Comparație între USB 2.0, USB 3.0 și USB 3.1

USB este acronimul de la Universal Serial Bus (Magistrală Serială Universală) și reprezintă un protocol și o interfață universală de conectare la calculator a unor dispozitive, cabluri și conectori de variate tipuri și funcții.

În prezent majoritatea dispozitivelor periferice folosesc porturile și mufele USB pentru a realiza o conexiune între calculator și dispozitiv. Exemple de periferice care se pot conecta la calculator: stick de memorie sau memorie flash, tastatura, mausul, camera web, hard discul extern, telefon mobil, modem-ul USB, imprimanta ș.a.

Pe lângă posibilitatea de a transfera date sau de a controla un dispozitiv de pe calculator, standardul USB mai permite și alimentarea cu energie electrică a dispozitivelor conectate, astfel că se face posibilă reîncărcarea device-urilor portabile(telefon mobil, tabletă ș.a.) și extinderea componentelor calculatorului în exterior - de exemplu prin conectarea unui răcitor pentru laptop.
De-a lungul timpului au apărut mai multe versiuni USB, cele mai importante fiind ultimele trei, adică USB 2.0, USB 3.0 și USB 3.1. În acest articol am să compar asemănările și deosebirile, avantajele și dezavantajele fiecărui versiuni în parte.

Despre USB


USB este lansat pentru prima dată în 1996 drept o modalitate de a extinde conectivitatea dispozitivelor electronice existente pe piață la acel moment, care se puteau conecta la calculator. Cele mai importante companii producătoare de calculatoare și dispozitive electronice periferice, printre care Microsoft, IBM, Intel ș.a., au proiectat un model universal de cabluri, conectori, protocoale și mufe. Scopul urmărit a fost de a permite oricărui dispozitiv periferic să fie conectat la calculator, fără să fie necesar un port special conceput pentru acesta.

USB-ul este fără îndoială un standard care a avut succes și are succes, fapt pentru care orice calculator și telefon mobil inteligent sau tabletă, plus o mulțime de alte dispozitive externe, este dotat cu un port USB.

În 1996 a fost lansată prima versiune de USB, USB 1.0, în 1998 acesta a fost înlocuit de o versiune mai bună, USB 1.1, iar în anul 2000 apare USB 2.0, care a avut o aplicabilitate extinsă până în 2008, când apare USB 3.0, care este mult mai performant. 5 ani mai târziu, adică în 2013, apare încă o nouă versiune, USB 3.1

Diferențele dintre mufele USB


În goana de a îmbunătăți tot mai mult performanțele conectării USB la calculator, s-au adus treptat noi caracteristici, iar viteza de transfer a crescut substanțial. Acest lucru a fost posibil doar prin mărirea numărului de conectori, ceea ce a dus la schimbarea formei și dimensiunii mufelor. Rezultatul? Porturile și mufele USB au mărimi și forme variate în funcție de tipul USB, A, B sau C, care la rândul lor pot fi subclasate în Mini sau Micro.

În imaginea de mai jos vei putea vedea care este forma specifică porturilor de conectare a celor trei versiuni de USB, care este de regulă același, dar ținând cont de tipurile de USB posibile. Pe lângă forma diferită, recunoașterea porturilor mai poate fi făcută și după culoare, porturile USB 2.0 având culoarea gri, iar cele ce corespund USB 3.0 sau 3.1 au culoarea albastru.

Tipuri de porturi USB (sursă).
Tipuri de mufe USB.
Notă:
Mufa și portul USB 2.0 poate fi de tipul A sau B, la fel și în cazul USB 3.0, însă USB 3.1 poate fi doar de tipul C. Diferența dintre tipuri nu ține numai de formă ci și de de numărul de conectori, de unde rezultă de fapt versiunea USB. De aceea, în porturile noi de USB pot fi conectate mufe și dispozitive de o versiune anterioară, însă reciproca nu este posibilă.

Comparație între USB 2.0, USB 3.0 și USB 3.1


În tabelul de mai jos sunt prezentate caracteristicile versiunilor de USB.

USB 2.0 USB 3.0 USB 3.1
Apariție 2001 2009
2014
Viteză 480 Mbps, adică pot fi transferate date cu până la 60 de MB pe secundă 4,8 Gbps, adică pot fi transferate date cu până la 600 MB pe secundă –- de 10 ori mai rapid decât USB 2.0 10 Gbps, pot fi transferate date cu până la 1,25 de GB pe secundă
Tip transfer Half duplex -– datele pot fi fie citite, fie scrise Full duplex - datele– pot fi citite și scrise în același timp Full Duplex
Putere 5v 500mA 5v 900 mA 20v 5A (100W!)
Compatibilitate USB 1.1 USB 2.0 USB 2.0, USB 3.0
Lungime cablu max 4 metri max 3 metri max 1 metru

USB 3.0 se deosebește de USB 2.0 printr-o viteză de transfer a datelor de 10 ori mai mare, prin faptul că se pot executa simultan operațiile de scriere și citire de date și că se poate conecta consumatoare de energie puțin mai mari. USB 3.1 dublează viteza de transfer a datelor față de USB 3.0 și, ceea ce aduce cu adevărat schimbat este că suportă alimentarea dispozitivelor conectate cu până la 100W de energie, ceea ce ar putea susține un monitor sau chiar și un laptop, eventual un număr mai mare de consumatoare mai mici conectate la un hub, ceea ce ar reduce nevoie de folosire a cablurilor.

Porturile USB 3.1 au o formă simetrică, deci în momentul conectării nu se va ține cont de poziția în care este introdusă mufă, în plus, sunt mai robuste decât versiunile anterioare. Cum majoritatea producătorilor de calculatoare, telefoane inteligente, tablete și alte dispozitive portabile fac migrarea către USB 3.1, este de așteptat ca acesta să devină noua normă în materie de conectivitate prin USB.

Pentru a conecta versiuni sau tipuri diferite de USB se poate folosi un adaptor usb, care va păstra caracteristicile celei mai mici versiuni, de exemplu dacă se folosește un adaptor pentru a conecta un dispozitiv USB 2.0 la un calculator cu USB 3.0, viteza de transfer va fi cea corespunzătoare USB 2.0

Surse:
http://www.diffen.com/difference/USB_2.0_vs_USB_3.0#What_is_USB_3.1.3F
http://www.datapro.net/techinfo/usb_3_explained.html
http://en.wikipedia.org/wiki/USB
- Anunțuri sponsorizate -