Ascunderea unei partitii sau hard disk in Windows

Pentru a putea folosi spatiul unui hard disk, acesta trebuie montat in sistemul de operare care foloseste hard discul respectiv. Montarea unui hard disk in sistem presupune inregistrarea unui locatii de pe HDD, numita si partitie, in lista unitatilor de stocare conectate la sistem. Initial, in procesul de instalarea aWindows-ului, se va detecta toate dispozitivele de stocare conectate care apoi vor fi inregistrate automat in sistemul de operare. Ulterior, hard discurile sau partitiile pot fi modificate, montate sau demontate. In cadrul acestui articol am sa prezint procesul de demontare a unui partitii, care se poate aplica fie doar asupra unei portiuni limitate din capacitatea de stocare a HDD, fie in totalitatea acestuia - daca o partitie cuprinde un intreg hard disk.

Demontarea unui partitii nu inseamna formatarea sau distrugerea datelor continute ci doar invizibilitatea pentru sistemul de operare si inaccesibilitatea la datele continute. Cu alte cuvinte demontarea inseamna ascunderea unei partitii cu posibilitatea de a reafisa partitia ascunsa asa cum fusese inainte de demontare.

Rezultat demontare / ascundere partitie.

Procesul de demontare a unei partitii sau hard disk se poate face prin mai multe modalitati, de exemplu folosind Computer Managemant, editorul de registrii sau interpretorul de comenzi Command Prompt. In acest articol am sa ilustrez cum sa ascunzi o partitie sau hard disk folosind utilitarul de management al calculatorului, Computer Management.

1. Deschiderea programului de sistem Computer Management

Click dreapta Computer de pe Desktop -> Manage.
2. Ascunderea partitiei in cazul de fata inseamna eliminarea asocierii dintre partea fizica a hard discului si partea virtuala utilizata pentru accesul la datele continute -  mai exact litera de partitie corespunzatoare.

Disk Management -> click dreapta partitie pe care doresti sa o ascunzi -> Change Drive Letter and Path.

3. Eliminati litera corespunzatoare partitiei. Vor fi afisate cateva mesaje de dialog prin care vi se comunica faptul ca datele stocate in partitia respectiva nu vor mai putea fi accesate decat prin remontarea partitiei.

Selectati litera -> Remove -> OK.

Concluzie

Demontarea unei partitii este utila in cazurile cand se doreste restrictionarea accesului la o partitie, este ca si cum acea partitie si implicit datele continute nu ar exista. Procesul de demontare nu trebuie confundat cu cel de formatare cand toate datele vor fi sterse; restabilirea acestului la partitia demontata se poate face asociind din nou o litera pentru partitia respecitiva. Procedeul de restabilire a unui partitii are aceiasi pasi ca si cel pentru demontare, exceptie facand pasul 3 cand trebuie sa selectezi Add.
- Anunțuri sponsorizate -