Top 3 metode de a transfera cantități mari de date de pe un calculator pe altul

Soluții ideale de transfer de date.
Ți-ai cumpărat un calculator nou sau pur și simplu vrei să transferi date pe un alt calculator? Cum volumul de date poate fi uneori foarte mare, de exemplu de ordinul zecilor sau sutelor de gigabaiți, folosirea unui stick usb sau a altor dispozitive de stocare portabilă de date nu este metoda cea mai rezonabilă de a face acest lucru. Așa că ce poți face?

Cea mai rapidă modalitate de a realiza această operație este de a conecta hard discul care conține datele de transferat pe celălalt calculator. Însă vor fi necesare cunoștințe minime despre instalarea hard discurilor pe placa de bază, iar desfacerea carcasei va duce la pierderea garanției, dacă calculatorul este în perioada de garanție. În plus, pot exista incompatibilități între hard disc și placa de bază a celuilalt calculator, ceea ce ar face imposibil transferul de date în acest mod.

În articolul prezent vor fi enumerate top trei metode de a face transferul unui volum mare de date de pe un calculator pe altul, într-un mod cât mai rapid și mai facil cu putință.

 1. Folosind un hard disc extern


Hard discurile externe reprezintă cea mai bună soluție dacă se dorește copierea de date pe un alt calculator. Acestea sunt ieftine, pot avea un spațiu de stocare disponibil foarte mare și au o portabilitate extinsă tocmai pentru că conectarea la calculator se face prin portul USB.

Tot ce trebuie să faci este copiezi datele pe hard discul extern, pentru ca apoi să conectezi hard discul pe calculatorul dorit și să realizezi transferul.

 Pe lângă posibilitatea de a transfera date către orice calculator, folosirea unui hard disc extern mai are încă două avantaje:
1. Poate fi folosit pentru backup al datelor importante.
2. Procesul de copiere va fi unul rapid, chiar dacă va fi făcut de două ori (calculator vechi → hard disc extern → calculator nou), viteza de transfer USB 2.0 fiind de până în 60 de MB pe secundă, iar dacă hard discul extern suportă USB 3.0, atunci viteza se va mări de până la 10 ori.

2. Conectând calculatoarele printr-o rețea


Dacă nu aveți un hard disc extern la îndemână atunci puteți opta pentru partajarea și copierea datelor între calculatoare, prin intermediul unei rețele.

Conectați prin fir sau wireless ambele calculatoare la rețeaua creată de un dispozitiv de rețea precum router sau switch. Dacă un astfel de dispozitiv nu există, se poate crea chiar și o conexiune directă între calculatoare folosind doar un cablu de rețea LAN. Mai departe urmează instrucțiunile din articolul: Cum să transferi date de pe un calculator pe altul printr-o rețea.

Această metodă are avantajul că transferul se face dintr-o singură operație, deci nu o să fie nevoie de intervenție ulterioară, doar inițiezi copierea de date și lași procesul să se termine.

Există însă dezavantajul că viteza de transfer este limitata de obicei la 10 MB pe secundă, ceea ce este de 6 ori mai mică decât cea USB 2.0 și de 60 de ori mai mică față de USB 3.0, reprezentând vitezele de transfer dacă s-ar fi folosit un hard disc extern. Această poate urca și până la 100MB pe secundă dacă pe ambele calculatoare sunt instalate adaptoarele de rețea de ultimă generație și cablul de rețea folosit suportă transferul de ordinul 10 Gbps.

3. Salvând datele în cloud


Dacă aveți o conexiune foarte rapidă la internet, mai există încă o soluție de care ar fi bine să știți: salvarea datelor dorite în cloud.

Cloud-ul reprezintă o rețea extinsă de calculatoare folosite pentru a stoca date, dar și pentru a oferi diverse servicii online. Folosirea unui serviciu de stocare a datelor în cloud este într-o primă fază gratuită odată cu crearea unui cont, fiind oferiți de regulă câțiva gigabaiți, dar pentru a beneficia de un spațiu de stocare mai mare, plus alte beneficii, va trebui să optați pentru varianta contra-cost.

Stacarea în claud este utilă pentru că costul pentru găzuire este destul de mic, comparativ cu cumpărarea unui hard disc și costul energiei electrice consumate pe durata folosirii acestuia, plus că există posibilitatea de a plăti exact spațiul de stocare și serviciile folosite, nu neapărat un abonament prestabilit.

Principalul avantaj al acestei metode este că datele stocate în cloud pot fi accesate simultan și oricând de pe mai multe calculatoare, telefonate sau tablete, de oriunde pe glob, folosind doar o conexiune la internet. În plus, se elimină riscul ca acestea să fie șterse accidental sau din cauza unor defecțiuni hardware ale hard discului pe care acestea erau stocate, pentru că în cloud sunt create multiple copii ale datelor pe multiple hard discuri.

--
Cam acestea ar fi modalitățiile prin care poți transfera date de pe un calculator pe altul, într-un mod rapid și eficient.

Ai fost vreodată în situația să transferi o cantitate foarte mare de date de pe un calculatorul pe altul? Ce modalitate ai folosit și care au fost performanțele?