Domenii româneşti cu diacritice

domeniu ro cu diacrtice
În sfârşit cei de la ROTLD (Romanian Top Level Domain), autoritate care se ocupă cu domeniile româneşti din internet, au reuşit să creeze o nouă versiune de software ce permite înregistrarea de domenii .ro care să conţina şi diacritice româneşti. Ţinând cont că mai toate ţările Uniunii Europene au implementat demult sistemul de domenii ce permite folosirea diacriticilor corespunătoare limbilor vorbite şi ca această iniţiativă s-a facut mai degraba de a nu rămâne, totuşi, chiar ultimi din Europa fara diacritice in numele adreselor de internet, incepand cu data de 3 iunie 2015, români, si nu numai, pot înregistra domenii folosind litere din întregul alfabet al limbii române.

De ce nu a fost posibilă până acum folosirea diacriticilor în numele domeniului ?

Atunci când se accesează o adresă de internet validă, se apelează la sistemul global de nume de domenii (DNS) pentru a obţine adresa IP a calculatorului unde este stocat continutul site-ului. Deoarece sistemul DNS a fost implementat doar pentru formatul ASCII (sistem de codificare a caracterelor bazat pe alfabetul englez), înregistrarea de domenii ce conţin caractere care nu apartin acestui format, precum caractere cu diacritice - care sunt exprimate în format UNICODE, nu puteau fi folosite.

Pentru a se putea folosi diacritice în adresa unui site de internet s-a implementat un nou standard numit IDN (Internationalizing Domain Names - nume international de domeniu) care face posibilă extinderea numărului de caractere, nu prin implementarea unui nou sistem - adică înlocuirea DNS-ului, ci prin transformarea unor seturi de caractere ASCII în caractere ce nu aparţin alfabetului acestuia. Această transformare sau mai bine zis codificare, poartă numele de codificare Punny. De exemplu, pentru domeniul IDN scrie-româneşte.net, codificarea Punny a acestia este xn--scrie-romnete-qeb187b.net.

Compatibilitate

Un alt aspect al domeniilor cu diacritice este ca acestea nu vor putea fi, într-o primă instanţa, accesate de pe toate browserele, în special de pe cele care au o versiune învechită, tocmai pentru că doar producatorul programului de navigare pe internet este responsabil de funcţioalităţile oferite. În plus, numeroase platforme sau servicii web - printre care trebuie menţionate cele de mail - vor necesita îmbunătăţiri software majore.

Dacă un browser nu converteşte automat domeniul IDN în varianta sa DNS, acesta se poate converti manual folosind de exemplu site-ul http://mct.verisign-grs.com.

Citeşte şi cum se setează tastatura în limba română.
- Anunțuri sponsorizate -