Cum setezi alarme, contoare de timp și cronometre în Windows 10

Crearea de alarme și pornirea de contoare de timp și cronometre se poate face de acum direct din cadrul sistemului de operare Windows 10, folosind instrumentul Alarms & Clocks (Alarme și ceas).

alarmă, contor timp, cronometru Windows 10

Utilizatorul poate crea multiple alarme, contoare de timp și cronometre, operație care nu era posibilă în versiunile anterioare de Windows. Deși funcțiile oferite sunt doar cele de bază, existența unui astfel de instrument inclus în sistem nu poate să fie decât un lucru foarte util.

În acest articol, am să prezint operațiile care se pot face din Alarms & Clocks și am să exemplific aplicarea acestora.


Cum deschizi Alarms & Clocks (Alarme și ceas)


Alarms & Clocks este incorporat în Windows 10, deci la simpla căutare după cuvântul alarms în meniul de Start, acesta va apărea în lista cu rezultate.


Pentru accesul rapid la program, dă clic dreapta deasupra acestuia în lista cu rezultate și alege Pin to Start, pentru a-l atașa în meniul Start sau Pin to taskbar, pentru a crea o scurtătură a programului în bara de activități (taskbar).

Setarea și editarea unei alarme


În lipsa unui program avansat de setare alarmă, contor de timp sau cronometru, poți folosi instrumentul Alarms & Clocks, acesta fiind foarte ușor de folosit.

Din fila Alarms (Alarme) poți crea o nouă alarmă sau poți edita alarmele curente, eventual le poți șterge sau dezactiva.


Pentru crearea unei alarme dă clic pe butonul plus din colțul stânga-jos al ferestrei.

Setarea unei alarme constă în precizarea următoarelor caracteristici:
  • numele de identificare;
  • timpul când alarma să se declanșeze – exprimat în ore și minute, dar nu și secunde, plus perioada din zi: antemeridian (AM), adică în intervalul orar 00:00 noaptea – 12:00 ziua, sau postmeridian (PM), în intervalul 12:00 ziua – 24:00 noaptea;
  • numărul de repetiții: poate fi o singură dată (Only once) sau se poate alege o anumită zi a săptămânii, eventual mai multe astfel de zile;
  • sunetul de declanșare al alarmei: permite alegerea unui sunet dintr-o listă cu sunete prestabilite – nu se poate extinde această listă și nici nu se poate alege un fișier audio care să fie redat;
  • perioada de amânare (snooze time): permite setarea timpului de amânare până când o alarmă să se redeclanșeze, în cazul în care utilizatorul nu a oprit o alarmă deja declanșată.


Pentru acceptarea timpului stabilit pentru alarmă trebuie să dai clic pe butonul de aplicare, altfel modificările făcute nu vor fi vizibile în meniul de setare al alarmei.


Pentru a salva și activa alarma setată va trebui să dai clic pe butonul Save (1).

Pentru a edita o alarmă, dă clic pe ea din lista cu alarme. Se va deschide o aceeași fereastră precum cea de setare alarmă, însă cu caracteristicile corespunzătoare alarmei selectate, din care va trebui să faci modificările dorite și să apeși butonul de salvare. Tot din această fereastră se poate efectua și operația de ștergere a alarmei, apăsând butonul de ștergere (2).

Pentru dezactivarea unei alarme va trebui ca din lista cu alarme să comuți pe off starea alarmei pe care dorești să o dezactivezi, putând ulterior să o reactivezi.


Vizualizarea diferențelor de fus orar


Din fila World Clock (Ceas internațional) este posibilă vizualizarea diferențelor de fus orar între diferite orașe principale ale lumii, raportate la ora curentă a sistemului.


Pentru a vedea diferența de fus ora între ora sistemului și ora într-un anumit oraș pe glob, va trebui să dai clic pe butonul plus (1), și să selectezi orașul dorit; dacă acesta nu există în listă, în loc de numele orașului se poate introduce numele unei țări, caz în care orașul de referință va fi capitala acelei țări.

Tot din cadrul acestei ferestre există posibilitatea și de a vizualiza diferențele de fus orar la o anumită oră, nu neapărat raportat la ora curentă a sistemului, apăsând butonul (2) din imagine.


Folosește mai departe bara de timp din josul ferestrei pentru a te deplasa la timpul dorit. Se va afișa atât diferențele de timp între orașele adăugate, dar și reprezentația fusului orar pe glob.

Setarea de contoare de timp


Contoarele de timp sunt asemănătoare alarmelor, cu diferența că acestea se pot pune pe pauză. În plus, nu se poate alege un sunet la declanșarea contorului de timp - acesta va fi cel specific Windows.

În fila Timer (contor de timp) vor fi listate toate contoarele de timp create: care rulează, care sunt puse pe pauză sau care au expirat.


Pentru crearea unui contor de timp nou dă clic pe butonul (4). Din fereastra care apare introdu numele dorit pentru contorul de timp, setează durata acestuia – pentru ca timpul setat să fie salvat va trebui să apeși pe butonul Aplicare – și, în final, apasă butonul de salvare pentru crearea contorului.


După setarea contorului de timp, se va reveni în lista principală, din care va trebui să apeși butonul de pornire / pauză (1) pentru a începe cronometrul descrescător.

Prin apăsarea butonului (2) se va reseta contorul de timp, iar prin apăsarea butonului (3) se va extinde contorul pe tot ecranul ferestrei programului, care poate fi de asemenea maximalizat, permițând astfel o vizibilitate mai bună.

Pentru a edita sau pentru a șterge un contor de timp din listă, trebuie să pui pe pauză sau să resetezi contorul de timp curent, înainte de a-l accesa pentru editare, dând clic pe acesta.

Declanșarea contorului de timp va duce la afișarea unui mesaj, însoțit de un sunet de avertizare specific Windows-ului.


Pornirea și folosirea cronometrului


Din cadrul filei Stopwatch (Cronometru) este posibilă pornirea unui cronometru sau oprirea temporară a acestuia (butonul 1), resetarea (butonul 2) sau mărirea vizibilității prin extinderea pe tot ecranul (butonul 3) a cronometrului.


Odată pornit un cronometru, se poate marca anumite puncte de-a lungul rulării cronometrului, apăsând butonul evidenția printr-un steag.

***

Alarms & Clocks oferă funcțiile de bază pentru setarea de alarme, contoare de timp și cronometre. Pentru funcții avansate va trebui să se folosească un program specializat în această operație, de exemplu, care să fie capabil ca la declanșarea alarmei să afișeze și un mesaj personalizat, să execute un program sau comandă, să deschidă o pagină web în browser, să permită specificarea unui fișier audio de redare a alarmei ș.a.

Notă:
Un instrument precum Alarms & Clocks există și în Windows 8 și 8.1, însă cu mai puține funcții decât cel din Windows 10 - acesta poartă denumirea de Alarms.