Cum sa iti testezi si sa iti imbunatatesti cunostintele si abilitatile de limba engleza

Invatarea unui limbi straine presupune foarte mult timp si efort investit, fiind necesara atat acumularea de cunostinte (de exemplu cuvinte noi, reguli gramaticale si de pronuntie) dar si posibilitatea de a experimenta si testa in acelasi timp daca aceste cunostinte sunt valide, iar daca nu, care sunt greselile. Invatarea limbii engleze, sau a unei limbi straine in general, se poate face si in absenta unui profesor sau indrumator care sa iti ofere feedback la ceea ce sti deja si la greselile pe care le faci. Folosind o platforma web disponibila oriunde si oricand, atat de pe calculator cat si de pe tableta sau smartphone, ce permite practicarea efectiva a cunostintelor de lb. engleza intr-un mediu interactiv, in care este posibila evidentierea greselilor facute, posibilitatea de a reda audio pronuntia sau traducerea unui cuvant respectiv a unei propozitii, analizarea automata a cunostintelor dobandite pe parcursul unui interval de timp in care exersarea limbii are loc gradual, de la foarte usor la mediu si apoi la dificil - face ca invatarea pe cont propriu sa devina nu numai posibila dar si extrem de interactiva si cu rezultate ce pot fi validate imediat. Un alt atu al folosirii unei astfel de platforme de invatare este ca utilizatorul poate folosi platforma oricand are timp liber si energia necesara pentru a duce la bun sfarsit lectia.

O astfel de aplicatie sau platforma web este Duolingo, putand fi considerata de neegalat din toate punctele de vedere atunci cand vine vorba de invatarea limbii engleze in raport cu o multime de alte limbi disponibile, printre care si limba romana. Principalele beneficii:
  • este gratuit si, pe langa lectiile de baza pentru invatarea unei limbi, utilizatorii Duolingo pot fi vazuti ca o echipa de translatori care lucreza impreuna pentru a traduce documente de pe wikipedia sau alte surse importante de informatie.
  • este un joc pe baza de puncte - pentru fiecare lectie, care este in acelasi timp si o testare, primesti trei puncte, iar pentru o lectie pe care nu o treci pierzi un punct. O lectie se pierde atunci cand faci 4 greseli in cadrul ei, caz in care va trebui sa o repeti pana cand reusesti sa corectezi greselile facute - care sunt de altfel deja evidentiate si explicate.
  • este motivational - pe langa faptul ca primesti puncte pe care le poti folosi pentru a debloca optiuni care te pot ajuta pe parcurs, Duolingo ofera si un grafic cu progresul (in functie de puncte) pe care l-ai facut zilnic pe o perioada de timp, primind notificari zilnice de a continua progresul facut.
  • este intuitiv - pentru a te apuca de "jucat" nu este nevoie de nici-un fel de notiuni minime pentru ca vei porni de la cuvinte simple, de baza, si vei progresa pana la propozitii si fraze. Pe tot parcursul lectiei poti vizualiza traducerea si pronuntia unui cuvant iar regulile gramaticale pot fi deduse prin observatie.
  • traducerea se face bidirectional, adica prima oara va trebuie sa traduci cuvinte, expresii sau propozitii de exemplu din romana in engleza pentru ca apoi sa urmezi procedeul invers, sa traduci din engleaza in romana.


Eficienta Duolingo

Dintr-un studiu facut de doi profesori universitari americani se conclude urmatoarele aspecte:
  • 34 de ore de invatare a unei limbi straine in Duolingo echivaleaza cu un semestru de facultate (14 saptamani, adica aproximativ 56 de ore), de unde se poate deduce ca folosirea acestei platforme este mai eficienta decat un curs de predare a unei limbi straine.
  • o alta platforma eficienta dar nu gratuita, Rosetta Stone, permite ca un utilizator sa invete in 55 de ore echivalentul unui semestru de facultate. Asadar este mai eficient si decat Rosetta Stone in ciuda faptului ca este si gratuit.
Studiul este aici: http://static.duolingo.com/s3/DuolingoReport_Final.pdf.

Prezentare aplicatie web Duolingo (EN)


Deocamdata, pentru vorbitorii de limba romana, este posibila doar invatarea limbii engleze. Odata ce iti insusesti un bagaj mediu de cunostinte in limba engleza poti studia multe alte limbi precum spaniola, franceza, italiana, germana, rusa, si multe altele.


- Anunțuri sponsorizate -