Setarea tastaturii în limba română (Windows)

ăâîşţ
Pentru a putea scrie în limba română pe calculator, adică folosind și diacriticile românești, este nevoie de efectuarea unor setări ce țin de tastatura. Setarea tastaturii în limba română nu trebuie confundată cu folosirea Windows-ului în română deoarece una nu o include neaparat pe cealaltă. Dacă pentru a seta o limbă în cadrul interfețelor grafice din windows, alta decât cea de baza (lb. engleza), este nevoie de instalarea unor pachete adiționale, setarea tastaturii într-o altă limbă este o caracteristică inclusă deja în sistemul de operare Windows și se poate face simplu și rapid, din panoul de control.

Chiar dacă pe tastatura de pe care se dorește scrierea cu diacritice românești nu sunt afișate literele ă,â,î,ș și ț, se pot substitui anumite taste cu acestea. Exemple de taste substituite:
  • [ → ă
  • ] → î
  • ; → ș
  • ' → ț
  • \ → â
Pentru a configura tastatura în limba romana urmează pașii din ilustrațiile de mai jos.

setare limba tastatura
Fig 1. Accesează Control Panel -> Change display language -> Change keyboards...

cum se da tastatura in romana
Fig 2. În fereastra care apare sunt afișate limbile tastaturii, daca lb. romană nu este inclusa atunci dați click pe Add, căutați limba romană și selectați una din subdiviziunile Romanian (Legacy) sau Romanian (Standard).
Nota: Pentru a previzualiza noul mod în care vor fi aranjate litere pe tastatura apăsați butonul 'Preview'.

lista limbi tastatura
Fig 3. Dacă doriți ca romană să fie limba de bază a tastaturi atunci selectați-o și apăsați butonul Move Up până când aceasta este prima limba în lista.

Limba tastaturi se poate schimba rapid prin intermediul unei scurtături, apăsând tastele Alt ->Shift, astfel că nu va fi nevoie de a seta de fiecare dată o limbă de baza atunci când se dorește schimbarea acesteia. Mai exact, se poate păstra engleza ca limbă de bază (prima din lista, Fig 3.) și româna ca limbă secundară iar de fiecare dată când se dorește scrierea în limba română se apasă Alt -> Shift, putându-se reveni la lb. engleza apăsând din nou combinația de taste menționată.

Tastatura setată în lb. română va avea următoarea configurație de taste:
unde sunt diacriticile pe tastatura