Cum sa creezi un Hotspot in Windows folosind command prompt (CMD)

Sistemul de operare Windows 7 si 8 permite crearea de retele WiFi virtuale care se comporta asemenea unui router fizic atat timp cat adaptorul wireless permite acest lucru - iar majoritatea adaptoarelor wireless aparute recent (de dupa 2011), in special integrate in sisteme laptop, au implementata aceasta caracteristica.

Hotspotul va putea fi accesat de pe alte calculatoare, smarthone-uri si tablete care sunt doatate cu un adaptor Wireless.

Pentru a crea o retea WiFi utilizatorul trebuie sa deschida command prompt cu drepturi de administrator si sa execute niste comenzi, nefiind nevoie de instalarea unor programe.

  Pas initial - Partajarea unei conexiuni cu acces la internet la adaptorul Wireless

De regula retelele WiFi create din Windows sunt destinate pentru a furniza acces la internet pentru un numar mai mare de utilizatori decat ar fi posibil in mod normal. Daca nu doresti ca utilizatorii care se vor conecta la reteaua WiFi sa aiba si acces la internet atunci sari peste acest pas, daca in schimb vrei sa partajezi conexiunea ta la internet cu utilizatorii retelei atunci efectueaza setarea prezentata in ilustratiile de mai jos.
Apasa tastele Win + R si in fereastra aparuta introdu ncpa.cpl, apoi da Enter. Se va deschide fereastra Network Connections / Conexiuni de retea.

Click dreapta conexiune cu acces la internet -> Properties / Proprietati.

Bifati caseta indicata in chenar si daca este cazul selectati adaptorul virtual de WiFi: Microsoft Virtual WiFi Miniport Adapter / Microsoft Hosted Network Virtual Adapter

  Pasul 1 - Deschideti Command Prompt (cmd.exe) cu drepturi de administrator

Pentru Windows 7:
Start -> tastati 'cmd' -> click dreapta pe program -> Run as administrator.

Pentru Windows 8:
Apasati tastele Win + X  si dati click pe Command Prompt (Admin).
  Pasul 2 - configurarea si pornirea retelei WiFi virtuale

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa configurezi reteaua Wi-Fi furnizand un nume de retea (SSID) si o parola folosind comanda netsh. In ceea ce priveste securitatea retelei, aceasta va folosi automat criptarea WPA2-PSK (AES).

In fereastra CMD tasteaza comanda
netsh wlan set hostednetwork mode=allow ssid=ReteauaMea key=ParolaMea apoi apasa Enter; unde ReteauaMea - denumirea retelei wireless, ParolaMea - parola de acces la retea. Daca comanda anterioara s-a executat fara erori atunci reteaua este creata si poate fi pornita, executa deci comanda netsh wlan start hostednetwork. Daca totul este in regula atunci rezultatul rularii comenzilor ar trebui sa returneze mesaje precum cele din imaginea de mai jos.

  Pasul 3 - oprirea retelei WiFi

Daca nu mai folosesti reteaua Wireless creata o poti dezactiva folosind comanda:
  netsh wlan stop hostednetwork

Dezactivarea adaptorului WiFi virtual se face utilizand comanda:
  netsh wlan set hostednetwork mode=disallow

Nota: Daca apar notificari cu privire la un eventual conflict de adrese IP executati comanda netsh int ip reset - va reseta IP-ul folosit astfel incat sa nu existe nici-un conflict intre adresa IP folosita la conectarea la retea si interfata wireless folosita la crearea retelei WiFi.

Articole care te-ar mai putea interesa:
 Virtual WiFi - Router virtual pentru Windows
 Transformarea calculatorului intr-un router Wireless
 Cum se face o retea locala (ad-hoc) in Windows 7

   Creare hotspot wifi din cmd, creare router Windows din command prompt, cum sa faci o retea Wireless din CMD, Wifi creat in Windows 7 sau Windows 8, creare retea wireless folosind comand netsh din cmd.
- Anunțuri sponsorizate -