai mare.

Există însă anumite limitări în Windows, în ceea ce privește gradul de folosire al conexiunii la internet, prin care programele care accesează internetul nu pot folosi intreaga lățime de bandă disponibilă. Eliminarea acestora prin configurarea manuală a unor parametri din sistemul de operare și gestiunea avansată din firewall a programelor care accesează internetul, va duce cu siguranță la creșterea vitezi de download și upload la internet.

În mod prestabilit Windows-ul permite ca doar 80% din întreaga lățime de bandă a conexiunii la internet să fie utilizată de programele care accesează internetul, de exemplu browser, client de email, aplicația de descărcat torrente, jocuri etc., restul de 20% din bandă este rezervată serviciilor interne sistemului de operare. Dezactivarea acestei rezervări va duce la mărirea vitezei la internet.

Cum să elimini utilizarea restricționată a vitezei la internet din Windows


Editare politică de grup (Edit Group Policy) este o unealtă internă Windows-ului prin care se poate configura modul cum sistemul de operare funcționeză.

Pentru a deschide editorul de politică de grup apasă tasta Win + R, tastează gpedit.msc și apasă Enter sau dă clic pe OK.

Du-te la Computer Configuration - Administrative Templates → Network → QOS Packet Scheduler.


Din lista cu opțiuni posibile deschide Limit Reservable Bandwidth. Va apărea fereastra de configurare a acestei setări. În mod normal, opțiunea ar trebui să aibă starea Not Configured, ceea ce nu înseamă altceva decât că există acea rezervare de 20% pentru sarcini interne.

Dă clic pe Enabled pentru a configura manual aceast paramentru și în câmpul Bandwith limit introdu valoarea 0 sau și mai bine valoarea 1, pentru ca totuși sarcinile interne care au nevoie de acces la internet, de exemplu de actualizare a Windows-ului să aibă o lățime foarte mică de bandă rezervată.


După ce ai introdus valoarea, apasă OK pentru ca setarea să se salveze și repornește calculatorul pentru ca aceasta să se aplice. Conexiunea la internet va fi mai mare decât era în trecut, iar acest lucru va putea fi vizibil la nivelul aplicațiilor pe care le folosește utilizatorul.

Concluzie


Dacă dorești să beneficiezi de toată viteza la internet diponibilă, atât de download cât și de upload, atunci această soluție este cea mai simplă și eficientă metodă de a face acest lucru. Pentru a mări chiar mai mult viteza la internet, va trebui să configurezi firewall-ul pentru a bloca accesul la internet programelor care în mod normal nu ar avea de ce sau nu dorești să acceseze internetul.

După ce aplici această modificare lasă și un comentariu despre care au fost rezultatele obținute, în ce măsură această creștere a fost vizibilă. Tu ce alte setări sau modalități mai ști pentru a mări pe cât posibil viteza la internet?
- Anunțuri sponsorizate -