Ce este AdSense

AdSense este retea publicitara prin care editorii si administratorii de situri afiseaza anunturi sponsorizate de pe urma carora obtin o parte din veniturile platite de catre companii pentru a-si promova produsele sau interesele. In functie de modul in care este prezentata publicitatea, AdSense se clasifica in patru diviziuni care functioneaza pe baza aceluiasi principiu insa avand anumite caracteristici unice. Google AdSense este dependent de programul Google AdWords, fiind o ustensila eficienta de distribuire a anunturilor publicitare ale companiilor prestate in AdWords pe situri ce nu apartin de Google.

  Modalitati de a afisa reclame cu AdSense

Exista mai multe moduri de a expune publicitate, cele mai importante sunt expuse mai jos.

  1. AdSense pentru continut - permite afisarea de publicitate pe situri in raport cu cuprinsul acestuia astfel ca publicitatea afisata va fi relevanta pentru site.

  2. AdSense pentru cautare - permite incorporarea pe site a unui motor de cautare particularizat prin care utilizatorii sitului pot efectua cautarii pe web - Google plasand si anunturi sponsorizate printre rezultatele cautarii.

  3. AdSense pentru video - se poate incorpora publicitate la vizionarea unui videoclip ce va fi afisata de catre un player video pentru web. YouTube nu permite afisarea anunturilor AdSense, singurul mod de a obtine profit pe platforma YouTube este prin programul de parteneriat YouTube.

  4. AdSense pentru jocuri - permite editorilor si producatorilor de jocuri web sa afiseze publicitate de pe urma carora sa obtina profit.

  Cum functioneaza AdSense?
  • AdSense liciteaza anunturi relevante cost-pe-click (CPC) sau cost-pe-mia de afisari (CPM) pentru a alege companiile de publicitate care sunt dispuse sa plateasca cel mai mult.
  • Anunturile sunt plasate in functie de context si de targetul sitului astfel ca sunt eliminate anunturile irelevantele in raport cu ceea ce contine situl sau pagina unde se afiseaza publicitate. Modalitatea de difuzare se poate face prin anunturi text, anunturi grafice, unitati de link si anunturi mobile iar scopul este ca utilizatorii sitului sa le gaseasca utile.
  • Anunturile plasate sunt alese dintr-o gama larga de domenii si subiecte provenite de la agentii de publicitate AdWords de toate marimile, de la marci cunoscute la nivel mondial pana la companii mici si mijlocii.
 Pe langa afisarea anunturilor publicitare prin licitare in functie de venitul posibil de obtinut, programul AdSense ofera si o gama larga de functii si facilitati destinate clintilor, de exemplu:
  • se pot bloca anumiti agenti de publicitare ducand la o mai buna filtrare a anunturilor care vor fi difuzate;
  • in cazul in care programul AdSense nu gaseste nici-un anunt sponsorizat disponibil se poate plasa un anunt de rezerva creat de catre utilizator;
  • un element important ce contribuie la obtinerea optimala de venituri este si concordanta aspectului pulicitatii afisate in raport cu tema, stilurile si culorile folosite in cadrul sitului; AdSense permite personalizarea acestora cu scopul armonizarii cu aspectul general sau local al sitului;
  • se pot urmarii veniturile obtinute si performanta anunturilor afisate, si chiar mai mult, permite crearea de canale de difuzare personalizate care pot fi folosite pentru a identifica cu usurinta trendurile si canalele eficiente;
  • este posibila afisarea de publicitate si atunci cand situl este accesat de pe un dispozitiv mobil, indiferent de browser-ul, aplicatia sau gadget-ul folosit.
Prezentare Google AdSense (EN)


Procentajul din venit

Atunci cand utilizatorul actioneaza asupra anunturilor afisate efectuand click sau o reclama a fost afisata de o mie de ori, Google si-a dus la bun sfarsit operatiunea de difuzare a anuntului companiei iar administratorul sitului unde a fost afisata reclama a gasit un utilizator interesat de anuntul difuzat sau a promovat imaginea unui produs sau a unei companii. Din acest moment agentul de publicitate plateste companiei Google soldul stabilit iar o parte consistenta din acesta este directionat catre contul utilizatorului, mai exact editorii primesc 68% din veniturile inregistrate prin plasarea de anunturi AdSense pentru continut, iar pentru AdSense pentru cautare procentul obtinut de editor scade la 51%.

 Implementare AdSense pe site

Pentru ca un webmaster / editor sa poata afisa reclame pe un site acesta trebuia sa introduca un script de scurta dimensiune pe pagina si in locul unde se doreste a fi afisata. In principiu, cresterea veniturilor obtinute cu AdSense se poate face in trei moduri:

  1. Marirea traficului pe site - acest lucru se poate face fie prin promovarea sitului pe retelele sociale (twitter, facebook, etc.) sau pe alte site-uri cu un numar mare de utilizatori, fie prin marirea gradului de vizibilitate pe motoarele de cautare; alte modalitatii includ imbunatatirea calitatii continutului sitului, imbunatatirea aspectului sitului, marirea numarului de articole sau pagini publicate, s.a.

  2. Crearea continutului sitului pentru a atrage cele mai bine platite reclame AdSense. Exista anumite domenii prezente pe web care liciteaza publicitate la costuri mult ridicate decat media celorlalte domenii, de exemplu in domeniul bancar. Un alt factor esential il constituie limba folosita, de regula anunturile afisate in limba engleza (deci si situl unde se afiseaza publicitatea este in engleza) sunt mult mai bine platite decat echivalentele acestora in limba romana.

  3. Armonizarea aspectului publicitatii cu situl. Desi poate parea putin important, aspectul publicitatii raportat la aspecul general al paginii si al continutului poate schimba drastic veniturile obtinute. Pentru a imbina publicitatea pe site intr-un mod atractiv pentru utilizator trebuie sa tii cant de elemente precum tipul de publicitate afisat, culorile, dimensiunile, modul cum se directioneaza atentia utilizatorului catre publicitate - locul unde este afisat, elementele inconjuratoare publicitatii.

Pe scurt, pentru a obtine venituri cu AdSense trebuie sa ai un numar cat mai mare de vizitatori pe site care sa gaseasca utila informatia continuta si sa ii acorde un grad mare de incredere, sa poata sa gaseasca si alte informatii utile sau de care ar putea fi interesat si sa gaseasca publicitatea afisata ca o extensie a informatiilor afisate - fiind constient de ceea ce exprima publicitatea la prima vizualizare.

Orice alte tehnici folosite pentru a creste venitul obtinut sunt interzise si pot duce la blocrea contului. Exemple de tehnici care trebuie evitate:
  • plasarea anuntului peste alte elemente astfel ca utilizatorul sitului poate efectua click pe publicitate desi intentia lui era sa efectueze click pe un link din continutul articolului, de exemplu;
  • sunt permise maxim 3 unitati de de anunturi Adsense, orice alte mijloace de a afisa mai mult de 3 unitati (de exemplu folosind cadre HTML) sunt interzise;
  • distribuirea de anunturi in email-uri sau aplicatii software;
  • anunturile care se deplaseaza automat in cadrul paginii pentru a atrage fortat atentia utilizatorului.
 Incasarea castigurilor

Pentru a putea retrage banii din contul AdSense este necesar ca administratorul sa fie inregistrat cu datele personale de pe cartea de identitate, sa aiba in cont minim 100$ (dolari) stransi si sa opteze pentru varianta dorita de plata - transfer pe card sau prin Western Union. Bani vor fi trimisi in decurs de o luna de zile. Intrucat banii obtinuti din programul Google AdSense reprezinta o sursa de venit, aceasta trebuie declarata si impozitata, altfel persoana in cauza risca amenda sau chiar inchisoarea - in functie de valoarea prejudiciului.

Crearea si utilizarea contului AdSense (EN) - www.thinktutorial.com


Citeste si: Ce este AdWords. Mai multe despre Google AdSense gasesti aici.

     Ce este google adsense, adsense pentru webmasteri, obtinerea de venituri cu adsense.