Cum sa blochezi si sa deblochezi accesul la o partitie

Cu atat de multe posibile amenintari care pot afecta calculatorul, de exemplu virusi informatici sau alte forme de malware, hackeri etc. securitatea datelor de pe un calculator ar trebui sa reprezinte prioritatea numarul unu pentru orice persoana care tine la integritatea datelor personale, confidentiale sau de orice alt fel. Protejarea datelor de pe calculator, mai ales daca printre acestea sunt si date cu caracter personal sau privat, se face in primul rand prin mentinerea calculatorului ferit de pericolele internetului - adica navigand doar pe website-uri sigure si accesand doar serviciile si programele care sunt de incredere, prin utilizarea unui antivirus actualizat si prin restrictionarea accesului la computer a persoanelor necunoscute sau care nu pot fi de incredere.

Pe langa toate aceste masuri si solutii de securitate mai exista inca un aspect de care trebuie tinut cont pentru a mari gradul de protectie al datelor: criptarea sau daca nu, restrictionarea accesului la date. Bineinteles ca ecriparea datelor reprezinta solutia ideala pentru securizarea acestora, insa in acest articol am sa abordez cea de-a doua optiune, care desi nu se poate compara cu nivelul de securitate dat de procesul de ecriptare, are in multe cazuri multiple atuuri.

In continuare am sa detaliez modul cum se poate limita accesul la o partitie fara sa fie nevoie de programe specializate ci doar folosind o serie de setari prezente in Windows - mai exact: cum se poate bloca accesul la o partitie a Windows-ului, iar prin blocare ma refer strict la faptul ca utilizatorul nu va putea deschide partitia, accesa sau lista folderele sau fisierele atat din Windows cat si din alte programe. Asadar, aceasta actiune nu va avea nici-un efect asupra datelor ci doar asupra drepturilor de acces la partitie.

 Si ca solutia sa fie completa, tot in acest articol am prezentat si procedeul invers, adica de deblocare a partiei sau cu alte cuvinte de acordare de drepturi de acces la partitie unui utilizator in Windows.

  Blocarea partitiei - revocarea tuturor drepturilor de acces la partitie

Deschide "Computerul meu" (My computer), da click dreapta pe partitia pe care vrei sa o blochezi, si alege optiunea "Proprietati" (Properties). In fila "Security" (1) sunt listati toti utilizatorii sau tipurile de utilizatori care au acces la partitie, eliminarea acestora se face prin deschiderea ferestrei de editare apasand butonul "Edit" (2), urmand ca apoi sa fie luat in parte fiecare utilizator (3) si eliminat din lista folosind butonul "Remove" (4). Modificarile facute vor incepe a fi aplicate odata cu apasarea butonului "OK".


Daca se elimina accesul la partitie pentru toti utilizatorii inseamna ca partitia nu va mai putea fi accesata de catre nimeni, decat dupa reacordarea drepturilor de catre detinatorul partitiei. Tocmai de aceea inainte de a se aplica blocarea va aparea un mesaj de informare cu privire la acest aspect. Confirmati apasand "Yes".



Odata ce setarile de revocare a tuturor drepturilor de acces la partie s-au finalizat, incercarea de a accesa partitia va afisa un mesaj cum este cel de mai jos, mai mult decat atat imposibilitatea de a accesa datele de pe partitia respectiva este valabila si pentru programele care ruleaza in sistem. Cu alte cuvinte datele exista pe partitie insa nu se pot accesa.




  Deblocarea partitiei - acordarea de drepturi de acces la partitie

Pentru ca blocarea sa fie considerata sigura trebuie ca si deblocarea sa fie la fel, adica sa nu existe riscul ca odata ce partitia a fost blocata aceasta sa nu se mai poata debloca. Asa cum am spus, blocarea partitiei nu va afecta datele continute ci pur si simplu se limiteaza dreptul de acces la acestea prin intermediul unor interfete de sistem ale Windows-ului, drepturi care pot fi modificate ulterior de catre orice utilizator al calculatorului care are drepturi depline asupra sistemului.

Pentru a acorda drepturi de acces la partitie pentru utilizatorul curent accesaza proprietatiile partitiei (My computerProperties) si selecteaza fila "Security", apoi apasa butonul "Advanced" pentru a incepe modificarea setarilor de acces.


Vei fi instiintat ca nu ai nici-un drept de acces pentru partitia respectiva dar poti modifica aceasta stare atata timp cat contul de utilizator pe care il folosesti in mod curent este de tipul administrator si nu un cont limitat (daca poti revoca din drepturile de acces atunci inseamna ca poti, de asemenea, sa acorzi si drepturi de acces la partitie), apasa deci butonul "Continue" pentru a redeschide aceeasi fereastra insa cu drepturi de administrator - deci cu dreptul de a efectua modificari.


Din urmatoarea fereastra trebuie sa te asiguri ca detinatorii partitiei sunt toti administratori (1), daca nu atunci va trebui sa schimbi detinatorul sau detinatorii folosind butonul "Change" de langa primul chenar evidentiat. Odata ce in chenarul (1) apare "Administrators" atunci mergi mai departe apasand butonul de adaugare drepturi de acces la partitie - "Add".


Apasa "Select a principal" (1) pentru a adauga un utilizator cu drepturi la partitie iar din fereastra care va aparea introdu numele utilizatorului curent al calculatorului (2) si salveaza modificarea apasand "Ok" (3).


Dupa cum se poate vedea in fereastra anterioara, utilizatorul introdus mai devreme a fost adaugat insa initial nu poseda drepturi totale asupra partitiei, pentru a face acest lucru acorda toate drepturile posibile (1) si bifeaza ultima optiune (2), apoi confirma modificarile prin butonul "OK".


Mai exista inca un pas inainte ca accesul la partitie a utilizatorului curent sa fie configurata, aplicarea drepturilor specificate si asupra subdirectoarelor partitiei - deci bifeaza optiunea "Replace all child object permission entries with inheritable permission entries from this object" (1) si apasa "OK".

Aplicati intregul sir de modificari apasand "OK".


Va aparea apoi un mesaj de informare cum ca dreptul de acces la partitie al utilizatorului curent se va aplica inclusiv la subdirectoare - deci utilizatorul va avea acces total. Dupa confirmarea operatiei utilizatorul poate reaccesa partitia care initial fusese blocata.


Un mesaj ca cel de mai jos apare de obicei la prima reaccesare a partitiei dupa blocare si indica faptul ca datele care au fost sterse de pe partitia respectiva - adica cele care au fost trimise la Recycle Bin - nu vor mai putea fi restabilite. Desi acest aspect nu este important decat in foarte putine situatii, pentru a evita un astfel de mesaj, inainte de a reacesa partitia reurmeaza pasii de mai sus pentru a adauga si alti utilizatori de baza ai sistemului, de exemplu "Administrators", "Authenticated Users" si "SYSTEM" cu drepturi depline, exact cum are utilizatorul curent.
- Anunțuri sponsorizate -