Rularea programelor nesigure intr-un mediu izolat

Atunci cand deschidem un program luat dintr-o sursa nesigura si il rulam in Windows, daca programul executat contine elemente periculoase de malware, executarea programului si uneori acordarea drepturilor de administrator la rulare, duce fie la infectarea calculatorului cu software rau intentionat, fie la distrugerea si pierderea datelor stocate pe calculator - datele fiind irecuperabile daca nu exista un backup al acestora stocate pe alte suporturi de stocare.

Utilizarea unui antivirus protejeaza computerul in majoritatea cazurilor dar nu poate garanta protectia calculatorului. In ultimul timp tot mai multi utilizatori au inceput sa foloseasca medii izolate create virtual in care se vor rula programele care prezinta un anumit grad de risc. Un astfel de mediu izolat va restrictiona accesul pe care un program executat in Windows il va avea asupra intregului sistem, acest lucru facand ca datele externe acestui mediu sa devina neaccesibile.

Exista doua modalitati de a crea medii izolate: crearea unei masini virtuale si folosirea unui program care va crea un mediu de actiune separat de sistemul de operare in sine. In acest articol am sa exemplific ce-a de-a doua optiune mentionata.

Sandboxie este un program de izolare a unui mediu virtual fata de mediul sistemului de operare, prin care se pot instala si rula programe care nu vor putea afectua sistemul de operare in nici-un fel. Exemple de situatii cand este recomandata folosirea aplicatiei Sandboxie:
  • atunci cand navigam pe internet pentru a accesa pagini sau programe necunoscute;
  • cand testam aplicatii care efectueaza operatii care pot bloca sau afecta sistemul de operare sau pot genera conflicte, ducand la aparitia de erori de tipul 'ecran albastru';
  • cand dorim sa executam programe nelegitime (versiuni modificate ale unor programe legitime, ex. crack-uri) sau luate din surse nesigure.



Programul este de tipul shareware, putand fi folosit gratuit timp de 30 de zile dupa care programul va fi in continuare disponibil doar ca odata cu rularea acestuia va aparea si o fereastra de pop-up cu publicitate sau prin intermediul caruia utilizatorul se poate inregistra sau achizitiona o licenta pentru folosirea in continuare a programului  In varianta neinregistrata, utilizatorului ii sunt blocate doua funcii si anume:  rularea automata a programelor in Sandboxie (de ex. odata cu incarcarea Windows-ului) si folosirea multipla de medii izolate Sandboxie.

Rularea unui program in mediul Sandboxie se poate face rapid in doua moduri:

1. Click dreapta pe program dorit -> Run SandBoxed



2. Efectuarea operatiei de Drag and Drop in fereastra principala Sandboxie

Drag and Drop: mutati fisierul in fereastra programului Sandboxie.
Odata rulat in Sandboxie, programul va fi izolat de celelalte programe ale Windows-ului dar si de datele stocate pe calculator, acestea fiind protejate de ceea ce se intampla in mediul Sandboxie. Programele executate in Sandboxie vor fi incadrate intr-un cadru de culoare galbena odata cu deplasarea cursorului spre bara de titlu.

Fereastra cu browserul Chrome rulat din Sandboxie.

Download SandBoxie.

   Etichete: deschiderea programelor in siguranta, rularea aplicatiilor intr-un mediu izolat, instalarea unui program nesigur, rularea de malware fara a afecta calculatorul, crearea unui mediu izolat in Windows.
- Anunțuri sponsorizate -