Dezactivare camera web (webcam) si microfon in Windows

Studiind evolutia programelor malware si a actiunilor malitioase pe internet reiese ca perosanele rau intentionate din spatiul online nu doresc doar sa ruleze software cu anumit scop fara consimtamantul celui care foloseste calculatorul dar si sa-i urmareasca activitatea pe internet si chiar sa-l inregistreze audio-video. Prevenirea acestor infractiuni presupune, printre alte, dezactivarea unor dispozitve de sistem care ar putea fi folosite ilegal, mai daca acestea nu sunt folosite sau sunt folosite foarte rar. Un bun exemplu este camera web si microfonul, pe care majoritatea utilizatorilor le folosesc destul de rar.

In cadrul acestui articol vei afla modul in care aceste dispozitive pot fi dezactivate, cu posibilitatea de a le activa oricand; marind astfel securitatea calculatorului in fata diverselor amenintari.

  1. Dezactivarea camerei web (webcam)

Pentru a putea folosi camera web este nevoie de instalarea driverului corespunzator acestuia, iar vizibilitatea driverelor poate fi gestionata din utilitarul de sistem Device Manager. Accesati Device Manager deplasandu-va la My computer -> click dreapta-> Properties (Proprietati) si dezactivati camera web astfel:

Urmati pasii ilustrati pentru a dezactiva driverul camerei web.
  2. Dezactivarea microfonului 

Dezactivarea microfonului nu poate fi facuta intotdeauna din Device Manager pentru ca asta ar insemna dezactivarea driverului pentru sunet, de aceea pentru a face acest lucru trebuie sa modificam nivelul de receptie al microfonului. Urmati pasii urmatori:

Accesati Start -> Control Panel (Panou de control) -> Sound (sunet).

Setati nivelul 0 de receptie al microfonului si salvati modificarile facute conform imaginii de mai sus.
Concluzie

Dezactivarea camerei web sau microfonului este o buna practica in limitarea folosirii acestor dispozitive, impiedicad intr-o oarecare masura folosirea lor de catre programele care ruleaza pe calculator. Modificarile pot fi restabilite cu usurinta atunci cand se doreste folosirea dispozitivelor iar daca acestea sunt activate desi utilizatorul le-a dezactivat atunci acest lucru este un indiciu a unor actiuni straine efectuate pe calculator.
- Anunțuri sponsorizate -