Program de analiza a spatiului de pe hard disk (HDD)

Desi capacitatea de stocare a hard discurilor se mareste constant oferind utilizatorilor posibilitatea de a stoca date in cantitati foarte mari; calitatea, diversitatea si evolutia continua a tehnologiilor si tipurilor de date duce la sustinerea trendului de a avea nevoie de mai mult spatiu de stocare disponibil. Marirea spatiului de stocare, desigur, se face prin instalarea aditionala de hard discuri sau inlocuirea unui hard disk un unul de o capacitate de stocare mai mare. Cand acest lucru nu este posibil, atunci singura modalitate de a obtine spatiu de stocare disponibil este prin eliminarea / stergerea datelor care sunt mai putin importante, eventual inutile, de pe hard discul curent.

Pentru a elimina fisierele sau directoarele care nu mai sunt importante pentru utilizator este nevoie de gasirea lor in sistemul de fisiere, iar acest lucru poate dura o vreme mai ales daca datele nu sunt ierarhizate intr-o maniera care sa fie usor de dedus din punct de vedere al continutului in corespondenta cu numele folderului. Si in plus, utilizatorul nu are cum sa stie in totalitate ce date exista pe calculator si ce fisiere, respectiv directoare ocupa spatiu important pe disk.

Pentru a analiza ce date sunt stocate si dimensiunea lor este nevoie de un program specializat care sa iti usureze cat mai mult acest proces de scanare a hard disk-ului. In aceasta nisa sunt mai multe programe care te pot ajuta, insa cel mai bun program de analiza a datelor de pe hard disk este WinDirStat.

Fereastra programului WinDirStat.

Caracteristici WinDirStat:
  • scaneaza toate datele de pe hard disk, sau la alegere de pe o anumita partitie sau director, si analizeaza dimensiunea si tipul de date continute;
  • creaza o harta interactiva cu toate tipurile de date gasite in raport cu dimensiunea pe care au pe disk;
  • din cadrul programului se poate deschide foldere in Windows Explorer sau in command prompt, cu posibilitatea de a copia locatia ierarhica a unui folder sau fisier;
  • directoarele sau fisierele pot fi sterse permanent sau trimise catre cosul de reciclare, fara sa fie necesara deplasarea la sursa acestuia;
  • afiseaza informatii de baza a datelor selectate;
  • listeaza continutul dupa directoarele sau fisierele care au cea mai mare dimensiune;
  • vizualizarea datelor in functie de extensia acestora astfel ca vei putea stii ce tip de date ocupa cel mai mult spatiu pe disk.

Tutorial rapid de utilizare a programului (EN):


Download WinDirStat pentru Windows. KDirStat pentru Linux.

Alte programe asemanatoare sunt SpaceSniffer, SpaceMonger, TreeSize.

   Etichete: scanare spatiu hard disc, analizare date stocate, analizare spatiu de pe disc, statistica a datelor de pe hard disk, curatare spatiului HDD, optimizarea spatiului de stocare, grafic de utilizare hdd, vizualizare date stocate hdd.
- Anunțuri sponsorizate -