Cum să faci un usb botabil cu Windows (7/Vista/8)

    Era CD, DVD este pe cale să dispară. Tehnologia memoriilor flash îşi dovedeşte eficacitatea atât din punct de vedere al capacităţii de stocare dar şi al vitezei de citire. Dacă stocarea de tip backup pe DVD este considerată ieftină şi în acelaşi timp sigură, când vine vorba de rapiditatea citirii datelor, performanţa memoriilor flash sunt de inegalat dpdv al vitezei de citire a datelor de pe suporturi externe. Ţinând cont că memoriile flash traversează o perioadă de avânt tehnologic dar şi că există deja variante de sisteme de operare care depăşesc 4,7 GB (capacitatea de stocare a unui DVD) trecerea de la instalarea windows-ului de pe DVD la instalarea de pe stick de memorie este un pas natural.
    Acest lucru este posibil şi accesibil oricui. Deşi există mai multe programe cu ajutorul cărora poţi crea un USB Stick care să facă boot pentru instalarea sistemului de operare Windows / Linux, cea mai completă soluţie este cea oferită de PenDrive Linux. Pe site-ul pendrivelinux.com poţi descărca gratuit programul Universal USB Installer. Cu ajutorul acestuia poti crea stick-uri de memorie cu imaginile ISO ale unei foarte mari varietăţi de sisteme de operare atât Windows cât şi Linux. Poţi descarca ultima versiune a programului de la pagina oficială: http://www.pendrivelinux.com/universal-usb-installer-easy-as-1-2-3/.

    Pe lângă program, mai ai nevoie şi de imaginea ISO al versiunii de Microsoft Windows pe care doreşti să o integrezi pe memoria stick. În videoclipul de mai jos sunt ilustraţii paşi necesari pentru crearea unui stick de memorie de pe care să instalezi Microsoft Windows(7/Vista/8).



    După ce operaţia de creare a a stick-ului de memorie s-a terminat cu succes, pentru instalarea windows-ului va trebui să urmezi acelaşi pas iniţial: configurarea BIOS-ului să faca boot de pe USB Stick, în rest instalarea este aceeaşi. În plus, în loc de 10-15 minute cat dura instalarea windows-ului(7/8) de pe DVD, acum timpul va scădea, dacă sistemul de calcul este unul apărut recent, la sub şapte minute.