Ce reprezinta www (world wide web)

Termenul World Wide Web (WWW) cunoscut sub denumirea de web reprezinta totalitatea informatiilor si documentelor de tip hipertext legate intre ele care pot fi accesate prin reteaua globala de internet. Documentele specifice www-ului sunt stocate pe calculatoare de tip server si sunt localizate prin URL (Uniform Resource Locator). Hipertextul este accesat de catre un navigator de internet (browser) care descarca pagina web a acestuia si afiseaza informatiile continute.

WWW-ul este doar unul din serviciile si aplicatiile informatice disponibile pe internet. Alte servicii sunt: posta electronica (e-mail), transferul de date pe internet (FTP - File Transfer Protocol), chat, aplicatii video, etc.
    Functionalitatea world wide web se bazeaza pe standarde ca:
    • HTTP (HiperText Transfer Protocol) prin care se asigura comunicarea intre serverul web unde se afla pagina web si calculatorul clientului (utilizatorul);
    • HTML (HiperText Markup Language) prin care se defineste prezentarea continutului in browser-ul clientului;
    • URL (Uniform Resource Locator) - sistem de identificare a paginilor web la nivel de reteaua internet si de server.
    .Ulterior au fost adaugate si alte standarde precum:
    • CSS (Cascading Style Sheets) prin care sunt formatate elementele documentelor HTML pentru imbunatatirea prezentarii continutului in cadrul programelor de navigat pe internet;
    • JS (JavaScript) pentru a furniza o interactiune intre utilizator si continutul paginii care sa fie gestionata la nivel local (calculatorul utilizatorului);
    • HTTPS (HiperText Transfer Protocol Secure) este acelasi ca si standardul HTTP insa datele care se transmit de la calculatorul utilizatorului la server si invers sunt codificate facand ca datele trimise sa nu poata fi folosite de catre alte calculatoare, altele decat client si serverul respectiv.
    Atunci cand utilizatorul acceseaza o pagina web pe internet, browserul va descarca pagina web de pe serverul folosind protocolul HTTP, identificand-o prin localizatorul de resurse (URL) la nivel de retea de internet, apoi la nivel local - de server. Pagina descarcata va fi prezentata utilizatorului intr-o maniera ce permite intelegerea rapida a modului in care sunt structurate informatiile, cu elemente precum formatari la nivel de text, tabele, liste, imagini, sunete, videoclipului, s.a.m.d.

    WWW-ul nu trebuie confundat cu internetul. Internetul reprezinta reteaua globala de calculatoare capabile sa comunice intre ele. In schimb www (world wide web) este un serviciu aplicabil pe internet care are ca baza paginile web si modul in care utilizatorul interactioneaza cu pagina web, respectiv serverul web.
    - Anunțuri sponsorizate -