Reducerea in dimensiune a imaginilor fara a pierde din calitate

O imagine face cat o mie de cuvinte! Oriunde ai naviga pe internet imaginile reprezinta o parte consistenta a continutului acestuia. Calitatea imaginilor create de aparate foto moderne este de o claritate si calitate exceptionala, ba chiar mai mult, evolueaza odata cu asaltul tehnologic continuu. Insa o calitate marita presupune automat si ca dimensiunea fotografiilor este direct proportionala cu aceasta, iar acest lucru nu este neaparat un aspect negativ pentru ca suporturile de stocare nu numai ca ofera o memorie uriasa de stocare dar sunt si accesibile ca pret.

Problema apare atunci cand dorim sa expunem pe internet imagini de mare dimensiune iar acest lucru implica congestionarea traficului in retea, durata prea mare de upload si download, incarcarea lenta a paginilor web sau a mail-urilor, s.a.. Plus ca dintr-o imagine de foarte buna calitate se pot afla foarte multe detalii grafice efectuand operatii de prelucrare a acestora sau pur si simplu marind imaginea intr-o anumita zona; tocmai de aceea este indicat ca imaginile personale expuse pe internet, cu precadere cele expuse pe retelele de socializare, sa fie redimensionate la o rezolutie mai mica si reduse la un nivel mediu de calitate. Motivul? Protejarea intimitati si identitatii.

Necesitatea reducerii in dimensiune sau calitate a unei imagini, amandoua operatii fiind intr-o stransa legatura, poate sa apara in multe situatii. Daca utilitatea acestui procedeu este evidenta si adresata mai multor categorii de utilizatori, de la administratori si dezvoltatori web, bloggari, designeri, fotografi, pana la utilizatori obisnuiti; modalitatea prin care se poate face acest lucru, limitele si avantajele micsorarii in dimensiune a imaginilor au cateva caracteristici care trebuie mentionate.

In primul rand, ochiul uman are un anumit grad de receptivitate la stimulii vizuali expusi pe un ecran - care difera de la om la om, iar acest fapt permite ca unei imagini sa i se poata reduce calitate (si implicit dimenisunea ocupata pe disc) pana la limita in care ochiul uman nu gaseste nici o diferenta evidenta fata de imaginea originala.

In al doilea rand, nu se poate vorbi de o reducere a cantitatii de date ce reprezinta o imagine fara folosirea si unui procedeu (algoritm) de compresie care are rolul de a translata imaginea intr-o varianta a sa de dimensiune mai mica si de calitate identica sau cat mai aproape de varianta originala.

Asadar, comprimarea imaginilor este posibila intr-o masura care sa pastreze o calitate superioara, insa exista o limita de la care compresia incepe sa degradeze vizibil calitatea imagini. Pentru a comprima datele dintr-o imagine este nevoie de aplicarea unor algoritmi eficienti iar acest lucru presupune folosirea unor programe software specializate.

Caesium este un program ce permite o compresie cu pana la 90% a imaginilor, fara pierderi vizibile de calitate, intr-o maniera simpla, rapida, dar mai ales, eficienta; fiind una dintre cele mai folosite solutii de optimizare a documentelor fotografice. Aplicatia furnizeaza multiple caracteristici precum:
  • previzualizarea in timp real a imaginii originale si a celei comprimate;
  • posibilitatea de a prelucra mai multe imagini, cu rate de compresie diferite pentru fiecare imagine in parte;
  • complet gratuit si fara sa expuna anunturi publicitare;
  • poate fi folosit in varianta portabila, fara sa fie necesara instalarea acestuia pe calculator ci doar rularea programului, chiar si de pe un stick usb.