Cum se afla numarul de cuvinte dintr-un text

Redactarea tezelor de licenta, dizertatie, doctorat, eventual a articolelor, referatelor, compunerilor si a altor tipuri de text trebuie sa sa faca dupa anumite norme. O astfel de norma este si numarul total de cuvinte folosite, fie in integralitatea textului fie intr-o anumita sectiune a acestuia. In plus, in functie de tipul textului redactat si cui ii este adresat, necesitatea indicarii numarului de cuvinte se poate rasfrange si asupra structurilor de text mai mici, de exemplu frazele.

O metoda frecvent folosita prin care se specifica cat de lung trebuie sa fie un text este prin numarul de pagini, cu mentiunea ca trebuie sa se foloseasca un anumit font de o anumita marime. Acest lucru nu este altceva decat o modalitate prin care se stabileste numarul mediu de cuvinte pe care textul trebuie sa il aiba. Mai exista insa si situatii cand dimensiunea dorita a unui text este indicata direct in numarul de cuvinte. In acest caz trebuie folosita o aplicatie de numarare a cuvintelor.

Sunt mai multe posibilitati de a afla numarul de cuvinte si in cele mai multe cazuri si a numarului de caractere dintr-un text. In acest articol am sa prezint o solutie de contorizare cuvinte online si o modalitate prin care numerotarea se poate face local, din procesatorul de text Microsoft Office Word.

  1. Numarator de cuvinte online

Pentru a afla rapid numarul de cuvinte dintr-un text poti folosi una din nenumaratele aplicatii web disponibile. O astfel de aplicatie este si cea de aici: Contor cuvinte si caractere online. Copiati textul pe care doriti sa-l contorizati din punctul de vedere al numarului de cuvinte sau de caractere si apasati butonul "Calculeaza".
Aplicatie online de numarare a cuvintelor si caracterelor dintr-un text

  2. Contorizarea cuvintelor folosind procesatorul de text Word

Microsoft Office Word, ca si majoritatea altor procesatoare de text, permite contorizarea numarului de cuvinte, de caractere (cu sau fara caracterul spatiu), de paragrafe si de linii dintr-o portiune de document sau la nivelul intregului document.

Mai jos sunt prezentatii pasii pe care trebuie sa-i urmati pentru a vizualiza numarul de cuvinte dintr-un document sau fragment de document Word.

butonul de contorizare cuvinte si caractere in Office Word
Optiunea de contorizare a cuvintelor se afla pozitionata in "Review" din meniul principal, in sectiunea "Proofing", avand numele de "Word Count".

cum se contorizeaza cuvintele unui document Word
Daca se doreste aflarea numarului de cuvinte,  caractere etc. al intregului document atunci simpla accesare a butonului de contorizare (1) va afisa o fereastra (2) cu rezultatele obtinute.

cate cuvinte sunt intr-un text selectat
Daca in schimb se doreste contorizarea doar a unei portiuni de text, atunci portiunea respectiva va trebui selectata, dupa care sa fie apasat butonul de contorizare.

 Numaratorul de cuvinte de pe alte procesatoare sau editoare de text, de exemplu OpenOffice Writer, LibreOffice, GoogleDocs etc. se face de regula din meniul Tools→WordCount.

Articole care te-ar putea interesa:
Cum se numeroteaza un document Word incepand de la o o anumita pagina
Setarea tastaturii in limba romana
Reguli de care sa tii cont atunci cand redactezi un text
- Anunțuri sponsorizate -