Google Translate - solutie de traducere online


Google Translate (traducator Google) este un serviciu multilingv furnizat de corporatia americana multinationala Google Inc. ce permite traducerea dintr-o limba in alta, dintr-un total de 90 de limbi disponibile. Folosind Google Translate, pe langa traducerea textului introdus intr-o alta limba, acesta permite - pentru limbile majore - si pronuntarea textului tradus, evidentierea unui fragment selectat din tot textul, putand fi intrebuintat si ca dictionar de traducere. In plus are capacitatea de a detecta automat limba textului introdus.
Daca initial acesta se baza pe un motor de traducere informatic folosit si de alte servici de traducere precum Yahoo! Babel Fish devenit Bing Translator, AOL si Yahoo, incepand cu anul 2008 compania a trecut la un motor statistic de traducere.

Utilizatorii pot sugera corectari pentru definitia unor termeni simpli sau a unor propozitii, astfel ca acestia pot contribui la imbunatatirea traducerii. Alte caracteristici utile sunt introducerea textului de tradus folosind o tastatura virtuala sau o interfata de trasncriptie vocala si posibilitatea de traducere a unei pagini web. Textele introduse in alfabetul grecesc, chirilic, arabic si devanagari vor fi scrise si in echivalentul fonetic latin al acestora.

Limbile disponibile in Google Translate.
Limitari

Google Translate este cea mai buna solutie de traducere disponibila online, fiind folosit de de peste 200 de milioane de utilizatori lunar la nivel global, insa are si multe limitari.1
Serviciul limiteaza numarul de paragrafe care pot fi traduse si desi ajuta cititorul sa inteleaga contextul general al textului tradus, nu furnizeaza intotdeauna traduceri precise. Pentru unele dintre limbi precum engleza, franceza, spaniola si italiana, traducerea va fi mult mai corecta decat a altor limbi cu un numar mai redus de vorbitori precum limba armeana, georgiana, s.a.
Pentru traducere nu se va tine cont de regulile gramaticale ci de analizele statistice ale traducerilor in functie de traducerile disponibile in sistem si traducerile specificate de catre utilizatori. Acest lucru impreuna cu faptul ca mecanismul de traducere nu poate detecta semnificatii distincte ale cuvintelor sau sensurilor in anumite contexte, face ca deseori traducerea sa fie ambigua.

Concluzie

Google Translate este un instrument util de traducere dintr-o limba in alta, atata timp cat traducerea este destinata pentru a intelege subiectul sau ideea principala. Daca traducerea se doreste a fi precisa si corecta gramatical atunci acest servciu, ca si toate celelalte disponibile, nu poate echivala nici pe departe traducerea unui traducator.

Accesati Google Translate.

1http://www.techspot.com/news/48373-google-translate-used-by-200-million-people-each-month.html
- Anunțuri sponsorizate -