Transferul de fisiere intre doua calculatoare folosind un cablu LAN (Windows)

Transferul de date de pe un calculator pe altul se face, de regula, prin intermediul unor medii de stocare portabile precum CD, DVD, Stick Usb, card de memorie sau prin conectarea ambelor calculatoare la o retea privata. Transferul de fisiere intre doua calculatoare se mai poate face insa si direct, fara sa fie necesare dispozitive hardware precum switch sau router: prin interconectarea lor folosind un cablu standard de internet. Beneficiile acestui lucru sunt posibilitatea de a transfera volume mari de date - ce nu pot fi stocate in intregime pe suporturi de stocare mobile, nu este necesar nici-un dispozitiv de retea si nu trebuie facute neaparat setari de configurare a IP-urilor. Pur si simplu introduci cate o mufa LAN in fiecare calculator, pe un calculator partajezi fisierele pe care vrei sa le transferi iar pe celalalt calculator efectuezi operatia de copiere. In functie de caracteristicile adaptoarelor de retea instalate pe cele doua calculatoare si ale cablului LAN folosit, viteza de transfer poate varia intre 10Mb/s (MB pe secunda) si 125Mb/s.

Mai jos este exemplificat procesul prin care se realizeaza transferul (copierea) de date de pe un calculator ce ruleaza sistemul de operare Windows pe altul prin intermediul unui cablu LAN.

  1. Conectarea calculatoarelor si configurarea acestora pentru a permite transferul de date de la un calculator la altul

Conectati cablul in porturile LAN ale calculatoarelor. Pe fiecare calculator activati descoperirea de retele (Network Discovery) si partajarea de fisiere (File and Printer Sharing) astfel:

Accesati Network and Sharing Center Change advanced sharing settings, conform ilustratiei. O alta modalitate este accesand panoul de control: Control Panel →  Network and Sharing CenterChange advanced sharing settings.

Bifati Turn on network discovery si Turn on file and printer Sharing in cazul in care nu sunt bifate si salvati modificarile facute.

  2. Partajarea datelor care se doresc a fi transferate

Deplasati-va la fisierul sau folderul (se poate partaja si o intreaga partitie) pe care doriti sa-l copiati pe celalalt calculator, click dreapta pe el , selectati Properties si urmati instructiunile:

Sharing (Partajare)Share... (Partajeaza)


In acest pas configuram ca folderul ales sa fie disponibil oricarui utilizator conectat la calculator:
1 - Scrieti Everyone in campul evidentiat;
2. Apasati Add / Adaugare.

Odata ce in lista cu utilizatori apare si o line cu numele Everyone, apasati Share pentru a finaliza operatiea de partajare.

Fereastra de instiintare ca folderul este partajat si poate fi accesat de pe celalalt calculator.

  3. Accesarea folderului partajat de pe calculatorul aflat la distanta

De pe calculatorul pe care se va copia continutul partajat, urmati pasii:
Accesati Centru de retea si partajare / Network and Sharing Center.

Dati click pe retea (locatie specificata in dreptunghiul evidentiat cu rosu in imaginea de mai sus).

In fereastra care va aparea vor fi listate cele doua calculatoare conectate, accesati calculatorul aflat la distanta.

Va aparea o fereastra cu directoarele partajate pe calculatorul respectiv, in cazul de fata este doar un singur folder; selectati-l si efectuati operatia de copiere pe calculatorul curent.

Nota: Atunci cand terminati transferul de fisiere intre cele doua calculatoare este recomandat sa dezactivati descoperirea de retele (Network Discovery) si partajare de fisiere si imprimanta (File and Printer Sharing) pentru a nu permite altor utilizatori sa copieze continutul partajat atunci cand va conectati pe viitor la o retea privata prin cablu sau WiFi (Vezi punctul 1). De asemenea, este indicat sa anulam partajarea folderului.

   Copiere fisiere de pe un calculator pe altul prin cablu LAN din Windows, copiere date intre calculatoare conectate folosind cablu LAN, conectare doua calculatoare prin cablu de internet, legarea a 2 calculatoare in retea prin fir de internet, partajare foldere prin cablu de net.
- Anunțuri sponsorizate -