Cum sa programezi stingerea automata a calculatorului in Windows

Stingerea programata a calculatorului poate fi utila in multe situatii, de exemplu atunci cand doresti sa inchizi calculatorul in fiecare zi la o anumita ora (modalitate ce poate fi folosita si in administrarea parentala a computerului) sau cand instalezi un joc, descarci fisiere foarte mari sau efectuezi o operatie ce dureaza mult timp si nu vei fi in fata calculatorului cand aceasta se va finaliza si nu doresti ca PC-ul sa stea in functiune prea mult timp dupa ce operatia respectiva s-a terminat.

Ei bine, in cadrul acestui articol am sa descriu doua modalitati pe care le putem folosi pentru a opri calculatorul la o anumita ora (inclusiv data si ora) sau inchide automat PC-ul dupa o perioada de timp specificata.

  1. Stingerea calculatorului dupa o perioada de timp specificata

Daca dorim ca PC-ul sa se inchida de la sine dupa un numar de minute, ore, s.a.m.d. (pana la maxim 10 ani) atunci cea mai la indemana modalitate de a face acest lucru este folosind o comanda in interpretorul de comenzi al Windows-ului. Lansati comand prompt sau CMD si executati comanda << shutdown /s /f /t timp_pana_la_stingere >> unde timpul pana la stingere este exprimat in secunde.
Apasa tastele Win + R pentru a deschide utilitarul run si introdu cmd, apoi apasa Enter.

Tasteaza sau copiaza comanda mentionata si apasa Enter (in exemplul de mai jos timpul este setat la 3600 de secunde, adica o ora). Imediat dupa lansarea comenzii vei primi un mesaj in care esti informat de operatia de inchidere a calculatorului.

Daca ulterior doresti revocarea comenzii atunci, tot in fereastra cmd, tasteaza << shutdown /a >>

  2. Inchiderea repetitiva a calculatorului la o anumita ora specificata

Daca vrem ca PC-ul sa se opreasca automat la intervale regulate de timp, de exemplu, zi de zi la o anumita ora atunci va trebui sa planificam aceasta sarcina folosind o unealta a Windows-ului - Task Schenduler.

Acceseaza Start > Control Panel > System and Security > Administrative Tools si da click pe Task Schenduler.

Efectueaza click pe 'Create basic task' (1) iar in noua fereastra aparuta introdu un nume al planificarii, eventual o descriere (2) si apasa 'Next' (3).

Alege intervalul de timp cand se va realiza operatia de inchidere automata a calculatorului.

Introdu data de start a planificarii si ora la care se va aplica.

Selectati ca sarcina planificarii sa fie rularea unui program.

Programul care se ocupa cu inchiderea calculatorului se numeste shutdown.exe si este localizat in C:\Windows\System32\shutdown.exe. Introduceti aceasta cale in campul indicat si specificati ca parametru de executare sa fie /s, adica operatia de stingere; daca in schimb doriti repornirea calculatorului, parametrul care trebuie introdus este /r.

Vizualizati optiunile planificarii create si confirmati aplicarea acesteia dand click pe 'Finish'.

Daca doriti modificarea, anularea sau stergerea planificarii, selectati-o din fereastra Task Schenduler, dati click dreapta si selectati operatia pe care vreti sa o faceti.

    Programarea calculatorului sa se stinga zi de zi la o anumita ora, cum sa planifici inchiderea automata a computerului, comanda de oprire a calculatorului, shutdown PC automat.