Ce inseamna feedback ?

Conform dictionarului explicativ al limbii romane cuvantul feedback este definit astfel: retroacțiune care se manifestă la nivelul a diferite sisteme (biologice, tehnice etc.) în scopul menținerii stabilității și echilibrului lor față de influențe exterioare; retroacțiune inversă, conexiune inversă, cauzalitate inelară, lanț cauzal închis.



Termenul de feedback este folosit in multe situatii, atat in viata personala cat si cea profesionala, contextul principal fiind reactiunea cu scopul de a mentine un anumit echilibru. Pentru a intelege mai exact ce inseamna feedback trebuie sa fie luat in considerare scopul acestuia si anume: oferirea unui raspuns cu privire la o anumita situatie, axata doar pe efectul situatiei nu si pe cauza situatiei.

Astea fiind spuse, feedback-ul nu trebuie deci confundat cu reactii precum:
  • exprimarea unui pareri cu privire la modul in care cineva a actionat intr-o situatie;
  • oferirea unui sfat;
  • criticarea sau laudarea.
A oferi feedback inseamna a comunica exact starea unei actiuni, ceea ce se doreste sau ce este deranjant, intr-un mod in care nu se face lezare la persona ci doar transmiterea faptelor asa cum sunt, eventual ca deranjul provine de la comportamentul persoanei si nu de la persoana insasi. Prin intermediul feedbackului persoanele pot primi un raspuns constructiv care se refera numai la actiunile lor si la nimic altceva.

Exista multe situatii cand o reactie este privita sau considerata feedback iar pentru a face o delimitare mai clara trebuie spus ca feedback-ul este in primul rand descriptiv si nu apreciativ sau evaulativ decat daca reactia dorita este una de evaluare.