Cum se afla adresa IP a calculatorului

Adresa IP (Internet Protocol) este un protocol ce faciliteaza trimiterea de date de la un calculator la altul. Fiecare calculator are o adresa IP ce il identifica in mod unic in cadrul retelei. Un calculator conectat in retea are un IP privat gestionat la nivel local dar si un IP public care va fi dat si gestionat de furnizorul de servicii de internet si folosit pentru accesarea internetului.

Pentru a afla IP-ul public, acela care va fi vizibil pe internet trebuie sa accesati unul din site-urile: whatismyipaddress.comwhatsmyip.orgiplocation.netmyipaddress.com, plus multe alte pe care le puteti cauta pe google.

Simpla accesare a site-ului  whatismyipaddress.com va duce la afisarea adresei IP si informatii legate de furnizorul de servicii de internet.
Pentru aflarea IP-ului local trebuie accesat terminalul de comenzi al sistemului. In functie de sistemul de operare, Windows sau Linux urmeaza pasii de mai jos.

Pentru Windows:

Apasati ⊞ Win + R pentru executarea utilitarului de sistem run ce permite lansarea unui program Windows specificat textual.

Tastati cmd.exe si apasati Enter.

Pentru afisarea IP-ului, executati comanda ipconfig. IPv4 address reprezinta adresa IP a retelei locale furnizata si gestionata fie de un router fie de catre sistemul de operare (daca este vorba de o conexiune directa intre doua calculatoare).

Pentru Linux:

Deschideti terminalul de comenzi prin apsarea tastelor Ctrl+Alt+T si lansati in executie comanda sudo ip addr show.

In suprafata conturata se afla adresa locala IPv4 a calculatorului. (foto:www.wikihow.com)

- Anunțuri sponsorizate -