Servicii gratuite pentru scurtarea URL-ului

A scurta adresa de internet a unui site (URL) inseamna a face o corespondenta pe un server ce ofera servicii de scurtare URL intre o adresa generata automat pe acel server si adresa propriu-zisa. Acest lucru este util atunci cand:
  • URL-ul este lung, greu de citit si transmis;
  • doresti ca numele adresei site-ului care va fi accesat sa nu fie vizibil inainte de accesare;
  • reprezinta un link de afiliat intr-o companie publicitara sau comerciala;
  • doresti sa distribui acelasi URL dar cu adrese diferite;
  • vrei sa urmaresti activitatea de accesare a unui URL cu detalii precum numarul de accesari, data accesarilor, pagina de la care s-a facut accesarea, tara de origine, sistemul de operare si browserul vizitatorului.
  • acelasi URL scurtat poate redirectiona vizitatorul catre pagini diferite in functie de anumite criterii, de exemplu in functie de tara.
Ilustratie scurtare URL (foto: www.hongkiat.com/blog)
Sunt foarte multe website-uri ce ofera servicii de scurtare a URL-ului. Top trei cele mai folosite servicii de scurtare URL (URL Shortener) sunt:

1. Tiny URL (http://tinyurl.com) - este primul site aparut in aceasta nisa, fiind lansat in anul 2002. Folosind acest serviciu poti genera adrese URL scurtate atat folosind site-ul cat si o bara de ustensile in browser. Exista posibilitatea ca vizitatori care doresc afisarea site-ului cu adresa URL intrega inainte de accesare sa stocheze un cookie care sa retina acest lucru si de fiecare data cand vor accesa un link scurtat furnizat de acest serviciu sa li se ceara confirmarea de a merge mai departe, adica sa acceseze site-ul (poti face acest lucru accesand pagina de activare a previzualizarii: http://tinyurl.com/preview.php).

2. Bitly (http://bitly.com) - pe langa scurtarea URL-urilor acesta ofera posibilitatea de a urmarii si analiza traficul vizitatorilor care folosesc URL-ul scurtat.

3. Google URL Shortener (http://goo.gl) - lansat in 2009 de catre compania Google, acesta tinde sa ia avant printre utilizatori, asta si datorita unei bune urmariri ale vizitelor pentru link-ul scurtat si posibilitatea de a crea coduri QR pentru URL-urile scurtate.

Pentru scurtarea unui URL nu este necesara inregistrarea, insa pentru urmarirea vizitelor da. Adresele scurtate ale paginii curente http://adibarbu.ro/2015/02/servicii-gratuite-pentru-scurtarea-url.html folosind site-urile mentionate mai sus sunt:
Tiny URL: http://tinyurl.com/pzukoej
Bitly: http://bit.ly/1E1y8Br
Google URL Shortener: http://goo.gl/E4TDCB

Alte asemenea site-uri ce ofera avantaje suplimentare sunt:
  • QRNet (http://qr.net) ce permite si algerea perioadei de valabilitate a URL-ului scurtat, de la o zi pana la un an sau nelimitat.
  • Adfly (http://adf.ly) prin care poti castiga intre unu si patru dolari la mia de accesari ale URL-ului scurtat. Plata se face prin PayPal si poate fi incasata atunci cand se castiga minim 5 dolari.