Cum se creaza o partitie noua in Windows

Partitionarea unui hard disc inseamna impartirea dimensiunii de stocare a acestuia in mai multe parti care sunt cunoscute drept volume sau partitii. Rostul partitionarii este de a separa continutul hard discului atat logic cat si din punct de vedere al continutului, de exemplu pe o partitie se doreste a fi instalat Windows-ul cu programele folosite de utilizator, in timp ce pe o alta vor fi stocate documente sau fisiere multimedia cum sunt jocurile, filmele, pozele, muzica, cartile in format electronic, si multe altele.

In prezent, dimensiunea de stocare a HDD-urilor (hard disk-urilor) este mai mult decat suficienta pentru a permite stocarea unui continut mare de date, continut care este in acelasi timp si diversificat - de exemplu se pot instala si rula mai multe sisteme de operare, se pot crea copii de siguranta a datelor sau se pot rula programe care necesita procesarea unui volum mare de date de pe hard disc, cum ar fi jocurile, programele de procesare si analizare date, de proiectare asistata pe calculator (CAD) sau de editare video. In toate cazurile mentionate anterior, este daca nu necesara atunci recomandata folosirea unui spatiu de stocare separat, destinat doar unui anume sistem de operare, program sau scop, permitand astfel prelungirea duratei de viata a hard discului si marirea eficientei si performantei accesului la datele stocate.

Uzual, partitionarea se face in momentul instalarii Windows-ului insa aceasta se mai poate face si direct din sistemul de operare Windows, folosind o unealta proprie numita Computer Management. Pentru a putea crea o partitie noua in Windows trebuie sa existe fie spatiu de stocare nealocat - adica nu apartine niciunei partitii, fie spatiu de stocare liber pe alte partitii ale sistemului - crearea unei noi partitii facandu-se prin micsorarea unei partitii curente iar spatiul respectiv va fi alocat/ transferat in noua partitie.

  Micsorarea unei partitii

Daca noua partitie va fi creata folosind spatiul de stocare liber disponibil pe o partitie deja existenta, atunci va fi nevoie de micsorarea acelei partitii - spatiul care ramane pe din afara va reprezenta un spatiu nealocat ce va fi folosit pentru a constitui viitoare partitie.

Procedeul de diminuare a unei partitii nu poate afecta datele care exista pe acesta, avand efect doar asupra spatiului nefolosit; in plus, se poate aplica oricarei partitii, nu doar unei singure. Inainte de a incepe acest procedeu trebuie sa tii cont si de faptul ca acesta va ocupa o perioada relativ mare de timp, in functie de cat spatiu va fi dezalocat partiei, putand dura si pana la cateva ore.

Deplaseaza-te la Start Panou de Control (Control Panel)→ Instrumente de administrare (Administrative Tools) din sectiunea Sistem si securitate (Sistem and Security)→ Gestionare Computer (Computer Management) → Gestionare disc (Disk Management) si efectueaza pasii prezentati in ilustratiile de mai jos.
Click dreapta pe partitia pe care doresti sa o micsorezi si apoi selecteaza "Shrink Volume".

Introdu dimensiunea in MB pe care doresti sa o eliberezi (initial este tot spatiul liber disponibil - este recomandat sa modifici aceasta valoare cu una mai mica) si apasa butonul "Shrink". Dupa finalizarea operatiei, spatiul eliberat va fi identificat ca fiind nealocat.

  Crearea unei partitii noi

Crearea unei partitii este la fel de simpla ca si procedeul de micsorare descris mai sus. Tot din aplicatia de gestionare a discului - Disk Management - efectuati operatiile ilustrate in urmatoarele imagini:
Selecteaza chenarul cu spatiul nealocat (free space), cel marcat cu verde, efectueaza click dreapta si selecteaza "New Simple Volume".

Introdu dimensiunea pe care vrei sa o aiba partitia din totalul de spatiu nealocat.

Din fereastra care apara va fi selectata implicit prima optiune, care are rolul de a asocia o litera partitiei care se va crea, mergeti mai departe apasand butunul "Next".

Si in aceasta fereastra vor aparea optiuni setate cu valori implicite. Daca partitia va fi folosita de catre Windows atunci "File system" trebuie sa fie NTFS, altfel, daca partitia este destinata folosirii de catre distributii Linux atunci trebuie sa alegi sistemul "Fat32".

Pentru a confirma operatia de creare a partitiei da click pe butonul "Finish".

Daca ai urmat toti pasi de mai sus inseamna ca partitia a fost creata, dar inainte de a putea stoca date pe aceasta, este necesara formatarea partitiei - care se poate face fie din mesajul care apare odata cu accesarea partitiei fie efectuand click dreapta pe partitie, selectand optiunea "Format" si apasand butonul "Start" pentru a porni operatia de formatare.

Odata ce partitia este formatata se poate incepe stocarea de date pe aceasta sau se poate instala o alta versiune de windows, evental un alt sistem de operare, in paralel cu cel curent.