Porturile video ale calculatorului și perifericele care pot fi conectate

Porturile video care pot exista pe un calculator se diferențiază în special după viteza cu care datele pot fi transmise către ecran, de unde rezultă și calitatea video care poate fi redată, și care, depinde și de caracteristicile calculatorului, respectiv ecranului. Cu cât mărimea ecranului (monitor, televizor etc.) sau a proiecției (făcută cu un videoproiector) este mai mare, cu atât va fi nevoie de o placă video mai performantă, care redă video printr-un port capabil de a transmite conținut video la calitatea echivalentă.

Mărimea ecranului este în concordanță cu rezoluția de redare, deci unei rezoluții mai mari îi corespunde un ecran mai mare. Pe lângă rezoluția video suportată, alte caracteristici importante ale porturilor video sunt legate de numărul de ecrane care pot fi conectate la calculator prin intermediul unei aceleași interfețe video, posibilitatea de a transmite și semnalul audio prin același canal de comunicație, și modul de transmitere a datelor - analog sau digital.

Pentru a putea conecta direct un monitor (sau ecran în general) la calculator, trebuie ca portul de ieșire video al calculatorului (al plăcii video mai exact) să corespundă portului de intrare al monitorului. În caz contrar, va trebui să fie folosit un adaptor de interfețe video.

În acest articol vei găsi o listă cu cele mai importante porturi video care pot fi întâlnite pe un calculator; de regulă numărul de porturi este de cel mult două. La final, vei ști de ce trebuie să ții cont, din punct de vedere al calității video, atunci când cumperi un nou calculator, placă video sau monitor.

Analog vs. digital

Înainte de a putea enumera interfețele video care pot exista pe un calculator, trebuie adus în discuție și tipurile de transmisie prin cablu, și anume anolog sau digital. Ambele tipuri folosesc semnale (pulsuri) electrice pentru a transmite date, însă cu deosebirea că semnalul analog se bazează pe pulsuri electrice continue de variate amplitudini, în timp ce semnalul digital se axează pe codificarea binară (șiruri de unu și zero) identificată doar prin prezența sau absența semnalului electric.

Dacă transmisia de date este digitală, este posibilă transmiterea unei cantități mai mare de date și pe distanțe mai mari, comparativ cu transmisia printr-un mediu de conexiune analog. De asemenea, costul dispozitivelor capabile de transmisie/recepție a semnalului digital este mai mare în raport cu cele de tipul analog.

VGA (Video Graphic Array)


Portul VGA este din ce în ce mai rar întâlnit (sau folosit) pe calculatoarele moderne, prezent încă însă în multe cazuri pe calculatoarele de tip laptop, drept o interfață video pentru redarea pe un monitor sau videoproiector.

Apărut pentru prima dată în 1987, interfața VGA are dezavantajul că folosește transmiterea de date de tip analog, deci semnalul nu poate fi transmis integru pe distanțe mari, iar pe lângă acest lucru, nu poate transmite date pentru rezoluții mai mari de 2024x1536px. Așadar, pentru a ține pasul cu noile videoproiectoare, monitoare și conținut video de înaltă calitate, trebuie să se urmărească ca sistemul de calcul să aibă (și) un alt port de ieșire pentru video.

Dacă monitorul care se conectează în portul VGA nu este cu tub catodic (CRT) - adică ecran cu tub lat, scos din producție de ceva vreme - și sunt mari șanse să nu fie, pentru că majoritatea monitoarelor sunt cu ecran subțire, și de tip digital, atunci semnalul analog este convertit în semnal digital chiar dacă conectarea se face direct, ceea ce va duce la pierderi de calitate în redarea video.

Deși există tehnologii mai noi și mai bune în ceea ce privește redarea video pe ecran/proiector, VGA are avantajul că mediile de conectare (cablurile) calculator-monitor sunt ieftine, plus că permite conectarea mai multor monitoare într-un singur port, prin duplicarea semnalului, redându-se același conținut.

Momentan, teoretic, portul VGA este interfața video standard - asta și pentru că adaptoarele de porturi video în/din VGA sunt ieftine, în caz că semnalul video trebuie convertit -, în practică însă, noile porturi video sunt adesea cele folosite pe calculatoarele nou apărute. Odată cu dispariția mai multor clase de monitoare, ecrane și videoproiectoare, ne putem aștepta ca portul VGA să dispară de pe calculatoarele moderne odată cu acestea.


Port mama VGA
Port de ieșire VGA - portul este atașat plăcii video a calculatorului.
Mufă tata VGA
Mufă de intrare VGA - folosită pentru conectarea unui ecran la un calculator cu port VGA.

DVI (Digital Visual Interface)


Un astfel de port există pe sisteme în special desktop, foarte puțin probabil să fie prezent pe calculatoare laptop, fiind interfața video ideală pentru transmiterea de conținut video de înaltă calitate, pe ecrane cu rezoluții mari și foarte mari.
Port mama DVI
Port de ieșire video DVI-I Dual Link - existent pe multe calculatoare moderne.
Mufă tata DVI
Cablu cu mufă DVD-D Single Link.
Porturile DVI sunt întâlnite atât la toate monitoarele/proiectoarele moderne cât și la televizoarele full-HD, sau de un format inferior, fiind cea mai calitativă și la îndemână soluție de a conecta direct un ecran la calculator, cu alte cuvinte noul VGA. O particularitate care trebuie amintită este că, pe lângă transmiterea datelor video în format digital, acesta poate transmite și în format analog - depinzând însă de tipul de port DVI, pentru că există mai multe tipuri.

Interfața DVI standard se diferențiază în trei tipuri principale, la care se mai poate adăuga încă două:
  • DVI-A (DVI-Analog): este conectorul video de tip analog, fiind asemănător cu cel VGA, singura diferență fiind forma diferită a portului și a conectorilor ce compun portul. Adaptarea semnalului de la VGA la DVI-A sau invers este facilă și se poate face cu un adaptor care este foarte accesibil ca preț.
  • DVI-D (DVI-Digital): suportă doar transmiterea de date în format digital, și este subclasificat în două tipuri, DVI-D Single Link (cel standard pentru acest tip) și DVI-D Dual Link, diferența între cele două este că Dual Link furnizează o rată de transfer dublă față de Single Link, ceea ce face ca Dual Link să fie portul recomandat pentru conectarea la ecrane foarte mari.
  • DVI-I (DVI-Integrated) suportă atât formatul digital, cât și cel analog, fiind în același timp și un port DVI-D și unul DVI-A. La fel ca DVI-D, și DVI-I are versiunea Dual Link.
DVI-A, DVI-D, DVI-D; Single Link, Dual Link
Tipuri de porturi DVI: DVI-A, DVI-D, DVI-I.
Dacă ar fi să existe un dezavantaj specific al acestui port, ar fi acela că numărul mare de tipuri de porturi DVI ar poate încurca utilizatorul obișnuit, neștiind ce port trebuie să existe pe un monitor pentru a putea fi conectat la calculator, sau pe un calculator pentru a putea fi conectat la monitor, respectiv ce tip de adaptor de inderfețe video să aleagă.

Pentru a putea transmite video la rezoluții mari, de exemplu 2K (2000px pe orizontală) sau 4K (4000px), trebuie ca tipul de port să fie DVI-D sau DVI-I, Dual Link.

În afară de cele trei tipuri principale ale portului DVI, mai există încă două versiuni miniaturizate, reduse în dimensiune față de portul standard, și anume miniDVI și microDVI.

miniDVI
Port miniDVI - prezent pe unele sisteme laptop.

HDMI (Hight Definition Multimedia Interface)


Este unul dintre cele mai folosite porturi pentru conectarea la televizoarele moderne, în speciale la cele de tipul Smart TV, dar pot fi întâlnite și la monitoare, proiectoare video și playere Blu-Ray. În funcție de placa video a calculatorului, prin HDMI se poate reda conținut grafic de până în 4K.

Interfața HDMI este echivalentă în multe puncte de vedere cu DVI, ambele folosind aceeași schemă de transmitere digitală a semnalelor video și oferind aceeași calitate în redarea video. În plus, HDMI permite și criptarea HDCP (High-bandwidth Digital Content Protection), făcând posibilă, spre deosebire de DVI, redarea de conținut Blu-Ray full HD sau de alte tipuri de conținut video HD protejat digital.

Datele care sunt transferate monitorului/proiectorului prin HDMI nu pot fi duplicate, deci printr-un port nu pot fi conectate mai multe monitoare/proiectoare, cum este posibil, de exemplu, în cazul porturilor și mediului VGA. Noutatea adusă de standardul HDMI pentru un calculator este că prin acest port poate fi transmis și conținutul audio, deci dacă te conectezi la un TV/monitor cu difuzoare, va fi redat și semnalul audio prin același cablu.

Rezoluție suportată: până la Quad HD 4K x 2K, fie 3840 x 2160p la 24/25/30 Hz, fie 4096 x 2160 la 24 Hz.
Viteză de transfer: 10,2 Gbit/s.

Port mamă HDMI
Port de ieșire HDMI - existent tot mai des pe sisteme desktop și laptop.
Mufă tata HDMI
Mufă de conectare la portul HDMI al calculatorului.

DisplayPort


Este un standard mai avansat de transmitere a conținutului video, fiind totodată și unul mai recent apărut, comparativ cu interfețele menționate anterior. Are capacitatea de a reda video pe un singur monitor sau pe până la patru monitoare/proiectoare în format full HD - folosind un hub de duplicare.

La fel ca HDMI, prin intermediul interfeței DisplayPort se poate transmite și conținut audio, sau chiar conținut de altă natură decât video sau audio; menirea acestuia este de a constitui un mediu înlocuitor (de o calitate superioară) pentru porturile VGA și DVI.

Rata de transfer este dublă față de HDMI; în plus furnizează și HDCP, ceea ce permite redarea conținutului de pe dispozitive Blu-Ray sau alte tipuri de conținut video de înaltă calitate, protejate digital.

Portul DisplayPort standard este întâlnit de obicei pe sisteme desktop (mai ales cele dezvoltate de Apple, de exemplu iMAC și MacBooks); pe calculatoarele de tip laptop care folosesc DisplayPort, portul este de tipul mini DisplyPort sau, mai nou, portul folosește standardul USB Type-C drept înlocuitor.

Rezoluție suportată: până la 8K (7680 x 4320p) la 60Hz.
Viteză de transfer: 21.6 Gbit/s

Port mama DisplayPort
Port de intrare DisplayPort.
Mufă tata DisplayPort
Mufă de conectare la portul video de tipul DisplayPort.

Thunderbolt 3


Este cel mai nou și mai rapid mediu de conexiune existent pe piață pentru redare video, putând transfera date de până la 40Gbps. Este dezvoltat de compania Intel și reprezintă a treia versiune a interfeței Thunderbolt, primele două versiuni având același port precum DisplayPort, iar cea de-a treia versiune folosind standardul USB Type-3 (cel mai performant tip de port din seria USB)

Existența unui port Thunderbolt 3 pe calculator face posibilă transmiterea mai multor tipuri de date, printre care și video. Acesta mai poate fi folosit și pentru a conecta periferice hardware auxiliare, de exemplu, se poate conecta o placă video exterioară (sau placă audio exterioară) la sistem, lucru care face posibilă redarea de filme și jocuri la o calitată superioară celei suportate de placa video internă a calculatorului.

Rezoluții suportate:
  • 4K pe un singur ecran (4096 x 2160) la 120 Hz 
  • 5K pe un singur ecran (5120 x 2880) la 60 Hz 
  • două ecrane 4K fiecare la 60 Hz

Portul thunderbolt are aceeași formă precum cel USB de tip C
Portul Thunderbolt 3 are acceași formă și conectori precum portul USB Type-C.

Adaptoare de interfețe video


Dacă mufa și portul video nu sunt de același tip, de exemplu, calculatorul transmite conținut video printr-un port de tipul DVI, iar monitorul are mufă doar pentru DisplayPort -- sau oricare alt tip de incompatibilitate între porturi video diferite --, singura modalitate de a face conectarea de la o interfață la alta este prin folosirea unui adaptor.

În cazul folosirii unui adaptor, calitatea video rezultantă va fi aceea a interfeței mai inferioare din punct de vedere al calității de redare video. În exemplul amintit mai sus, deși conținutul video este transmis prin cablu DisplayPort, acesta a fost mai întâi convertit din DVI în DisplayPort prin intermediul adaptorului, ceea ce înseamnă că se vor păstra caracteristicile calitative ale interfețe DVI.


Pe lângă porturile video prezentate mai sus, mai există și alte câteva tipuri de porturi, dar care sunt fie rar întâlnite, fie rar folosite pe calculatoare, fie sunt mai degrabă existente pe tipuri speciale de calculatoare sau dispozitive de redare video. Exemple: S-Video, Component Video și RCA (vezi imaginile de mai jos).

S-Video
Port S-Video.
Component Video
Porturi și mufe Component Video.
Porturile conectorului video de tip RCA.
Porturi RCA.
Tu ce port(uri) video ai la calculator? dar la monitor? Ai avut vreodată nevoie de un alt port video, pentru a putea reda o calitate mai mare pe monitor sau videoproiector?

Citește și prima parte din seria articolelor despre porturile calculatorului și perifericele care pot fi conectate: listă cu porturi standard existente pe un calculator (audio, ps/2, cititor de carduri, serial, paralel)

Surse:
https://en.wikipedia.org/wiki/VGA_connector
https://en.wikipedia.org/wiki/Digital_Visual_Interface
https://en.wikipedia.org/wiki/HDMI
https://en.wikipedia.org/wiki/DisplayPort
https://thunderbolttechnology.net/tech/faq